Szilvia, a tolmácsból lett svéd királyné

2022. október 19.
A német tolmácsnő azonnal elrabolta a későbbi svéd király szívét. Pedig nem született nemesi családba. Immár 46 éve élnek boldog házasságban.

1947-ben járunk, amikor a svéd trónörökös, Gusztáv Adolf királyi herceg – alig 40 évesen – egy repülőgép-szerencsétlenségben az életét veszti. Egyetlen fia, Károly Gusztáv ekkor alig volt egyesztendős, és azonnal trónörökös vált belőle.

1972-ben, az akkor 26 esztendős svéd herceg elment a müncheni olimpiára. A sporteseményen ott volt a civil Silvia Renate Sommerlath is, aki bizony elrabolta Károly Gusztáv szívét. Csakhogy nem jutott nekik túl sok idő a gondtalan ismerkedésre, mivel az ifjú herceg nagyapja a következő évben meghalt, így az alig 27 éves fiatalemberből XVI. Károly Gusztáv néven uralkodó lett. A nők, mondhatni, megbolondultak érte, s ő valószínűleg tényleg bárkit megkaphatott volna, de csakis egy hölgy érdekelte: Silvia Renate, akit az olimpián megismert.

A svéd király esküvője

XVI. Károly Gusztáv és Szilvia esküvője

Silvia Renate Sommerlath, ahogy a neve is utal rá, nem született nemesi családba. Édesapja német üzletember volt, édesanyja pedig egy brazil nő. Ő maga tolmácsként dolgozott, s mondhatni teljesen átlagos életet élt. Négy évvel azután, hogy megismerte a későbbi svéd uralkodót, igent is mondott neki, és 1976-ban XVI. Károly Gusztáv felesége lett. Az esküvő után a civil nevét lecserélte, s azóta is Szilvia svéd királynéként ismerjük.

A svéd király és királyné

A svéd király és királyné 2016-ban

Az uralkodópárnak az évek alatt három gyermeke született. A legidősebb, a trónörökös Viktória, a középső gyermek a sármos Károly Fülöp herceg, akit húga, az Egyesült Államokban élő Magdolna hercegnő követ. Három gyermekük összesen nyolc unokával ajándékozta meg őket. Ám ők, rangjuk miatt, nem a gondtalan nyugdíjas éveknek hódolnak. Ennek legnagyobb oka, hogy Szilvia – férjével együtt – szeretné, ameddig csak lehet, megvédeni lányukat, Viktóriát az uralkodással járó terhektől. Bár nekik a szerepük miatt nem adatott meg, hogy viszonylagos nyugalomban neveljék a gyermekeiket, ezt szeretnék megadni az összes örökösüknek.

A svéd királyi család

A svéd király és családja