Halle Berry: „Össze vagyok törve, amiért nem nyitottam meg a kapukat”

2022. március 28.
2002-ben az első fekete színésznőként kapta meg a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat Halle Berry. Azóta is ő az egyetlen.

„Nem nyitottam ki a kapukat – mondta Halle Berry, aki 20 évvel ezelőtt a Szörnyek keringőjében nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat. – A tény, hogy azóta is én vagyok az egyetlen, szívszorító.”

halle-berry-oscar

Akkoriban Halle Berry úgy nyilatkozott, hogy nem számított rá, hogy megkaphatná a díjat. Amikor elhangzott a neve az Oscar-díjátadón, csak azt tudta ismételgetni: „te jó ég, te jó ég!” A színpadon a szobrocskát szorongatva azt mondta: „ez a pillanat nagyobb, mint én”. Győzelmét Dorothy Dandridge-nek, Diahann Carrollnak, Angela Bassettnek és más fekete női jelölteknek ajánlotta, akiknek meg kellett volna előtte kapinuk a Filmakadémia díját. „Minden névtelen, arctalan színes bőrű nőnek, akiknek ezután lesz esélye, mert ma kinyílt az a bizonyos ajtó” – mondta Halle Berry. 

Kétszeres győzelem

Ugyanazon az estén Denzel Washington a második fekete férfi lett, aki elnyerte a legjobb férfi színész díját. Az azóta eltelt 20 évben ez kétszer fordult elő: Jamie Foxx és Forest Whitaker is hazavihette a díjat, a nőknél azonban azóta is Halle Berry az egyetlen. Sőt! Nyolc évnek kellett eltelnie, hogy egyáltalán újabb fekete színésznőt jelöljenek a kategóriában, és azóta is csak hatszor fordult elő. És bár tavaly rekordszámú, kilenc színes bőrű színészt jelöltek az Oscar különböző kategóriáiban, idén ez a szám négy. Ráadásul idén sem jelöltek egyetlen fekete bőrű színésznőt sem a legjobb női alakítás kategóriában.

Halle Berry szerint az, hogy a legjobb színésznő kategóriában egyszerűen nem jelölik a színes bőrű színésznőket, nem azt jelenti, hogy nem végeznek fantasztikus munkát és nincsenek csodálatos alakításaik. „A munkát és a fejlődést nem mindig lehet az alapján megítélni, hány díjat kap valaki. A díj csak a hab a tortán, de ha nem kapjuk meg a főhajtást a munkánk előtt, az azt jelenti, hogy nem dolgoztunk jól, nem vagyunk sikeresek, nem változtatjuk meg a világot a művészetünkkel és nem kapunk egyre több lehetőséget?” – tette fel a kérdést Halle Berry.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!