Antonio Banderas 60 éves lett – képek az életéből

2020. augusztus 10.
Desperado, Evita, Zorro álarca vagy éppen Interjú a vámpírral – csak néhány azon filmek közül, amik Antonio Banderast igazi hollywoodi sztárrá tették. A színész, akibe az 1990-es években a fél világ szerelmes volt, ma lett kereken 60 éves.

Antonio-Banderas

Antonio Banderas 1960. augusztus 10-én született Spanyolországban, Málagában. Gyerekként profi labdarúgó szeretett volna lenni, a tehetsége is megvolt hozzá, azonban 14 évesen eltörte a lábát, és ez a sérülés véget vetett az álmainak. Egy évvel később látta a Hair című musicalt, ami olyan nagy hatással volt rá, hogy el is kezdett érdeklődni a színjátszás iránt.

antonio-banderas

Később Banderast fel is vették a Málagai Főiskola dráma szakára, majd 1981-ben a Spanyol Nemzeti Színház tagja lett. Mivel a kezdő fizetése elég kevés volt, ebben az időben gyakran vállalt mellékállásokat, pincérként és fotómodellként dolgozott.

Antonio-Banderas

A fiatal Pedro Almodóvar megnézte Banderas egyik színpadi alakítását, és fel is ajánlott neki egy szerepet A szenvedélyek labirintusa című 1982-es filmjében. A párosnak az évek során rengeteg közös sikerfilmje született, az 1988-as Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén és az 1990-es Kötözz meg és ölelj! című film után Antonio Banderas Európa egyik legünnepeltebb sztárjává vált. Közben 1987-ben a színész megnősült, feleségül vette Ana Leza színésznőt.

antonio-banderas

Amerikában akkor járt először, amikor a Spanyol Filmintézet spanyol filmhetet rendezett New Yorkban. Az amerikai közönség számára is egyre ismertebb lett a neve, és Madonna is a rajongója lett; bekerült az 1991-es Madonnával az ágyban (Truth or Dare) című turnéfilmbe. 1993-ban még nagyobb népszerűségre tett szert, amikor a Philadelphiában Tom Hanks szerelmét játszotta. Az 1994-es Interjú a vámpírral című filmben pedig Tom Cruise és Brad Pitt mellett szerepelt.

antonio-banderas

Innen már nem volt megállás, 1995-ben megkapta az első igazi amerikai főszerepét a Desperado című filmben, ezzel pedig Banderas végleg bekerült az A-listás sztárok közé. Érdekesség, hogy a színész úgy utazott Amerikába, hogy egy mukkot sem beszélt angolul. Az első amerikai mozijához hallás után tanulta meg a szövegét.

antonio-banderas

1995-ben vált el első feleségétől, abban az évben, amikor a Hárman párban című vígjáték forgatása során megismerkedett Melanie Griffith-szel, akit 1996-ban feleségül is vett. Nem sokkal később megszületett a lányuk, Stella del Carmen, és a pár egészen 2014-ig együtt volt.

antonio-banderas

Banderas a színészkedés mellett ma már több lábon áll. Saját parfümmárkája van, és az Antonio Banderas nevű spanyol borászatnak is 50 százalékban ő a tulajdonosa. És bár Griffith után nem házasodott újra, hat éve él kapcsolatban a 37 éves, befektetési bankárként dolgozó Nicole Kimpellel.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images