Megint gyászban tölti születésnapját Harry herceg

2022. szeptember 15.
Ma lett 38 éves Harry herceg, de a közelmúlt eseményeinek fényében valószínűleg nem rendez nagy ünneplést... Nem ez egyébként az első alkalom, hogy szülinapozás helyett gyászolnia kellett: édesanyja, Diana hercegné is születésnapja előtt nem sokkal hunyt el.

Sötét hangulatban lépett be 38. évébe Harry herceg: nagyanyja halála után alig néhány nappal ünnepelheti születésnapját a brit királyi család tagja. Legutóbb 1997-ben telt könnyek között születésnapja, akkor Diana hercegnő halála után (auguszuts 31.) két héttel töltötte be 13. évét. Harry herceg Henry Charles Albert David néven született, Károly és Diana fiatalabb fiaként, Vilmos herceg után. 2005-ben bevonult a hadseregbe, ahol tíz évet töltött el, megjárta Afganisztánt és számos humanitárius akcióban is részt vett. 2018 májusában vette el Meghan Markle amerikai színésznőt, ami már akkor is nagy port kavart, későbbi kiválásával pedig még inkább a királyi család fekete bárányává vált. 2019 májusában született meg első gyermeke, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, 2021 júniusában pedig lánya, Lilibet Diana Mountbatten-Windsor.

harry-herceg-szuletesnap-gyasz-erzsebet-diana

A Megxit gúnynéven emlegetett szakadás óta Harry felesége szülőhazájában él, és távol tartja magát a nemesi feladatoktól, de a nyilvánosságtól koránt sem vonult vissza – állítólag még egy realitysorozattal is készülnek, amiben a nézők magánéletükbe nyerhetnek majd bepillantást. Hogy II. Erzsébet halála hogyan forgatja fel a képet, azt egyelőre nem tudni, annyi biztos, hogy már azon sokan meglepődtek, hogy Harry és Meghan azonnal odautazott Balmoralba, amikor a királynő elhunyt.

Sokakban felmerült egyébként, hogy éppen a gyász békítheti ki Harryt és Meghant családjával – a szakadár hercegi páros ugyanis hétvégén együtt vonult Vilmos és Kate Middleton mellett, amin az egész világ meglepődött, ráadásul III. Károly király is szeretetéről biztosította őket első beszédében. A brit királyi családot kutató szakértők szerint azonban Vilmos húzása inkább taktika lehetett: Vilmos megneszelhette, hogy Harry és Meghan külön vonulna Windsdorban egy általuk meghívott amerikai televízió kamerái előtt, ennek szerette volna elejét venni az invitálással. Az egyik szakértő, Angela Levin szerint, ha valaki egyszer megtámadja a királyi családot, akkor nem jöhet csak úgy vissza, így szerinte kevés esély van rá, hogy Harryt és Meghant valóban visszafogadja kegyeibe az uralkodói ház (ha egyáltalán vágyik ilyesmire a már jó ideje Amerikában élő pár).

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!