„Bojkottálni fogunk!” Így reagált Hollywood a szigorú texasi abortusztörvényre

2021. szeptember 08.
Reese Witherspoon, Lizzo és Bette Midler áll a felháborodott hírességek élén, akik minden lehetőséget megragadnak, hogy felhívják a figyelmet arra a Texas állam által hozott törvényre, mely nem engedélyezi az abortuszt a terhesség hatodik hete után.

Drákói szigorral alkották meg Texas állam abortusztörvényét, mely minden jóérzésű embert elgondolkoztatott: mit lehet most tenni? Ide tartozik számos hollywoodi híresség is, akik közül már sokan felszólaltak a nők autonómiájának ügyével kapcsolatban. Patricia Arquette volt az első, aki bojkottra szólította fel Hollywoodot. „Addig nem hagyjuk abba, amíg a nőknek nem lesznek egyenlő jogai minden amerikai államban. Bojkottálunk titeket. Kiszervezünk mindent tőletek. Lecsapunk rátok” – írta közösségi oldalán Patricia Arquette, akihez testvére, Rosanna Arquette is csatlakozott. „Most utasítottam el egy filmajánlatot azért, mert Texasban forgatták volna.”

texas-abortusz-torveny-hollywood-reakcio

A legnagyobb veszély a törvénnyel kapcsolatban az, hogy vérszemet kapnak a hasonló húrokat pengető államok. Floridában is régóta szeretnének a republikánusok a texasi törvényhez hasonló szigorral fellépni az abortuszoknál, így könnyen lehet, hogy a Legfelsőbb Bíróság a precedensjog alapján más államokban sem lesz képes megvédeni azoknak a jogait, akiknek abortuszra lenne szüksége az adott államban. 2019-ben Georgia államban fenyegetett hasonló veszély, Hollywood pedig akkor is oda összpontosította erőit, és harcolt a tervezett rendelkezés ellen. 

A közösségi oldalakon számos híresség kikelt magából a texasi történések miatt. Többek között Barbra Streisand és Alyssa Milano is, aki azt mondta a Los Angeles Timesnak adott interjúban: „Nem tudom, hogy egy hollywoodi bojkott mennyit tehet az ügyben. Ám egy hollywood által hajtott bojkott, melyet azok a cégek jelentenek be, akik a jelenlegi kormányzó, Greg Abbott kampányát finanszírozzák és másokat, valószínűleg fájna nekik.”

Bette Midler az ókori klasszikusokig nyúlt vissza, és a Lüszisztratéban alkalmazott módszert javasolta: „minden nő tagadja meg a szexet a férfiakkal, míg nem garantálják mindenkinek a jogait” – írta Twitterén a színésznő.

Muszáj harcolni

„Azokkal a texasi nőkkel vagyok, akiknek alkotmányos joga van dönteni a saját egészségükkel és testükkel kapcsolatban” – állt ki az abortusztörvény ellen Reese Witherspoon is. Lizzo pedig élő bejelentkezésben fejtette ki véleményét. „Mindenkinek joga van azt tenni, amit akar, de azoknak, akik a törvényeket hozzák, nekünk kell megmondanunk, hogy tartsák magukat távol az emberek testétől.”

Billie Eilish nemes egyszerűséggel undorítónak nevezte azokat a férfiakat, akik nem állnak ki a texasi abortusztörvény ellen: „Rosszul vagyok tőlük – mondta. – Ha a férfiak nem állnak ki a törvény ellen, nagy valószínűsségel ők is részei a problémának.”

Amy Schumer a Planned Parenthood nevű szervezet petícióját is közzétette, azzal a megjegyzéssel, hogy „a törvény a politikusokat, szomszédokat és még az idegeneket is felhatalmazza arra, hogy bepereljenek azért, ha hat hétnél későbbi terhességet megszakít valaki. Itt az idő, hogy harcoljunk a reprodukciós egészségünkért és jogainkért, most!”

Forrás: Newsweek, The Huffington Post, Vanity Fair, Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!