Ashton Kutcher megvakult egy autoimmun betegség miatt

2022. augusztus 10.
A színész átmenetileg elveszítette látását, hallását és járóképességét egy ritka autoimmun betegség, a vaszkulitisz, azaz az érfalak gyulladásos betegsége miatt.

Nem egészen két évvel ezelőtt diagnosztizálták vaszkulitisszel, az érfalak gyulladását okozó ritka autoimmun betegséggel Ashton Kutchert. A 44 éves színész nem tudott járni, nem látott és hallott a betegség következtében.

„Nagyon ritka formája támadott meg a vaszkulitisznek, elvette a látásom, a hallásom és az egyensúlyérzékem – mondta Ashton Kutcher a betegségéről. – Majdnem egy évig tartott, mire felépültem. Addig nem értékeljük az életet és az egészséget, míg valami nem történik velünk.”

ashton-kutcher-autoimmun-betegseg-vaksag

A tudósok a mai napig nem tudják, mi okozza a vaszkulitisz kialakulását. A betegségnek több típusa is van, ezek hatással lehetnek a kis, a közepes és a nagy erekre. A vaszkulitisz bármelyik formája nagyon ritka a Mayo Klinika statisztikái szerint. Ashton Kutcher azt nem pontosította, ő az autoimmun betegség mely formájától szenvedett. 

A vaszkulitisz hatására az erek begyulladnak, ami lassíthatja vagy lerombolhatja a vérkeringést a szervezetben. A károsodás szövetelhalást okozhat, az erek szakadása belső vérzéshez vezethet.

Mi váltja ki?

A tudomány jelen állása szerint kiválthatja bakteriális vagy vírusos fertőzés az erek gyulladását, ami miatt a fehérvérsejtek az érfal saját sejtjei ellen fordulnak. Ez hepatitis B és C fertőzésnél a leggyakoribb. A vaszkulitisz más típusai allergiás reakció vagy gyógyszerek, toxinok által kiváltott túlérzékenységi reakció hatására is kialakulhatnak. 

A tünetek attól függnek, a szervezet mely ereit érinti a betegség. A halánték ereinek gyulladása okozhatja a látásvesztést, erős fejfájást és megmagyarázhatatlan fogyást, ez állhatott Ashton Kutcher esetében is a látás és hallás elvesztésének hátterében. A vaszkulitisz bárkinél kialakulhat, a rizikófaktorok eltérőek a betegség különböző típusainál.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!