Jennifer Lawrence, Katy Perry, Leonardo DiCaprio és még tucatnyi híresség fagyasztotta be közösségi oldalait

2020. szeptember 18.
A Facebookot hosszú ideje érik kritikák amiatt, hogy teret enged platformján a gyűlöletkeltésnek és az álhíreknek. Most számos híresség fagyasztotta be közösségi oldalait, hogy tiltakozzon a gyakorlat ellen.

Az elmúlt pár napban rengeteg híresség fagyasztotta be Instagram- és Facebook-fiókját, hogy így fejezze ki tiltakozását a közösségi oldalak ellen, amiért nem szabályozza jobban és engedi a gyűlöletbeszéd és álhírek terjedését. Jennifer Lawrence, Kate Hudson és például Naomi Campbell is a Stop Hate For Profit nevű civil szervezet kampányához csatlakozva szünetelteti a posztolást 24 órán át.

Bár tettek lépéseket a Facebookon és az Instagramon is a nyíltan gyűlöletkeltő posztokat megosztók letiltására és az álhíreket is intenzívebben szűrik, még mindig van miért tiltakozni a közösségi oldalak gyakorlata ellen. Kim Kardashiantől Sacha Baron Cohenig rengeteg olyan híresség csatlakozott a kezdeményezéshez, akik többmilliós követőtáborral rendelkeznek. 

Kim Kardashian

A reality sztárból lett üzletasszony az Instagramon jelentette be, hogy csatlakozik a #StopHateForProfit kezdeményezéshez, és 24 órára befagyasztja az Instagram-fiókját.

„Örülök, hogy az Instagram és a Facebook segítségével kapcsolatba léphetek az emberekkel, ám nem ülhetek és maradhatok csendben, miközben ezek a platformok továbbra is teret adnak a gyűlöletnek, propagandának és álhíreknek, amelyek kettéválasztják és megosztják Amerikát. Az álhírek ráadásul komoly hatással vannak a választások eredményére is, és aláássák a demokráciát” – írta Kim Kardashian a bejegyzése mellé, ahol közölte döntését követőivel.

Sacha Baron Cohen és Isla Fischer

A színészházaspár szintén az Instagramon jelentette be, hogy csatlakoznak a közösségi oldalaik befagyasztásával való demonstrációhoz.

„Mindennapos Instagram-felhasználó vagyok (a Facebookot nem használom viszont), és nem akarom, hogy ez a platform az erőszak, gyűlölet és diszkrimináció helye legyen! Kérlek, Facebook, használd ki a lehetőségedet, és tedd biztonságosabbá a társadalom egésze számára” – írta Isla Fischer egy külön posztban.

Katy Perry és Orlando Bloom

Az újdonsült szülők, Katy Perry és Orlando Bloom is kifejezték támogatásukat a civil kezdeményezés felé. 

„Szeretem megosztani a zenémet és az életem apró pillanatait az Instagramon és a Facebookon, ám nem nézhetem tétlenül, ahogy ezek a platformok inkább elfordítják a fejüket, és hagyják, hogy szabadon terjedjen a gyűlöletbeszéd és az embereket összezavaró álhírek” – írta Katy Perry posztjában.

„A közösségi oldalaknak a pozitív megerősítés és a tiszta kommunikáció helyének kell lennie. Amikor ezek az oldalak, amelyeket örömmel használok, a másik úton működnek, gyűlöletbeszéd, álhírek és téves információk terjednek rajtuk, az nagy bajt okozhat” – figyelmeztetett Orlando Bloom is.

Olvastad már?

Naomi Campbell

A szupermodell nem csak egyszerűen a gyűlölet és az álhírek miatt csatlakozott a #StopHateForProfit kezdményezéshez. „Azért csatlakozom, hogy így tüntessek amiatt, hogy Zuckerberg megengedi a rasszista erőszak, összeesküvéselméletek és a demokráciát aláásó álhírek terjedését” – írta Campbell. 

Jennifer Lawrence

Bár az Oscar-díjas színésznő nem instagramozik, a Twitteren fejezte ki támogatását a civil kezdeményezés felé. „A Facebook ignorálja a gyűlöletet és az álhíreket az oldalon. Ez nem egy működési hiba. Ez egy szándékos döntés, hogy a profitot az emberek és a demokrácia elé helyezik” – írta Lawrence.

Leonardo Dicaprio

„Az Instagramot és a Facebookot is használom, ám a jóra akarom mindezt használni, nem a gyűlölet, az erőszak és a félretájékoztatás támogatására. Ez jó alkalom a Facebook számára, hogy együtt dolgozzon azokkal a szervezetekkel és közösségekkel, amelyek segíthetnek jobb és biztonságosabb platformmá tenni a közösségi oldalakat” – írta DiCaprio a poszt mellé, amelyben bejelentette ő is, hogy 24 órára lefagyasztja fiókját. 

A már említett hírességek mellett Ashton Kutcher, Amy Schumer, Kate Hudson, Jamie Foxx, Demi Lovato, Julianne Moore, Cara Delevingne, Olivia Wilde is a #StopHateForProfit kezdményezés mellé állt, és befagyasztotta Instagramját, és a sornak valószínűleg ezzel még közel sincs vége.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images