Sztárok, akik büszkén vállalják, hogy pánszexuálisak

2022. június 26.
Az összeállításunkban szereplő hírességek azt mondják, hogy a vonzalmukat egyáltalán nem befolyásolhatja a másik fél nemi identitása, mert az ő érdeklődésüket az adott ember személyisége kelti fel.

Bár egyre nyíltabban beszélünk a szexualitásról, sajnos számtalan kérdést továbbra is inkább tabutémaként kezelünk – például a nemi identitás témáját is. Ezért fordulhat elő az, hogy bizonyos fogalmakkal kapcsolatban még mindig zavar élhet a fejekben. A pánszexualitás kifejezést gyakran (és tévesen) összekeverik a biszexualitással – és bár a jelentésük valóban hasonlít egymáséra, mégsem emlegethetjük őket szinonimaként. Az előbbi ugyanis azokra a személyekre vonatkozik, akik identitástól függetlenül bárkibe (cisz-férfiakba és -nőkbe, transz-, genderfluid és a nonbináris emberekbe) beleszerethetnek és nem azonosulnak egyik nemmel sem.

Egyszóval, nem véletlenül került ebben az esetben a „pan”, vagyis a „minden” szócska előtagként a szexualitás elé. A hangsúly pedig legfőképpen azon van, hogy a vonzalmuk a másik személyiségén alapul, és nem a genderén. Vagyis nem állíthatjuk róluk, hogy mindegyik nem iránt érezhetnek vágyat, mivel az igazság szerint egy pánszexuális ember mindenkiben a lelket látja. A listánkon szereplő sztárok pontosan így definiálják önmagukat.

Cara Delevingne

Cara Delevingne

 

„Azt hiszem, örökké pánszexuális maradok – jelentette ki a színésznő és modell. – Nem számít, hogy nőként, férfiként vagy nonbinárisként határozza meg magát valaki, magába az emberbe szeretek bele – pusztán erről van szó. Én a személyiséghez vonzódok.”

Bella Thorne

Bella Thorne

A színésznő, énekesnő és modell sokáig biszexuálisnak tartotta magát, de amikor alaposabban is megismerkedett a pánszexualitás fogalmával, rádöbbent, hogy ez az, ami igazán kifejezi az identitását.

Miley Cyrus

Miley Cyrus

Az énekesnő azt mondja, Los Angelesben megismert valakit, aki nőként és férfiként sem azonosította magát. „Egyszerre volt mindkettő: szép és szexi, szívós, de sebezhető, nőies, mégis férfias. Soha életemben nem éreztem még magam ennyire közel senkihez, mint hozzá”. Miley egyébként tisztában van azzal, hogy másképpen láthatják őt kívülről és sokakat meglephet, hogyan viszonyul önmagához legbelül: holott az önazonosságát éppen ebben a kettősségben találta meg.

Kesha

Kesha

Kesha azt vallja, nem címkézné fel magát homoszexuálisként és heteroszexuálisként sem. „Nem csak a férfiakat szeretem, hanem az embereket. Nem számít a gender. A lélek a fontos, ami abból a személyből árad, akivel éppen együtt vagyunk.”

Sia

Sia

„Mindig azt mondtam, hogy pasikkal, csajokkal is randizok, illetve mindenkivel, aki a kettő között határozza meg magát. Nem érdekelnek a nemek, csak az emberek. Mindig is, nos, rugalmas voltam… ezt a szót tudnám használni erre.”

Fotó: Getty Images

Félre a tabukkal!