Justin Timberlake a legújabb közellenség – Követelik, hogy kérjen bocsánatot Britney Spearstől

2021. február 10.
Néhány napja jelent meg a Hulu streamingszolgáltatón a Britney Spears életéről szóló, Framing Britney Spears című dokumentumfilm. A filmben egészen a gyerekkorától a napjainkig követhetjük nyomon az énekesnő életét, miközben tanúi lehetünk annak a dühítő és ma már teljességgel elfogadhatatlan kettős mércének, amivel a média évekkel ezelőtt a női előadókat, és kifejezetten Britney Spearst kezelte. A filmben rengeteg kellemetlen pillanat kapott helyet, a legkínosabbak azonban valószínűleg azok a részek voltak, amelyekben részletesen bemutatták az énekesnő kapcsolatát és szakítását Justin Timberlake-kel. Timberlake akkori viselkedése olyan nagyon felbőszítette a nézőket, hogy napok óta támadják az énekest a közösségi oldalain, és követelik tőle, hogy kérjen bocsánatot Britney-től.

Britney és Justin három évig jártak, mielőtt 2002-ben szakítottak volna. A dokumentumfilmben azt veszik részletesen végig, ahogy Justin a szakítás után még évekig rendszeresen mocskolta exét a nyilvánosság előtt, és ahogy gyakorlatilag az egész szólókarrierjét Britney slut-shamingelésére építette fel.

britney-spears-justin-timberlake

Egészen bizarr, de a 2000-es évek elején a média rendszeresen értekezett az akkor még csak tizenéves Britney Spears szexuális életéről, pontosabban a szüzességéről. Folyamatosan azért került a támadások célkeresztjébe, mert nem viselkedett elég ártatlanul, miközben maga a média szexualizálta az énekesnőt már tinikorától kezdve. Ez a dinamika pedig csak felerősödött a pár szakítása után, mikoris arról kezdtek el pletykálni, hogy Britney megcsalhatta Justin Timberlake-et. Az persze sosem derült ki, hogy az énekesnő valóban hűtlen volt-e vagy sem, de Timberlake-nek már maga a gyanúsítgatás is meghozta a sikert szólókarrierjéhez.

Justin Timberlake ahelyett, hogy tisztázta volna a dolgot, inkább kapott az alkalmon, és csak még jobban ráerősített a megcsalás narratívára. Egy komplett számot írt Britney hűtlenségéről Cry me a river címmel, aminek klipjében – hogy még egyértelműbb legyen az utalás – a főszereplőnőt is úgy öltöztették be, hogy az megszólalásig hasonlítson Britney-re.

A média nagyon is vevő volt Timberlake sztorijára, Britney valódi páriává vált a szemükben. Egy 2003-as interjúban Diane Sawyer műsorvezető gyakorlatilag a földbe döngölte az énekesnőt a Timberlake-kel való szakítása miatt. „Összetörted a szívét, annyi fájdalmat, szenvedést okoztál neki. Mit csináltál?” – tette fel a kérdést Sawyer, majd megosztott egy idézetet Maryland akkori kormányzójának feleségétől, aki kijelentette, hogy ha „lehetősége lenne, lelőné Britney Spearst”. Britney erre sírva fakadt, és kérte az interjú leállítását.

Ezt olvastad már?

Mindeközben a média egészen más bánásmódban részesítette Justin Timberlake-et. Míg Britney-t megalázták és megszégyenítették a szexualitásáért, Timberlake-kel összepacsiztak és gratuláltak neki, amiért szexelt az énekesnővel. Justin Timberlake ráadásul előszeretettel haknizott is „teljesítményével”.

Az egyik rádiós beszélgetés során a műsorvezető kertelés nélkül rákérdezett Timberlake-nél, hogy „megb*szta-e Britney Spearst”, mire az énekes felnevetett, majd válaszolt, hogy „igen, megtettem”. A megjegyzést követően a bulvármédia csak még inkább rákoncentrált Britney szexuális életére, és azon kezdtek el lamentálni, hogy vajon Timberlake volt-e az egyetlen férfi, akivel lefeküdt. Egy másik interjúban Justin Timberlake nevetésben tört ki, amikor arra kérdezték rá, hogy Britney „betartotta-e azt az ígéretét, hogy a házasságig szűz marad”. Majd gyorsan válaszolt is, és az énekesnővel kapcsolatos orális élményeiről kezdett mesélni.

Timberlake ezután még hosszú évekig nem szállt le a „Britnes Spears-vonatról”, a 2006-ban kiadott What Goes Around Comes Around című slágerét is az énekesnőnek címezte. Ekkorra négy év is eltelt a szakításuk óta, Britney már házas volt, és a második gyerekét várta, a bulvárlapok pedig rendszeresen a mentális problémái miatt gúnyolták.

Nyilvánvaló, hogy a 2000-es évek elejének társadalmi berendezkedése, a média, a paparazzók, és persze Britney saját apja is mind-mind felelősek voltak azért, hogy Britney Spearst mára teljesen megfosztották az autonómiájától. A Britney-t körbevevő nőgyűlölő narratíva egyik legnagyobb cinkosa azonban valójában nem más volt, mint a sztárvilág jófiúja, Justin Timberlake. Timberlake-nek lehetősége lett volna felkarolnia az énekesnőt, segíthetett volna harcolni a Britney-t sújtó kettős mérce ellen, ő viszont inkább tovább démonizálta az exét, és hasznot húzott a lejáratásából.

Most mégis úgy néz ki, hogy Timberlake évekkel ezelőtti húzásai nem maradnak következmények nélkül. A dokumentumfilm nézői az utóbbi napokban megrohamozták az énekes közösségi oldalait, és azt követelik tőle, hogy kérjen bocsánatot Britney Spearstől a viselkedéséért.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!