85 éves lett Dustin Hoffman, aki 6 gyerek apja, de nem kér a nyugdíjas életből

2022. augusztus 14.
Nem jósoltak neki nagy jövőt színészként, aztán szépen rácáfolt a károgókra. 62 éve tartó pályája során a többi között hazavihetett két Oscar-díjat, öt Golden Globe-díjat, négy Brit Filmakadémia díjat, és két Primetime Emmy-díjat is. Ő Hollywood élő klasszikusa, a „kis nagy ember” – ahogy egyik szerepe után sokan emlegetik. Dustin Hoffman 85 éves lett.

Dustin Lee Hoffman néven 1937. augusztus 8-án látta meg a napvilágot, apja, Harry Hoffman a Columbia Picturesnél dolgozott díszlettervezőként, míg anyja, Lilian Gold amatőr színész volt. Eredetileg klasszikus zongorista szeretett volna lenni, a középiskola elvégzése után mégis a Santa Monica College-ba iratkozott be, hogy orvosnak tanuljon. A képzés végül nem nyerte el a tetszését, és egy év után otthagyta. Ekkor döntötte el, hogy inkább a színészi pályát választja. Érdekesség, hogy amikor a családjának bejelentette új karriercélját, nem fogadták kitörő örömmel. Pearl nénikéje kicsit rosszmájúan a szemére is vetette, hogy már csak azért sem lehet belőle színész, mert nem elég jóképű hozzá

dustin-hoffman

Eredetileg zongorista szeretett volna lenni

Hoffman több színiiskolát is kipróbált, mígnem nagy küzdelmek árán sikerült bejutnia Lee Strasberg legendás színitanodájába. A siker azonban nem adta könnyen magát: Hoffman még az iskola szégyentáblájára is felkerült a szobatársával együtt, mondván, hogy nekik kettőjüknek biztosan nem lesz nagy jövőjük a szakmában. Az a bizonyos szobatárs egyébként Gene Hackman volt.

Az iskola elvégzése után Hoffman nekilátott szerepekre vadászni – ahogy később mesélte, ekkor még nem voltak nagy álmai,  csak dolgozni szeretett volna. Az áttörés azonban nem sokat váratott magára.

1966-ban Mike Nichols rendező meghallgatta a The Apple Tree című Broadway-musical főszerepére, ám végül elutasította, mert a színész nem tudott elég jól énekelni. Hoffman azonban így is nagy hatással volt a rendezőre, aki egy évvel később szinte gondolkodás nélkül ráosztotta a Diploma előtt című film főszerepét. Ő játszhatta el a legendás filmben Benjamin Braddock karakterét, a frissen végzett főiskolást, akinek a sztori szerint viszonya volt Mrs. Robinsonnal, apja ügyvédi partnerének feleségével. A mozi elképesztő sikert aratott, Hoffman rögtön sztárrá vált, ráadásul egy Oscar-, illetve egy Golden Globe-jelölést is kapott a szerepért. A Time magazin Hoffmant „a fiatalság szimbólumának” nevezte, aki „a színészek új típusát” képviselte.

dustin-hoffman

Anne Bancroft és Dustin Hoffman az 1967-es Diploma előtt című filmben

Innentől kezdve nem volt megállás, sorra jöttek a jobbnál jobb filmszerepek: az Éjféli cowboy (1969),  a Kis nagy ember (1970), a Szalmakutyák (1971), a Pillangó (1973), Az elnök emberei (1976), a Kramer kontra Kramer (1979), az Aranyoskám (1982), és az Esőember (1988) mind hatalmas sikernek bizonyultak. A Kamrer kontra Kamerért, valamint az Esőemberért egy-egy Oscar-díjat is bezsebelt.

dustin-hoffman

1980-ban megkapta az első Oscar-díját a Kamrer kontra Kamerért

Dustin Hoffman a ’90-es években is megtudta őrizni hírnevét, rendszeresen játszott kasszasikerekben, de kisebb epizódokban is egyre többször tűnt fel. Bár a kétezres évek második fele óta kevesebbet látni nagyobb szerepekben, a mai napig nem vonult vissza. Szinkronszínészként olyan rajzfilmekhez adta a hangját, mint a Kung Fu Panda több része, vagy a Patacsata, de láthattuk őt A séfben, A kórusban, A cipőbűvölőben, és jelenleg is készül egy filmje Sam & Kate címmel.

Az izgalmas karrier mellé egy ugyancsak mozgalmas magánélet társult. A színész kétszer volt házas, és összesen hat gyerek édesapja. 1963-ban ismerkedett meg első feleségével, Anne Byrne-nel, akit 1969-ben vett feleségül. A házasságuk után Hoffman örökbe fogadta a felesége lányát, Karinát, aki a nő első férjétől született. 1970-ben a párnak közös gyereke született, aki a Jenna nevet kaptam. Végül 11 évet töltöttek együtt, mígnem 1980-ban különváltak útjaik.

Dustin-Hoffman

Második feleségével, Lisa Gottsegennel és négy gyerekükkel 1991-ben

A színész még ugyanebben az évben összeházasodott a második feleségével, Lisa Gottsegen üzletasszonnyal, akitől négy gyereke született: Jacob Edward (1981), Rebecca Lillian (1983), Maxwell Geoffrey (1984) és Alexandra Lydia (1987). Második feleségével a mai napig együtt vannak, és mostanra kétszeres nagyszülővé váltak. A színész egyszer elmesélte, hogy amíg lehetősége volt rá, megakadályozta, hogy a gyerekei megnézzék a filmjeit. Amikor valamelyik meglátta Hoffman nevét a műsorújságban, a színész azt hazudta, hogy egy fekete-fehér dokumentumfilmről van szó, amely a rovarok életéről szól. Ennek ellenére a második házasságából született mind a négy gyereke végül a színészi pályán kötött ki.

Dustin-hoffman

Dustin Hoffman és felesége, 2020-ban

Dustin Hoffmannál 2013-ban torokrákot diagnosztizáltak, de még ugyanabban az évben a korai kezeléseknek köszönhetően szerencsésen legyőzte a betegséget.

Forrás: wikipedia, Hetedik sor közepe Fotó: Getty Images

Olvass tovább!