Ami a csillogás mögött van: Hayden Panettiere a legsikeresebb korszakában a poklot járta meg

2022. augusztus 19.
Ma ünnepli 33. születésnapját Hayden Panettiere, aki megtörte a csendet, és először beszélt nyilvánosan a korábbi önpusztító életéről.

A 2000-es évek elején úgy tűnt, hogy Hayden Panettiere jó úton halad a világsztárság felé. Egy időben megkerülhetetlen számított: még gyerekszínészként tört be a filmiparba, és szerepelt a többi között az Ally McBeal című sorozatban, majd felnőve a Hősök tette nemzetközileg is ismertté. Fél életét a kamerák előtt töltötte és készen állt rá, hogy végleg meghódítva Hollywoodot igazi A-listás sztár váljon belőle. Aztán egyszer csak eltűnt a képernyőről, miközben egyre több vészjósló hírt lehetett hallani a magánéletével kapcsolatban.

A 33. születésnapját ünneplő színésznő néhány hete megtörte a hallgatást, és először beszélt nyilvánosan a korábbi önpusztító életéről.

Már gyerekként drogozni kezdett

Hayden-Panettiere

Hayden Panettiere már gyerekként belecsöppent a filmezés világába, és alig volt 15 éves, amikor egy stábtag először kínálta meg drogokkal. „Azért kaptam, hogy felpörgessenek az interjúk előtt. Fogalmam sem volt róla, hogy ez nem helyes dolog, és nem tudtam, hogy mindez hova vezet majd” – nyilatkozta a színésznő a People magazinnak. 16 éves volt, amikor megkapta Claire Bennet szerepét a Hősök című sorozatban, ez volt az az időszak, amikor végképp elkezdett rászokni a tudatmódosítókra. „Az volt a szerencsém, hogy forgatás közben nem tudtam szereket használni. A forgatáson kívül viszont a dolgok elkezdtek kicsúszni az irányításom alól. Ahogy idősebb lettem, egyre inkább szükségem lett a drogokra és az alkoholra a mindennapokban.”

A Hősök után a Nashville című sorozatban kapott szerepet, ami 2012 és 2018 között volt képernyőn. Mint mondta, ezek az évek voltak legkeményebbek az életében.

A szülés utáni depresszióval is megküzdött

2009-ben Hayden találkozott az akkori nehézsúlyú ökölvívó világbajnok Volodimir Klicskóval, akivel randizni kezdtek, és egészen 2011-ig együtt voltak. Ezután egy rövidebb szünet következett a kapcsolatukban, majd 2013-ben kibékültek és a következő évben megszületett a kislányuk, Kaya. Bár terhessége alatt nem fogyasztott alkoholt, a kislánya érkezése után viszont ismét inni kezdett – úgy érezte, máshogy nem tud megbirkózni a szülés utáni depresszióval.

Wladimir-Klitschko-Hayden-Panettiere

Függősége végül nemcsak az egészségét és a karrierjét, hanem a kapcsolatát is tönkretette. „Volodimir nem akart a közelemben lenni. De igazából én sem szívesen voltam együtt magammal. Rengeteget ittam, és folyamatosan gyógyszereztem magam, mindent megtettem, hogy egy pillanatra boldog lehessek. Aztán rosszabbul éreztem magam, mint előtte. Az önpusztítás körforgásába kerültem.” 2018-ban végleg lezárták a kapcsolatukat, és mivel Hayden úgy érezte, nem tud megfelelő anyja lenni a kislányának, a szakítás mellett egy igen fájdalmas döntést is meg kellett hoznia: a kislányát az exére bízta, aki hazaköltözött vele Ukrajnába. „Ez volt a legnehezebb döntés az életemben. De a lehető legjobb anyja akartam lenni, és ez most azt jelentette, hogy el kell engednem.”

Új életet kezdett

Hayden-Panettiere

A színésznő alkoholizmusa odáig fajult, hogy végül kórházba került, ahol közölték vele: ha így folytatja, a mája fel fogja adni a harcot. Ezek után döntött a rehab mellett, ahol nyolc hónapot töltött el. Hayden azt mondja, mostanra meglelte a békéjét, de mindez mindennapos odafigyelést igényel részéről. „Nem volt könnyű, rengeteg hullámvölgyön vagyok túl. De még a legcsúnyább dolgokat sem bánom, amik velem történtek. Sikeresen megcsináltam. Úgy érzem, kaptam egy második esélyt.”

Hayden Panettiere nemcsak az egészségét tette rendbe, de úgy tűnik, Hollywood is ad neki egy újabb lehetőséget: ő is szerepet kapott a 2023-ban mozikba kerülő új Sikoly-filmben.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!