Ő Lady Louise Windsor, II. Erzsébet királynő ritkán látott unokája

2022. április 24.
Lady Louise Windsor II. Erzsébet unokája, a királynő legkisebb fia, Eduárd wessexi gróf és Zsófia wessexi grófné lánya. Sokak szerint ő az angol királyi család legdiszkrétebb, de korántsem a legjelentéktelenebb tagja!

Lady Louise Windsor tavaly novemberben töltötte be a 18. életévét, így „papíron” már felnőtt, ám még mindig vannak nagyon helyes, kislányos vonásai, amitől még szerethetőbb II. Erzsébet királynő unokája.

Lady Louise Windsor, II. Erzsébet királynő unokája

Az angol királyi család öröklési listáján jelenleg a 16. helyen áll, Eduárd wessexi gróf és Sophie Rhys-Jones (akit ma már Zsófia wessexi grófné néven emlegetnek inkább) első gyermeke. Fiatal korából adódóan élettörténete még nem olyan hosszú, ám nagyon is tartalmas.

Már a születése sem volt zökkenőmentes: édesanyját 2003. november 8-án szállították kórházba méhlepényleválás miatt, így Louise sürgősségi császármetszéssel látta meg a napvilágot. Édesapja épp egy hivatalos úton vett részt Mauritiuson, így nem lehetett ott a nagy napon. A hirtelen érkezett baba több hetet töltött a St. George Hospital újszülött osztályán, hivatalos nevét is csak hetekkel később hirdették ki: Lady Louise Alice Elizabeth Marie Mountbatten-Windsor.

A tradíciók mentén

Ő volt az utolsó a családban, aki a keresztelőjén azt a tradicionális ruhácskát viselte, amit még 1841-ben Viktória királynő választott ki az angol királyi család gyermekeinek. Louise kistestvérét, Jamest már ennek az ünnepi viseletnek a hű másában keresztelték meg.

Vilmos herceg és Katalin hercegné esküvőjén ő vezette a kis koszorúslányokat, 7 évesen ugyanis ő volt a „rangidős”. Első hivatalos útján 2015-ben vett részt szüleivel együtt, amikor Dél-Afrikába látogattak. Innentől kezdve valamivel gyakrabban lehetett látni, igaz, szülei továbbra is gondosan ügyeltek arra, hogy ne övezze a lányukat túl intenzív médiafigyelem. 

Lady Louise Windsor, II. Erzsébet királynő unokája

Sokak szerint ez a féltő gondoskodás összefügghet azzal, hogy koraszülöttként érkezett, ami miatt kisebb egészségi problémái is adódtak: 18 hónaposan esett át az első szemműtéten, amelyen korrigálták a kancsalságát. Ez akkor nem sikerült teljesen, 11 éves korában azonban egy újabb beavatkozás meghozta a várt eredményt. Louise szülei mindent megtettek azért, hogy a lányuk soha ne érezze magát kevesebbnek a szemproblémája miatt, ezt a gondolkodásmódot sikerült is neki átadniuk. Az iskolában a kezdetektől fogva remekül teljesített és kisebb kora óta aktívan részt vesz a Girlguiding nevű cserkészcsapat életében.

Miért lett ő a kedvenc?

Példás tanulmányi eredménye mellett rajztehetsége is kiemelkedő, ami miatt különleges helyet foglal el II. Erzsébet királynő szívében. Ezt bizonyítja, hogy a királynő betekintést engedett neki abba a különleges gyűjteménybe, amelyet a skóciai Balmoral-kastélyban őriznek és Viktória királynő rajzait tartalmazza.

Lady Louise Windsor, II. Erzsébet királynő unokája

Szoros kapcsolat fűzte, a tavaly tavasszal elhunyt nagypapájához, Fülöp herceghez is. Őt azzal varázsolta el, hogy ügyesen lovagol, valamint remek fogathajtó, akárcsak Fülöp volt. „Annyira természetes számára ez a sport, mintha mindig is ezt csinálta volna” – mesélte lányáról wessexi Zsófia, aki leírhatatlanul büszke Louise-ra. 

Amikor Fülöp herceg 2021. április 9-én elhunyt, Louise a szüleivel együtt a kamerák elé állt, hogy köszönetet mondjanak az emberek a részvétnyilvánító üzeneteikért. Ő örökölte nagyapja hintóját és pónijait. Aztán a temetésen, majd egy évvel később a templomi megemlékezésen is egy fogathajtókat szimbolizáló melltűt viselt, a nagyapja előtt tisztelegve.

Lady Louise Windsor kék kosztumben

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?