Erzsébet királynő végre levette a kezét András hercegről

2022. január 14.
Úgy néz ki, hogy András hercegnek mégicsak szembe kell néznie a tettei következményével.

Csütörtök reggel András herceget a windsori kastélyban fogadta a királynő, és egy zártkörű audiencián megfosztotta őt a királyi és katonai címeitől. Ennek értelmében Erzsébet királynő kedvenc fiát mostantól nem illeti meg az őfelsége megszólítás. András herceg címeit a királynő a királyi család más tagjaira ruházza majd át. A királynő azután hozta meg ezt a döntést, hogy nemrég kiderült, András hercegnek bíróságon kell felelnie az ellene felhozott szexuális erőszak vádakra.

andras-herceg

A királynő fiát egy Virginia Giuffre nevű nő vádolta meg szexuális erőszakkal még 2019-ben. A nő tinédzserként lett a szexkereskedelem áldozata, őt is Jeffrey Epstein és köre hálózta be, és vallomása szerint András herceg 17 éves korában többször is megerőszakolta. A herceg a botrány kirobbanásakor kitartóan tagadta a vádakat, sőt kezdetben azt állította, hogy soha nem is találkozott a nővel – ez az állítása viszont rögtön megdőlt, amikor előkerült egy közös fotó róla és a tinédzser Giuffre-ról. Mindennek ellenére eleinte úgy tűnt, hogy András meg fogja úszni a felelősségre vonást – bár a botrány kirobbanása után kapott egy kis ejnye-bejnyét a királynőtől, sőt büntetés gyanánt arra is utasítva lett, hogy vonuljon vissza a közszerepléstől, de nagyjából ennyivel le is zárták az ügyet.

Virginia Giuffre azonban néhány hónapja polgári pert indított a herceg ellen a manhattani kerületi bíróságon, a benyújtott keresetében pedig ismét leírta, hogy a herceg többször is megerőszakolta: Epstein kerítőjének, Ghislaine Maxwellnek a londoni otthonában, illetve Epstein manhattani és Virgin-szigeteki otthonában is. A vádak szerint Maxwell volt az, aki segített felhajtani a fiatalkorú lányokat Epsteinnek, hogy a férfi aztán a befolyásos és gazdag barátai rendelkezésére bocsáthassa őket.

András herceg és ügyvédei eleinte azt akarták elérni, hogy a New York-i bíróság utasítsa el Giuffre keresetét, mondván, hogy Guiffre 2009-ben megállapodott Epsteinnel abban, hogy kártérítésért cserébe senki mást nem fog beperelni, aki Epsteinhez köthető. A bíróság viszont nem adott igazat a herceg ügyvédeinek, így Andrásnak bíróság elé kell állnia – Erzsébet királynő döntésének értelmében immár egyszerű brit állampolgárként.

Forrás: Pages Six Fotó: Getty Images

Olvass tovább!