Sztárok, akik úgy döntöttek, lemondanak az alkoholról

2022. július 27.
Bár egyes kutatások szerint naponta egy-két pohár vörösbor, akár még jót is tehet az egészségünknek, valójában sokkal több pozitív hatása lehet annak, ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt. Számtalan olyan világsztár is akad, aki nem titkolja, az élete az absztinenciája óta halad a megfelelő úton.

John Legend felesége, Chrissy Teigen 2022 júliusában beszélt a közösségi oldalán arról, éppen egy éve annak, hogy nem iszik alkoholt. A sztár elárulta azt is: néha ugyan hiányzik neki, hogy bolondosnak és gondtalannak érezze magát, ám az absztinenciája előtti hónapokban már egyáltalán nem találta meg ezt az áhított szórakoztatóan bódító állapotot a poharak fenekén. „Azért ittam, hogy véget vessek az őrületes szorongásomnak, ami végül pont akkor enyhült, amint leszoktam” – ismerte el. Persze máig vannak frusztrált napjai, ilyenkor emlékezteti magát arra, mik történtek vele addig, amíg ivott. Például előfordult, hogy egy neves séf főzőleckéket adott az otthonában neki és a barátainak, Chrissy viszont átaludta, mert alkoholt fogyasztott. „Pedig bárcsak ébren maradtam volna.”

Chrissy Teigen

Teigen azt mondja, ma már örülne, ha „igazán emlékezne minden díjátadóra”, amin részt vett. De azt is megjegyezte, hogy gyakran, amikor „az élet nagy pillanataiban” készült fotókat nézegeti magáról, olyan érzése támad, mintha üres lenne a tekintete ezeken a felvételeken. „Hagyom, hogy előjöhessenek a rossz gondolatok, és megpróbálom megoldani őket a terápia során, pia nélkül.”

Számtalan ismert ember akad még rajta kívül, akik bebizonyították, a celebpartik ugyanolyan szórakoztatóak alkohol nélkül is.

Ben Affleck

Ben Affleck

A színész-rendező az évek során többször is beszélt nyilvánosan az alkoholfüggőségéről és arról, hogyan győzte le a démonjait. „Sokáig tartott, mire – alapvetően, mélyen, minden kétség nélkül – be tudtam ismerni magamnak, hogy alkoholista vagyok” – jelentette ki 2020-ban. A józanná válásának folyamatát azonban sok tekintetben hasznosnak tartja – például azért, mert fontos értékeket sajátíthat el az ember általa. „Légy őszinte. Válj felelősségteljessé. Segíts másoknak. Kérj bocsánatot, ha tévedsz.” Ben szerint ezeket a dolgokat nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Blake Lively

Blake Lively

Míg A pletykafészek Serena van der Woodsenje mindig alaposan kivette a részét a bulizásból, addig az őt alakító színésznő életvitelének egyáltalán nem része az alkohol. „Nem iszom. Sosem próbáltam ki egyetlen kábítószert sem – mesélte. – Ez nem olyasvalami, amit szigorúan elhatároztam volna, és kényszerítettem volna magam rá. Egyszerűen nem vágyom rá.” Sőt Blake Lively még egy saját kollekciót is piacra dobott alkoholmentes italokból Betty Buzz néven.

Brad Pitt

Brad Pitt

Ben Affleckhez hasonlóan Brad Pitt sem titkolja, hogy éveken át alkohol-, és kábítószerfüggő volt. „Túl sokat piáltam. Probléma lett belőle.” Az Oscar-díjas sztár végül 2016-ban fogadott absztinenciát, miután hatalmas port kavart a médiában a válása Angelina Jolie-val. A színész csatlakozott az Anonim Alkoholistákhoz, ami hatalmas támaszt nyújtott neki. „Ez volt számomra a biztonságos tér, ahol az ítélkezés hiányában az önvádaskodásnak sem volt helye.” A csoport mellett azonban volt még valaki, aki mellette állt ezen a nehéz úton – méghozzá nem más, mint Bradley Cooper. „Ő az oka annak, hogy kijózanodhattam. És minden nap boldogabb vagyok azóta” – köszönte meg neki.

Jessica Simpson

Jessica Simpson

„Amikor végre kimondtam, hogy segítségre van szükségem, olyan volt, mintha én lettem volna az a kislány, aki újra megtalálta a hivatását az életben. Megtaláltam az irányt, hogy félelem nélkül haladjak előre” – osztotta meg tapasztalatait Jessica Simpson a józanság felé vezető útjáról. Az alkohol nélküli életet egy meg nem szűnő ajándéknak aposztrofálja, mert a függősége miatt korábban borzasztóan kimerült volt. Az énekesnő az elhatározása pillanatát úgy írta le, hogy abban a különleges lelkiállapotban megértette, csak akkor tudja visszaszerezni a rég elvesztett ragyogását és önbecsülését, ha megszabadul a káros szokásától.

Bradley Cooper

Bradley Cooper

Míg a Csillag születik című filmdrámában Bradley Cooper karaktere nem tudott leszámolni a függőségével, addig az őt alakító színész felülkerekedett ebben a harcban. A sztár ugyanis a pályája elején az alkohol és a drogok rabja volt, és ez később már a munkájára is kihatott. Éppen ezért 29 évesen megfogadta, hogy szembeszáll a tudatmódosító szerek iránt érzett sóvárgásával. „Ha nem tettem volna így, tényleg szabotáltam volna a saját életemet. Egy dolgot azonban megtanultam. A legjobb, amit csinálhatok, ha magamhoz ölelem azt, aki vagyok, aztán lesz, ami lesz.” Bradley kitartása egyébként a szakmájában is megtérült, mert a leszokása után egyre több olyan szerepet kapott Hollywoodban, amely kihívást jelentett neki és elismeréseket hozott el számára.

Jennifer Lopez

Jennifer Lopez

Az énekes-színésznőnek valójában nagyon egyszerű oka van arra, hogy kerülje az alkoholt. „Tönkreteszi a bőrünket. Persze, amikor ünneplünk valamit és koccintunk, mindig rám szólnak, hogy ilyenkor nem ihatok vizet. Szóval a pohárköszöntők idején alkohol van nálam, de éppen csak belekortyolok.”

Forrás: Page Six, Everyday Health Fotó: Getty Images

Ezt is érdemes elolvasnod: