Kamilla hercegné 74 éves lett – 5 tévhit vele kapcsolatban

2021. július 17.
Károly herceg második felesége, Kamilla cornwalli hercegné július 17-én, vagyis ma ünnepli 74. születésnapját. Kettőjüket már jóval azelőtt szoros érzelmi szálak fűzték össze, hogy Károly összeházasodott volna Dianával, és megszülettek volna a gyermekeik.

Kamilla cornwalli hercegné, akit első férje után sokan Camilla Parker-Bowlesként ismernek, 2005. április 9-én állt oltár elé az angol királyi trón jelenlegi várományosával, Károly herceggel. 

Kamilla hercegné és Károly herceg

1. Tévedés, hogy Kamilla hercegné nem kötődött a királyi családhoz

Kamilla hercegné 1947. július 17-én született Londonban. Édesapja a brit hadseregben őrnagyként szolgált, majd borkereskedéssel kezdett foglalkozni. Bár nem nemesi családba született, anyai dédnagymamája révén mégis kötődik az angol királyi családhoz: a feltételezések szerint Alice Keppel 1898 és 1910 között VII. Eduárd brit király egyik szeretője volt.

2. Nem igaz, hogy egy sporteseményen szerettek egymásba

A hivatalos verzió szerint egy lovaspóló-mérkőzésen találkozott először Károly herceggel 1971-ben, valójában azonban egy közös barátjuk mutatta be őket egymásnak. A levegő azonnal vibrálni kezdett közöttük, másfél éven át szenvedélyesen szerették egymást. A fiatal trónörökös szerette volna feleségül venni a lányt, ám a királyi család nem tartotta méltónak a választását. „Egy Kamillához hasonló nőt nem engedtek volna Károllyal az oltárhoz” – írta később könyvében a herceg keresztanyja, Patricia Mountbatten.

Károly herceg így 1981. július 29-én Dianát vezette oltár elé, Kamilla pedig Andrew Parker-Bowles házastársa lett. Hiába sodorta őket más-más mellé az élet, kapcsolatuk soha nem szakadt meg végérvényesen, az 1980-as években házastársaik háta mögött ismét találkozgatni kezdtek.

3. Valótlanság, hogy titokban maradt a kapcsolatuk

Viszonyukról Diana hercegnének is tudomása volt, és attól sem riadt vissza, hogy erről nyíltan beszéljen. A BBC-nek adott interjúban egyenesen Kamillát hibáztatta házassága megromlásáért. Lady Di, aki maga is több viszonyt tartott fenn a házasság alatt, igen rossz hírét keltette a kevéssé ismert harmadik félnek. Kamilla renoméjának nemcsak Diana hercegnő beszámolója tett rosszat, hanem az is, hogy a félrelépés tényét maga Károly herceg is beismerte, ám ő kissé árnyaltabban fogalmazott. „Kamilla valóban jó barátom volt hosszú évekig, de hűséges voltam a feleségemhez addig, amíg a házasságunk helyrehozhatatlanul meg nem romlott.” Andrew Parker-Bowls megelégelte a neje körüli felhajtást, és 1995-ben felbontotta a házasságukat.

4. Tévhit, hogy a válásuk után azonnal egymásra találtak

Károly herceg és Diana házassága sem tartott sokkal tovább, 1996. augusztus 28-án hivatalosan is különváltak útjaik. Bár mindketten elváltak, és 1997-ben Diána autóbalesetben meghalt, Károly herceg és Kamilla hivatalosan csak 1999-ben kezdett újra találkozgatni, 2003-ban pedig össze is költöztek. 2005. február 10-én jegyezték el egymást, a gyűrű, ami Kamilla ujjára került, még II. Erzsébet édesanyjáé volt. Az esküvőjüket áprilisban tartották. Mivel Kamilla elvált nőként állt az oltár elé, a házasságkötéshez szükségük volt II. Erzsébet királynő, a Parlament és az anglikán egyház jóváhagyására. 

Károly herceg és Kamilla hercegné esküvője

Károly herceg és Kamilla hercegné esküvői fotója (Felső sor: Harry herceg, Vilmos herceg, Károly herceg, Kamilla hercegné gyermekeivel, Tommal és Laurával; Alsó sor: Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő, Kamilla édesapja Bruce Shand) 

5. Tévhit, hogy királyné rangot akar

Bár Kamillát sokan még manapság is démonizálják, a hercegné az elmúlt 16 évben panasz nélkül tűrte az őt ért személyeskedő kritikákat, a felé irányuló hazugságokat. Kamilla teszi a dolgát, képviseli a királyi családot, és ma is aktívan dolgozik. Ellentétben a pletykákkal, amikor férjéből király lesz, bár járna neki, nem akarja felvenni a királynéi rangot, többször kijelentette, hogy neki azután is megfelelő lesz a hercegné megszólítás.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?