A 70 éven át uralkodó thai királyi pár mesébe illő története

2022. július 03.
Sirikit Kitiyara thai királynő mindössze 15 éves volt, amikor Párizsban találkozott jövendőbelijével. Akkor még énekesi karrierről álmodott, végül Thaiföld nagy becsben tartott királynője lett, aki 70 éven át uralkodott.

Sirikit thai királynő már 89 éves, de eleganciája és szépsége semmit sem veszített egykori ragyogásából. Hazájában annyira szeretik még most is – annak ellenére, hogy uralkodása már véget ért –, hogy mindenütt úgy írnak róla, „ő az a csodálatos királynő, aki jobbá tette a thai emberek életét”. Sirikit IX. Rama thai király özvegye, a trónon jelenleg fia, a nála kevésbé népszerű, poligám életet élő X. Rama király ül.

Sirikiti thai királynő

Sirikit 1932. augusztus 12-én látta meg a napvilágot, Nakkhatra Mangkala Kitiyakara herceg és Mom Luang Bua Snidvongs legnagyobb lányaként. A kis Sirikit Bangkokban, a Deves-palotában nevelkedett, élete első évében a nagyszülei viselték gondját, hozzájuk mindig is nagyon kötődött. Úgy tartják, hogy nekik köszönheti azt is, hogy végtelenül jószívű és segítőkész felnőtté cseperedett.

Családja kezdetektől fogva nagy gondot fordított a neveltetésére és taníttatására: mikor édesapja munkája Angliába szólította a családot, Sirikitnek lehetősége adódott arra, hogy tökélyre fejlessze angolnyelv-tudását és kibontakoztassa zenei tehetségét. Később Dániában és Franciaországban is éltek, Párizsban tovább folytatta zenei tanulmányait, és 15 évesen megismerte nagy szerelmét, a szintén thai származású Bhumibol Adulyadejt, akit 19 évesen, bátyja váratlan halála után Thaiföld királyává koronáztak, és IX. Rama néven vonult be a történelembe..

Kanyargós út vezetett a koronáig

Már a kapcsolatuk elején nagy megpróbáltatásokkal kellett szembenézniük. Amikor ugyanis a férfi a koronázására készült, kevéssel a ceremónia előtt súlyos autóbalesetet szenvedett, aminek következtében jobb szemére megvakult. Sirikit végig mellette volt a hosszú lábadozás alatt, a szép lassan erőre kapó férfi pedig megkérte a kezét. Eljegyzésüket csaknem az esküvő napjáig titokban tartották, 1950. április 28-án keltek egybe Thaiföldön, ám mivel a menyasszony még nem volt nagykorú, szülei írták alá helyette a hivatalos papírokat.

Ramát a gyógyulása és házasságkötése után végre hivatalosan is megkoronázták, a ceremónia után pedig – immár a feleségével együtt – visszaült az iskolapadba, hogy befejezze felsőfokú tanulmányait. Négy gyermekük született: Ubol Ratana, Maha Vajiralongkorn, Maha Chakri Sirindhorn és Chulabhorn Walailak. Míg a király 1956-ban spirituális elvonuláson vett részt, felesége látta el a feladatait, amit annyira ügyesen tett, hogy a thai nép egy csapásra a szívébe zárta. Miután a király visszatért, hálája jeléül királynői címet adományozott a feleségének.

Sirirkit thai királynő és férje

Sirirkit thai királynő és férje 1960-ban

Így él ma Sirikit thai királynő

A thai királynőnek mindig is szívügye volt a jótékonykodás, de kifinomult öltözködésével is magára vonta sokak figyelmét. Ő volt az első thai királynő, aki egy európai stílustanácsadóra bízta magát. Férje, IX. Rama király 2016-ban halt meg 89 évesen, élete végéig övezte a népe szeretete. Ennek jeléül Thaiföldön az apák napját IX. Rama király, az anyák napját pedig Sirikit királynő születésnapján ünneplik, őket tekintik ugyanis a thai nép szüleinek.

Sirikit 2012 óta kerüli a nyilvánosságot, akkor ugyanis agyvérzést kapott. Azt, hogy az állapota mennyire súlyos, titok övezi, ezért sem hagyja el a chitraladai királyi villát. Azt szeretné, hogy a népe emlékezetében mindörökké szépen, elegánsan és mosolygósan maradjon meg.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?