Ilyen volt kislányként Hosszú Katinka

2021. július 25.
Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok úszónő, akinek a nagypapája volt az első edzője.

Hosszú Katinka az első olyan versenyző a sporttörténelemben, aki mind az öt vegyesúszó számban egyszerre tartotta a világcsúcsot. A 2004-es, Athénban rendezett olimpián mutatkozott be felnőtt nemzetközi versenyen, az első ötkarikás aranyérmére 2016-ig kellett várnia, akkor azonban rögtön hármat is szerzett – 200 m vegyes, 100 m hát és 400 m vegyes versenyszámokban. Olyan remek formában vett részt ezen a megmérettetésen, hogy az első helyek megszerzése mellett olimpiai csúcsot úszott, megdöntötte az országos rekordot és új világcsúcsot állított fel.

Ilyen volt kislányként Hosszú Katinka

Az úszást 3 éves korában kezdte, mire első osztályba ment, annyi érmet szerzett a különféle versenyeken, hogy azokból kiállítást szerveztek. Ebből az alkalomból készítették vele élete első interjúját a Suli TV-ben, ahol a nála mindössze pár évvel idősebb riporter arról faggatta, mennyire szigorúak az edzések, amiket a nagypapája, Bakos László tart. Katinka így válaszolt: „A papám nagyon szigorú, mert azt szeretné, hogy nagyon jól ússzak.” Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, már akkor heti öt edzésen vett részt, és mindennél jobban szerette az úszást.

De nem ez volt az egyetlen interjú, amit Katinka – aki 2018-ban a Marie Claire magazin címlapján is szerepelt – kislányként adott! Ahogy saját Facebook-oldalán írja, 10 éves kora körül is nyilatkozott, igaz, egy számára nem túl örömteli alkalomból. A beszélgetés apropója az volt, hogy egy kisebb baleset érte: „Ez a Suli TV-s interjú 10 éves koromban készült, miután tesiórán eltörtem a kezem. Amikor megláttam a törött, elmozdult csontot, egyből az jutott eszembe, vajon délután így tudok-e úszni… Akkor még nem tudtam, hogy lesz még időm bőven úszni, és hova fogok eljutni…”

Katinkát a kényszerpihenője alatt meg is kellett műteni, a kihagyás után azonban lelkesen tért vissza az uszodába. A gipszet, amit a törött karjára tettek, jó páran aláírták és rajzokkal díszítették, amit a videó végén büszkén meg is mutat!

Fotó: Getty Images, Hosszú Katinka Facebook oldala

Ezt láttad már?