Anyja eldobta, a legtöbb férfi kihasználta – ma lenne 95 éves Marilyn Monroe

2021. június 01.
Marilyn Monroet sokan irigyelték szépsége és filmes sikerei miatt, sorsa azonban hányatott volt: anyja eldobta, a férfiak kihasználták és mindössze 36 évig élt.

Marilyn Monroe – akit akkor még Norma Jeane Mortenson Bakernek hívtak – 1926. június 1-jén látta meg a napvilágot, szülei harmadik gyermekeként. Édesanyja, Gladys Monroe két vezetéknevet adott a kislányának: mindkét volt férje családnevét megkapta, ám az, hogy valójában ki az édesapja, máig sem derült ki. A feltételezések szerint egy harmadik férfi: Stanley Gifford lehet a vér szerinti apuka, ő Gladys Monroe munkatársa volt, de soha nem vállalta fel, hogy viszonya volt Marilyn  édesanyjával.

Marilyn Monroe 2 éves korában

Marilyn Monroe 2 éves korában

Hányatott gyereksors

Mielőtt szert tett volna hírnevére, Norma Jeane élete tele volt megpróbáltatásokkal: édesanyja skizofréniában szenvedett, ezért még csecsemőkorában a Bolender házaspár gondjaira bízta gyermekét. Bár nagyon megszerették a kislányt, Gladys Monroe sosem adta áldását arra, hogy örökbe is fogadják. Az édesanya óriási adósságokat halmozott fel az évek során, ami rossz hatással volt a betegségére, ezért egy pszichiátriai intézetbe került. A kislányt ekkor elszakították gondoskodó nevelőitől, és Grace McKee, az édesanyja egyik barátnője vette magához. Kezdetben nem volt rossz sora nála, ám mikor Grace 1935-ben megházasodott, újdonsült férje hallani sem akart a kislányról, ezért árvaházba került, ahol három gyötrelmes évet töltött.

Marilyn Monroe esküvői fotó

A 16 éves Marilyn Monroe esküvői fotója

Árvaházból ki, árvaházba be

A kislányt több család is magához vette, ám mindig visszakerült az árvaházba, mert bántalmazták. 11 éves korában újra Grace McKee vette magához, de ez nem vetett véget hányatott sorsának: komoly anyagi gondokkal küzdöttek. 15 éves korában, a középiskolában megismerkedett James Dougherty-vel, akivel 1 évvel később össze is házasodtak. Frigyüket Grace McKee hozta tető alá a férjével – aki mindent megtett azért, hogy távol tartsa otthonuktól Norma Jeane-t –m ugyanis költözésre készültek, a kamaszlányt azonban nem szerették volna magukkal vinni. Grace így meggyőzte a fiatal fiút, hogy vegye feleségül a lányt, akinek ezzel véget is értek a tanulmányai. 

Egy csodás karrier kezdete

James a második világháború alatt katonának állt, ezért fiatal felesége az anyósához költözött, és egy közeli gyárban vállalt munkát. A szalag mellett dolgozott, amikor egy David Conover nevű fotós lencsevégre kapta, ugyanis a női munkások életéről készített dokumentumsorozatot. A férfit megbabonázta a fiatal lány szépsége, ezért győzködni kezdte, hogy próbáljon szerencsét modellként. Szerencsecsillaga egyre fényesebben ragyogott, és a fotókért végre ígéretes díjazásban részesült. Ebben az időben édesanyját is kiengedték a pszichiátriai gyógykezelésről, ezért Norma Jeane elköltözött az anyósától, és kezdeményezte a válást, abban bízott ugyanis, hogy édesanyjával új alapokra helyezhetik a kapcsolatukat. Ez a remény rövid időn belül szertefoszlott, a légkör ugyanis rendkívül puskaporos volt a két nő között. Az állandó hadakozás vége az lett, hogy az egyre sikeresebb modell elköltözött, édesanyja pedig visszakerült a pszichiátriára. Nem sokkal ezután, a huszadik születésnapja körül kezdte használni a Marilyn Monroe nevet, és meg sem állt a világhírig. Névválasztását Marilyn Miller, az 1920-as években ismert amerikai színésznő ihlette, amihez édesanyja vezetéknevét tette hozzá.

Marilyn Monroe 95 éves lenne

Új név, új külső

Innentől Marilynnek nemcsak a neve változott meg, hanem a megjelenése is: Emmeline Snively, egy modelliskola vezetője javaslatára kiszőkítette a haját, megtanították, hogy mosolyogjon a fotózásokon, és a helyes beszédtechnikát is elsajátította. Megjelenésének nagyon jót tettek ezek az apró átalakítások, később azonban szépészeti beavatkozásoknak is alávette magát: orrműtéten esett át és plasztikázták az állát, hogy vonásai lágyabbnak tűnjenek. Miközben egyre feljebb ívelt a modellkarrierje, színművészetet kezdett tanulni, első filmszerepét azonban szinkronszínészként kapta, nem jelent meg a filmvásznon. Mivel csak kisebb szerepekkel bízták meg és sok kritikával illették, szerződést bontott a filmstúdióval. A fáma szerint örömlányként kezdett dolgozni, egészen addig, míg újabb ajánlatot kapott a Columbia Picturestől. Ez az együttműködés sem végződött túl jól, az elkövetkező időszakban azonban egyre jobb filmszerepeket kapott 1952 és 1962 között. A legismertebbek: Gyanús dolog, Szőkék előnyben, Hogyan fogjunk milliomost?, Hétévi vágyakozás és Van, aki forrón szereti, melynek forgatásán csodás képek készültek a színésznőről.

1954-ig Natasha Lytess mentorálta, a pletykák szerint azonban több is volt közöttük a szoros barátságnál. A két nő közé Joe DiMaggio baseballjátékos felbukkanása vert éket, a férfi Marilyn második férje lett, és elüldözte mellőle Natasha Lytesst. Házasságuk egy évig sem tartott, DiMaggio ugyanis betegesen féltékeny volt, és sokszor durván bánt a feleségével.

Marilyn Monroe 95 éves lenne

Halálának oka: ismeretlen

1956-ban Arthur Miller dramaturg rabolta el a szívét, akivel szerettek volna családot alapítani, azonban Marilyn mindhárom terhessége vetéléssel végződött. Ezekben az években egyre többször nyúlt drogokhoz és alkoholhoz, ami rendkívül rossz hatással volt a személyiségére. A káros szenvedélyek a házasságot is beárnyékolták, 1961-ben hivatalosan is elváltak.

Ezt követően keveredett viszonyba a Kennedy testvérekkel (John és Robert), sokak szerint ezek a nagy vihart kavart kapcsolatok vezettek Marilyn halálához, melynek pontos oka tisztázatlan. Van, aki szerint önkezűleg vetett véget az életének gyógyszerekkel, mások viszont gyilkosságot sejtenek. Egy biztos: 1962. augusztus 5-én holtan találták a lakásán, Los Angelesben. Álma egy stabil, szerető családról soha nem valósult meg…

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?