Anne Heche: a ’90-es évek sztárja volt, most kómában fekszik egy baleset után

2022. augusztus 10.
A '90-es években egymás után jöttek ki a nevével fémjelzett nagy sikerű filmek és sorozatok, miközben a magánélete folyamatos tragédiákkal volt teli. A mentális problémáiról a 2000-es évek elején egy könyvet is írt. Anne Heche egy héttel ezelőtt, egy autóbalesetet követően került kómába.

Az 53 éves Emmy-díjas színésznő, Anne Heche továbbra is kórházban van, miután egy héttel ezelőtt az autójával Los Angelesben egy háznak csapódott, aminek következtében mind a jármű, mind az épület kigyulladt. A szemtanúk szerint Heche a becsapódás előtt nekiütközött egy lakópark garázsának is, ám állítólag akkor még sikerült visszafordulnia és elhajtania. A nem sokkal későbbi tragikus balesetet azonban már nem tudta elkerülni. A külföldi lapok beszámolói szerint a színésznő ittas volt a balesetkor, ezt a rendőrség cikkünk írásakor még nem erősítette meg az amerikai sajtónak.

„Jelenleg rendkívül kritikus állapotban van. Súlyos tüdősérülést szenvedett, ami miatt gépi lélegeztetésre van szüksége, és olyan égési sérülései vannak, hogy sebészeti beavatkozásra lesz szükség. Nem sokkal a baleset után eszméletét vesztette, és kómába került” – nyilatkozta a történtek után a színésznő menedzsere, Michael McConnell. A baleset híre megrázta Hollywoodot, az utóbbi napokban több színész is a közösségi médiában nyilvánította ki jókívánságait Heche gyógyulásával kapcsolatban. „Remélem, túljutsz ezen. A szívem veled van. Sajnálom, hogy ilyen tragikus dolog történt veled. Rengeteg szeretet küldök” – mondta Alec Baldwin az Instagramra feltöltött videójában.

Anne Heche-ről az utóbbi években nem sokat lehetett hallani, pedig a ’90-es években sokáig úgy tűnt, sikerül felküzdenie magát Hollywood A-listás hírességei közé.

Tragikus kezdetek

Anne Heche 1969. május 25-én született az ohiói Aurorában, Nancy Heche és Donald Joseph Heche öt gyermeke közül a legfiatalabbként. A gyermekkora nem volt könnyű. A család folyamatosan anyagi nehézségekkel küzdött, és állandóan új helyre kellett költözniük –  ráadásul, mint később a színésznő beszámolt róla, a 45 évesen AIDS-ben elhunyt apja csecsemőkorától 12 éves koráig rendszeresen szexuálisan zaklatta. Három hónappal az apja halála után Heche 18 éves bátyja, Nathan is elhunyt egy autóbaleset következtében. Bár a hivatalos dokumentumok szerint a fiú halálát az okozta, hogy elaludt a volánnál, a színésznő meg volt róla győződve, hogy a testvére öngyilkos lett.

Anne-Heche

Anne Heche 1991-ben

Mindössze 18 éves volt, az érettségi előtt állt, amikor egy ügynök kiszúrta, és felajánlott neki egy szerepet az Another World című szappanoperában. A rendkívül vallásos anyja megtiltotta a lányának, hogy igen mondjon a munkára, ő azonban nem hallgatott rá, a beleegyezése nélkül repülőre ült, és ezzel el is indította színész karrierjét. A tehetségével rögtön felhívta magára a figyelmet: 1991-ben Daytime Emmy-díjat kapott a sorozatban nyújtott alakításáért.

A ’90-es években vált sztárrá

A ’90-es években egymás után kapta a jobbnál jobb szerepeket: a Donnie Brasco című 1997-es bűnügyi drámában Johnny Depp feleségét alakította, de még ugyanebben az évben láthattuk a Vulkán, a Tudom, mit tettél tavaly nyáron és az Amikor a farok csóválja… című filmekben. Az első főszerepét az 1998-as Hat nap, hét éjszaka című romantikus kalandfilmben kapta Harrison Ford oldalán. A szerepet pont egy nappal azelőtt kapta meg, hogy nyilvánosságra került volna az Ellen DeGeneresszel való kapcsolata, ami – a színésznő elmondása szerint – a későbbiekben igencsak rányomta a bélyegét a színészi lehetőségeire. Heche úgy érezte, hogy a coming outolása tönkretette a főszereplői kilátásait.

Harrison-Ford-Anne-Heche

A Hat nap, hét éjszaka című filmben

A 2000-es évektől kezdve főleg sorozatokban és független filmekben tűnt fel, a többi között játszott az Ally McBeal, az Everwood és a Kés/alatt című nagy sikerű sorozatokban.

A leszbikus kapcsolata miatt is a rivaldafénybe került

Heche a karrierje csúcsán élt párkapcsolatban Ellen DeGeneres műsorvezetővel, akivel 1997-ben találkozott egy Vanity Fair Oscar-gálán. A két híresség 1997-től 2000-ig alkotott egy párt.

Ellen-DeGeneres-Anne-Heche

Ellen DeGeneres oldalán

„Három és fél évig voltunk együtt, és a kapcsolatunkhoz olyan erős stigmát társítottak az emberek, hogy ennek hatására kirúgtak egy több millió dolláros filmes szerződésemből, és 10 évig nem dolgoztam stúdiófilmben” – nyilatkozta később Heche, akit egyébként a mélyen vallásos anyja is kitagadott a szexuális irányultsága miatt.

Ellen DeGeneres után Anne hozzáment Coleman „Coley” Laffoon operatőrhöz, akitől 2001-ben fia született. Öt és fél év házasság után Laffoon beadta a válókeresetet, amit 2009-ben véglegesítettek. Heche 2008-ban ismét teherbe esett, és egy fiút szült, miután összejött kollégájával, James Tupperrel. A két híresség kapcsolata 2018-ig tartott.

Nyíltan beszélt a mentális problémáiról

A színésznő 2000-ben kórházba került, miután betört egy idegen családhoz a kaliforniai Fresno közelében. A hatóságok szerint rendkívül zavartnak tűnt, és összefüggéstelenül beszélt a lakókkal. Call Me Crazy című, 2001-ben megjelent memoárjában Heche őszintén mesélt a mentális egészségéről és a gyermekkorában elszenvedett bántalmazással folytatott élethosszig tartó küzdelmeiről.

Anne-Heche

2015-ben

„Nem vagyok őrült. De ez egy őrült élet. Egy őrült családban nőttem fel, és 31 évbe telt, mire az őrületet ki tudtam verni magamból. Ittam. Dohányoztam. Drogoztam. Szexeltem. Mindent megtettem, amit csak tudtam, hogy a szégyent kiűzzem az életemből” – nyilatkozta a könyve megjelenése kapcsán.

Fotó: Getty Images