Demiszexualitás: akiknek az érzelmek a legfontosabbak

2021. szeptember 26.
Ma már nemcsak az elfogadásnak és a nyitottságnak, hanem az újabb és újabb fogalmaknak is köszönhető az, hogy egyre több ember fedezheti fel saját szexuális irányultságát. Ezek közé tartozik az itthon még nem igazán ismert demiszexualitás is, ami egy kicsit az aszexualitás fogalomkörébe tartozik, és egy kicsit mégsem. A demiszexuálisok azok, akik bár éreznek szexuális vonzalmat, csak nagyon sok beszélgetés és a másik minél mélyebb megismerése árán éreznek vonzalmat.

A „demiszexuális” kifejezés 2006-ban jelent meg a köztudatban, ám mára annyira elterjedt, hogy egyes külföldi társkereső oldalak is felkínálják a szexuális irányultság megjelölésénél ezt az opciót. A demiszexuális szó olyan személyekre utal, akik csupán az iránt éreznek szexuális vonzalmat, akikkel szoros érzelmi kapcsolatot alakítottak ki. A „demi” előtag annyit jelent, mint „fél”, vagyis a demiszexuális nem is aszexuális, de nem is érez mindenki iránt vonzalmat. A legtöbb emberben szinte bárki iránt éledhet szexuális vágy, akivel akár az utcán, a munkahelyen vagy az iskolában találkozott.

A demiszexuálisokat sokan az LMBTQ-közösség részének tekintik, de nem mindenki – ebben még nem jutott dűlőre a társadalom. Ettől függetlenül a demiszexuálisoknak is van saját zászlójuk, ami a bal oldalon az aszexualitást szimbolizáló fekete háromszögből, a tetején a szexualitást jelentő fehér, középen a közösséget megjelenítő lila, alul pedig a szürke zónát (a szexuális és az aszexuális közötti) jelentő szürke csíkból áll.

Sok idő, de annál mélyebb érzelmek

A demiszexuálisoknak általában több időre van szükségünk a romantikus kapcsolatok kialakításához, és előfordulhat, hogy csak hetek vagy hónapok múlva kezdik csak a másikat vonzónak látni. A maszturbálás ezzel szemben nagyobb szerepet játszhat egy demiszexuális ember életében, mivel a mély kapcsolatok – amelyekre viszont szükségük van egy partnerrel – nem mindig jönnek gyorsan. Nem is csoda, hogy a demiszexuálisoknak sokszor határtalan a fantáziájuk. Ők sem riadnak vissza az erotikus gondolatoktól, csupán sokkal részletgazdagabban, egy egész ember személyiségével együtt képzelik el a forró pillanatokat.

Aki ismer demiszexuákisokat, az tudja, hogy hiába a sok szebbnél szebb híresség, sokan még enyhe izgatottságot vagy izgalmat sem tapasztalnak a kedvenc sztárjukat látva. A demiszexuálisok ugyanis kevésbé reagálnak izgalommal a vizuális jelekre. Jellemzően csak akkor találnak valakit vonzónak, ha nem csak látják, hanem több oldalról is megismerték már az illetőt. Éppen ezért hihetetlenül gyakori, hogy a demiszexuálisok vonzódnak a jóbarátaikhoz vagy másokhoz, akikkel erős a kapcsolatuk.

Az, aki demiszexuálisnak vallja magát, teljesen elhatárolódik az érdektelen kapcsolatoktól és üres szexuális kalandoktól. Ehelyett inkább előnyben részesíti azokat a randikat, ahol sokkal mélyebben kapcsolódhatnak másokhoz – egy hosszú, beszélgetős este például pont ilyen. Bár a vonzalom nem érkezik könnyen az életébe, egy demiszexuális a leendő partnereinek külsejét tekintve nem válogatós: míg a legtöbb ember azonnal képes leírni ideális partnerének fizikai tulajdonságait, a demiszexuálisok számára a megjelenés másodlagos, inkább a személyiség, a jellem és a kötődés nyom a latba.

A demiszexuálisok azt sem igazán szeretik, ha össze-vissza puszilgatják és ölelgetik őket – vagy legalábbis ne túl sokszor és ne mindenki. Nem kerülik teljesen a testi érintkezés minden formáját, de jobb, ha partnerük kivárja, amíg biztosan komfortosan érzik magukat az érintésektől. A fizikai intimitás, nagyon kényelmetlen lehet, és szorongást okozhat egy demiszexuálisnak, még akkor is, ha ismeri azt, aki éppen ilyen módon próbál közelebb kerülni hozzá.

Türelem és szeretet

Ha a párunk demiszexuális, fontos, hogy tiszteletben tartsuk a határait és ne kényszerítsük őt a szexre. Ha nem egyformán igényeljük az intim együttléteket vagy szükségünk van valamire, akkor viszont semmiképpen se tartsuk azt magunkban! Ilyen esetben érdemes a saját szemszögünkből megközelíteni a problémát: mondhatjuk például azt, hogy „ÉN szomorú vagyok, hogy nem szexeltünk, és hiányoznak ezek az együttlétek”.

Amíg nem találjuk meg azt az utat, ami mindkettünknek egyaránt megfelel, érdemes lehet más módszereket bevetni az intimitás fenntartására. Hasznos lehet például, ha megismerkedünk a szeretetnyelvünkkel. Vannak ugyanis, akiknek a minőségi együtt töltött időben, esetleg az elismerő szavakban vagy az ajándékokban, egyeseknek a szívességekben, másoknak pedig az érintésekben manifesztálódik az igaz szeretet. Ha nem tudjuk, hogy mi melyik csoportba tartozunk, akkor érdemes lehet egy erre vonatkozó önismereti tesztet kitöltenünk – szerencsére ezekben az internet sem fukarkodik.

Címkék: jók vagy rosszak?

Bár a címkéknek vannak árnyoldalai, nem feltétlenül eredendően bűnösök. Gyakran előfordul, hogy az emberek azt érzik, mások, mint a többiek, és emiatt azt hiszik, hogy egyedül vannak a problémájukkal, senki nem érti meg őket, nem találnak magyarázatot arra, hogy ők miért olyanok, amilyenek. Ilyenkor egyenesen megváltás lehet az, ha valaki végre meg tudja fogalmazni, hogy mit is érez valójában. Ha nevén nevezzük a szexuális irányultságot, az segíthet abban, hogy az emberek úgy érezzék, nincsenek egyedül. Csatlakozhatnak egy nagyobb közösséghez, olyan emberekhez, akikkel azonosulni tudnak, érezzék az elfogadást és ők is támogassanak másokat. A tévhitekkel ellentétben a demiszexuálisok egyáltalán nem prűdek, sőt. Nagyon is élvezik a szexet, csak előbb mély bizalmi kapcsolatot kell kialakítaniuk hozzá a partnerükkel – viszont, ha ez sikerül, akkor nagyon odaadóak tudnak lenni.

Forrás:Verywell Mind, Verywell Health, Mindbodygreen

Fotó: Zázló: Wikipédia, Unsplash

Olvass tovább!