Több mint két évtizede a csúcson – 39 éves lett Beyoncé

2020. szeptember 04.
Rajongói istenítik, a kritikusai szerint túl van értékelve. Még negyven sincs – egészen pontosan ma tölti a 39-et –, de mára gyakorlatilag mindent elért, amire egy sztár csak vágyhat. Beyoncé évtizedek óta a popkultúra egyik legbefolyásosabb ikonja, születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk néhány érdekességet az életéről.

A teljes neve Beyoncé Giselle Carter-Knowles, és 1981. szeptember 4-én született. Beyoncé keresztneve valójában édesanyja vezetéknevének (Tina Beyincé) módosított változata.

beyoncé

Beyoncé nyolcévesen került bele a Girl Tyme elnevezésű lányegyüttesbe, amit 1993-tól Destiny’s Childként ismert meg a világ. Eleinte még hat, majd négy tagja volt a csapatnak, majd amikor 2000-ben LeToya Luckett és LaTavia Roberson kiléptek, kialakult a végleges hármas felállás. Beyoncé a lányok kilépését követően mély depresszióba esett, később elmondta, hogy a rossz lelki állapotát a média folyamatos támadásai okozták, valamint az, hogy gyerekkori szerelme, akivel 12 éves korától 19 éves koráig voltak együtt, szakított vele.

beyoncé

A World Music Awards szerint a Destiny’s Child volt minden idők legtöbb lemezét eladó női zenekara. A csapat összesítve 60 millió albumot és kislemezt adott el világszerte, az amerikai Billboard magazin szerint pedig ők voltak a valaha volt harmadik legnagyobb trió. Amikor a Destiny’s Childdal megkapta az első Grammy-díját, Beyoncé a köszönőbeszédénél is a depresszióval küzdött, félt ugyanis, hogy senki nem fogja őket komolyan venni.

beyoncé

2001-ben az együttes bejelentette, hogy szüntet tartanak, hogy a lányok beindítsák a szólókarrierjüket. Beyoncé ekkor kóstolt bele először a filmezésbe, majd 2003-ban megjelent az első szólóalbuma Dangerously in Love címmel. Az album a Billboard 200-as albumlistán rögtön az első helyen debütált. Karrierje során összesen 24 Grammy-díjat nyert, 2010-ben egy este alatt összesen 6 díjat zsebelhetett be, ezzel pedig történelmet írt a szakmában.

beyoncé-jay-z

2002-ben jött össze a világ egyik leghíresebb rapperével, Jay-Z-vel, de hivatalosan csak 2007-ben jelentették be, hogy együtt vannak. A pár 2008-ban házasodott össze New Yorkban.

beyoncé-jay-z

2011 nyarán bejelentették, hogy Beyonce várandós, január 7-én a New York-i Lenox Hill Kórházban pedig meg is született Blue Ivy Carter. Az ikrek, Rumi Carter és Sir Carter 2017. június 13-án látták meg a napvilágot. Beyoncé és Jay-Z egy évre rá, gyerekeik társaságában megerősítették a házassági fogadalmukat.

beyoncé-jay-z

Az énekesnő manapság egyre nagyobb hangsúlyt fektet afroamerikai származására, kiáll a feketék jogai mellett, és természetesen, ahogy egész karrierje alatt, a női egyenjogúság is fontos a számára.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images