Az egyik legkedvesebb nő Hollywoodban – 56 éves lett Salma Hayek

2022. szeptember 02.
Mi jut először eszedbe az Oscar-jelölt színésznőről? Fogadjunk, hogy az alakítása a Desperado, illetve a Frida című filmekben, esetleg a tény, hogy megszállottan rajong az állatokért, és még baglyot is tart otthon? Nos, hidd el, még korántsem ismerted meg őt igazán!

Vannak dolgok, amelyeket mindannyian jól tudunk Salma Hayekről – ilyen például az, hogy az egyik legsikeresebb alakítását Frida Kahlóként nyújtotta, hiszen a mexikói festőnő megformálásáért többek között Golden Globe- és Oscar-díjra is jelölték. De az sem titok, hogy a szeptember 2-án születésnapját ünneplő színésznő rajong az állatokért (szó szerint minden fajért) és az otthonukat tulajdonképpen egyfajta menhellyé alakította – bár a férje, François-Henri Pinault néha megjegyzi neki, hogy talán már nem kellene több kis kedvencet befogadnia.

Salma Hayek

Salma Hayek 2021-ben hivatalosan is beírta magát Hollywood csillagtérképébe

A színésznő ráadásul kifejezetten aktív a közösségi oldalán, így a mindennapjaiba is bepillantást enged, és időről időre arról is szívesen megoszt néhány felvételt a nyilvánossággal, ha éppen egy másik világsztárral (például Tom Cruise-zal vagy a lelki társaként emlegetett Penélope Cruzzal) találkozik a szabadidejében. Mindezek ellenére biztosak vagyunk abban, hogy meg tudunk még lepni téged néhány kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb részlettel Salma életét illetően!

Irány az olimpia!

Például, tudtad, hogy Salma eredetileg egyáltalán nem színészi pályára készült? Kislányként ugyanis arról álmodozott, hogy felnőttként majd olimpikon lesz – méghozzá gimnasztikában. „Beleszerettem ebbe a sportágba, de nem voltak órák, senki sem foglalkozott vele, ezért magamat tanítottam” – mesélte később. Kilencévesen egyenesen könyörgött az édesapjának, hogy hadd járhasson nyáron edzőterembe. „Két hónapot töltöttem ott, fókuszált voltam és jól teljesítettem.” Salma olyannyira ügyes volt, hogy meg is hívták az olimpiai csapatba, de az édesapja nemet mondott. Nem akarta, hogy lánya bentlakásos iskolába kerüljön, távol a családjától.

Egy új rossz élmény

Salma Hayek 1995-ben

Bár akkoriban Salma biztosan szomorú volt amiatt, hogy le kellett mondania az olimpiai álmairól, szerencsére hamarosan rátalált az (igazi) életcéljára. Miután megnézte a Willy Wonka és a csokigyár című filmet, elhatározta, hogy színésznő lesz – és ezt a tervét már tényleg meg is valósította. Tizennyolc évesen jelentkezett első szerepére, ami Jázmin volt egy Aladdin című gyermekdarabban Mexikóban. Be is válogatták, de sajnos végig borzalmasan érezte magát. „Énekelnem kellett és rettegtem a színpadtól. Szörnyű élmény volt. Megkaptam ugyan a munkát, de rémálomként éltem meg. Minden egyes nap szenvedtem” – vallotta be.

Csínytevésből ötös

Ugyan ma Hollywood egyik legkedvesebb sztárjaként ismerjük őt, gyermekként azért egyáltalán nem álltak tőle távol a csínytevések – sőt! Tizenkét évesen még el is tanácsolták abból a katolikus bentlakásos iskolából, aminek akkoriban a tanulója volt, mivel a magatartása hagyott némi kivetnivalókat maga után… „Mindig is volt humorérzékem, de akadt egy kis naivitás is a szemtelenségemben.” Salma elmesélte, hogy az amerikai iskolatársai mindig korán keltek reggelente, hogy sminkelhessenek és begöndöríthessék a hajukat, ő viszont az utolsó pillanatig szeretett volna aludni. Éppen ezért egyik nap úgy döntött, hogy visszaállítja egy órával az ébresztőket, csak hogy a többieket egy kicsit megviccelje. „Két órán át nevettem ezen” – nyilatkozta, majd hozzátette, ezért a tettéért természetesen büntetést kapott.

Komplexusok? Köszi, nem kérek belőlük!

Salma Hayek

Salma nem titkolja, hogy a fenti történettel ellentétben bizony neki sem kizárólag móka és kacagás az élete: a húszas éveiben például el sem akarta hagyni a házat, depresszióval küzdött az aknékkal teli arcbőre miatt. Végül túljutott ezen az életszakaszon, és ma már az sem okoz gondot számára, hogy megmutassa az ősz hajszálait vagy #nomakeup képeket töltsön fel magáról. Ugyanígy azt is beismerte, hogy amikor még kezdő színésznő volt, a tervezők nem kölcsönöztek neki ruhákat vagy ékszereket, ezért lemosható tetoválásokat viselt kiegészítőkként – például az 1998-as MTV Music Video Awards díjátadón. „Egy nagyon egyszerű fekete ruhám volt, és tudtam, hogy a többi lány mesés modelleket viselhet és gyönyörű ékszere lesz. De mondhatok valamit? Ahelyett, hogy komplexusos lettem volna, és emiatt szidtam volna a saját megjelenésemet, arra gondoltam, csodálatos vagyok. Feltettem néhány pillangótetoválást, és boldognak éreztem magamat” – hangsúlyozta utólag.

Anya, ha játszik…

Egyszóval: Salma az egyik legkreatívabb és legpozitívabb híresség Hollywoodban, aki ráadásul egy igazán ritka tehetséggel is rendelkezik. „14 hónapon át szoptattam, és a lányom nem tudott vele betelni egész éjszaka. Nem aludtam körülbelül egy évig – osztotta meg a titkos történetet gyermekéről, Valentináról. –Unatkoztam, miközben etettem őt. Szóval elkezdtem sudokut játszani, és azt hiszem, nagyon profi lettem benne. Néha négy perc alatt meg tudom csinálni a legnehezebbet is.”

Forrás: Insider, TheThings Fotó: Getty Images

Erről hallottál már?