Antony Armstrong-Jones, a biszexuális fotós, aki feleségül vette Margit hercegnőt

2021. augusztus 29.
Margit hercegnőnek II. Erzsébet húgaként egyáltalán nem volt könnyű élete. Hogy valamelyest egyszerűbb legyen elviselnie nővére árnyékát, számtalan hajmeresztő dolgot vitt véghez, ilyen volt például zűrös házasságkötése a mulatókban megismert biszexuális fotóssal.

Miután a fotós zseni feleségül vette Margit hercegnőt, nemesi rangot is szerzett. Antony Armstrong-Jones nemcsak abban volt első lázadó természetű feleségével, hogy esküvőjüket világszerte közvetítette a televízió, hanem abban is, hogy – VIII. Henrik után először – 1978-ban elváltak. Akárcsak II. Erzsébet királynő húga, Antony is rendkívüli személyiség volt, fénykorában a legtöbbet fotózott fotósként definiálták. Bár minden bizonnyal vonzódtak egymáshoz Margit hercegnővel, mindkettejükre igaz, hogy dacból álltak oltár elé.

Antony Armstrong-Jones, a biszex fotós, aki feleségül vette Margit hercegnőt

Margit hercegnő első nagy szerelmét Peter Townsendnek hívták, ám titokban beteljesült románcuknak véget kellett vetniük, egyrészt azért, mert Peter jóval idősebb volt a hercegnőnél, másrészt azért, mert elvált férfiként szeretett bele II. Erzsébet királynő húgába, és korábbi kapcsolatából gyerekei is születtek. Margit hercegnő szíve összetört, és hogy begyógyítsa a lelki sebeit, olyan életmódot folytatott, amit az angol királyi család tagjai, na és a parlament, egyáltalán nem néztek jó szemmel: rendszeresen belevetette magát az éjszakába, mulatókba járt, sokszor túlzásba esett az italozással és rengeteget dohányzott (15 éves korától kezdve).

Antony Armstrong-Jones, a biszex fotós, aki feleségül vette Margit hercegnőt

Nem sokkal azután, hogy Margit megismerkedett a tehetséges fotóssal, levelet kapott Peter Townsendtől, amiben megírta egykori szerelmének, hogy hamarosan újraházasodik, és egy fiatal lányt vesz feleségül. A hercegnő nem akarta megvárni, hogy széles körben elterjedjen Peter menyegzőjének híre, ezért még azelőtt bejelentette, hogy feleségül megy Antony Armstrong-Joneshoz, hogy napvilágot látott volna Townsend új kapcsolata.

1958-as megismerkedésükig az akkor 28 éves fotós a művészek bohém mindennapjait élte. Bár második házasságával édesanyja, Anne Messel grófnévé avanzsált, Antony nem birtokolt semmilyen rangot. Szülei válását követően meglehetősen zaklatottá vált a gyermekkora, az iskolában azonban mindig jól teljesített. 

Az ígéretes fotós és az angol királyi család bajkeverő hercegnője 1960. május 6-án kötötték össze az életüket, a nagy eseményt – a történelemben először – tévében is közvetítették. Margit közeli és távoli rokonai sem nézték jó szemmel, hogy a nemesi ranggal nem rendelkező Antony mellett horgonyzott le, keresztanyján, Ingrid dán királynén kívül egyetlen külföldi vendég sem fogadta el a meghívást.

Antony Armstrong-Jones, a biszex fotós, aki feleségül vette Margit hercegnőt

Az esküvőjük után hosszú nászútra indultak, amit egy jachton töltöttek. Visszatérésüket követően beköltöztek a Kensington Palotába, II. Erzsébet királynő pedig – hogy valamelyest csitítsa a húga házassága körül csapkodó hullámokat – a Snowdon grófja címet adományozta Antonynak. Bár Erzsébet fülébe is eljutottak azok a hírek, amelyek a fotós féktelenül átdorbézolt éjszakáiról és biszexuális kalandjairól szóltak, szemet hunyt felettük. 

Antony viszonyba keveredett legjobb barátja feleségével, Camilla Fry-jal, aki akkor szülte meg közös gyereküket, amikor a fotós már Margit hercegnő jegyese volt. Margit is megajándékozta két gyerekkel, Daviddel és Sarahval. Antonynak összesen 5 gyermeke született, Camilla és Margit hercegnő mellett második felesége, Lucy, valamint új szeretője is életet adott egy-egy gyermeknek.

Antony Armstrong-Jones, a biszex fotós, aki feleségül vette Margit hercegnőt

Armstrong-Jones és Margit hercegnő kis híján két évtizeden át tartó házassága 1978-ban válással végződött, ami több évszázados hagyományt tört meg a Windsor-házban. A fotós újraházasodott, Margit hercegnő azonban nem állt ismét oltár elé. Margit 2002-ben, Antony pedig 2017-ben hunyt el.

Antony Armstrong-Jones, a biszex fotós, aki feleségül vette Margit hercegnőt

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?