Címeiktől megfosztott hercegnők és hercegek. Véget érhet a királyi családok kora?

2022. október 12.
Ami a királyi családokat illeti, az elmúlt hetekben főként Erzsébet királynő halála és ezáltal az angol királyi dinasztia volt a középpontban – azonban nemrégiben Margit dán királynő olyan döntést hozott, ami miatt annyi figyelem irányult rá és családjára Európa-szerte, mint korábban talán soha: megfosztotta saját unokáit hercegi címüktől. Még érdekesebbé teszi a helyzetet, hogy Norvégia is hasonló lépéseket kezdett fontolgatni.

Margit királynő szeptember 28-án jelentette be döntését, amelynek értelmében a királyi családon belül kisebbik fia, Joakim négy gyerekét, Miklós (23), Félix (20) és Henrik (13) herceget, valamint Athéné (10) hercegnőt megfosztotta a hercegi és hercegnői címtől. 2023 januárjától a Monpezat grófjai és grófnője lesz a helyes megszólítás.

Margit dán királynő

A dán királynő, aki II. Erzsébet halála óta a leghoszabb ideje hivatalban lévő királynő, döntését azzal indokolta, hogy szerinte ez a megfelelő lépés, hogy a monarchia a jövőben megfelelően, a korral lépést tartva működhessen tovább, és úgy gondolja, a modernizálás elkerülhetetlen a túlélés érdekében. A hivatalos közlemény szerint döntésével a királynő azt a keretet szeretné megteremteni unokái számára, amelyben sokkal nagyobb mértékben alakíthatják saját, függetlenebb életüket, mint ahogyan azt a dán királyi házhoz való formális kötődésük és abból fakadó kötelezettségeik lehetővé tennék.

Félix herceg, Marie hercegnő, Joakim herceg, Athéna hercegnő, Henrik herceg és Miklós dán herceg

Egy kis szépséghiba így is csúszott a képbe, bármily nemes szándék is vezérelte a királynőt. A bejelentés után kiderült, hogy a királyi családon belül erről nem történt egyeztetés, így az érintetteket is meglepetésként, a modellkedő Miklós herceget pedig egyenesen sokként érte a döntés. Ahogy fogalmazott, nem érti sem ő, sem a szülei, miért kell ennek ilyen formában életbe lépnie, ráadásul ennyire hirtelen – kevesebb mint három hónap múlva ugyanis már nem lesz joga sem neki, sem a testvéreinek a hercegi és hercegnői címhez.

A család egyet nem értésére a királynő a következőképpen reagált: „A döntésemet királynőként, anyaként és nagyszülőként hoztam meg, de mint anya és nagyszülő, úgy tűnik, alábecsültem annak súlyát. Emiatt bocsánatot kérek.” Majd azt is hozzátette, „senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a gyerekeim és unokáim a legnagyobb kincseim és büszkeségeim. Remélem, egy családként megtaláljuk a módját annak, hogy békésen és egyetértésben éljünk együtt ezzel az új helyzettel.”

Norvégia

Nem csak Dániában jelent komoly dilemmát az, hogyan tartsanak fönn a régi hagyományok szerint működő formát egy egyre gyorsabban változó világban, amelyhez alkalmazkodni kell, ha szükséges, modernizálás árán is. Margit királynő bejelentése után Norvégiára is irányul némi reflektorfény, ahol V. Harald ül a trónon, aki mögött igazán érdekes életút áll: Oxfordba járt, katonai kiképzést kapott, három olimpián is indult mint vitorlázó, és ma, 85 évesen is irigylésre méltóan fitt, mindezzel remek példát mutatva a norvégoknak, akik számára a testedzés a mindennapi élet része.

Harald-norveg-kiraly-felesege

Harald, a norvég király és felesége, Szonja királyné

Azért is felnézhetünk Harald királyra, mert a kor és a királyi ház hagyományaitól eltérően nem a számára kijelölt, rangban is megfelelő nőt vette el, hanem szerelmét, a textilkereskedő családból származó Sonja Haraldsent, természetesen jó adag botrány kíséretében.

A norvég Márta Lujza koronahercegnő és Durek Verrett

A norvég Márta Lujza koronahercegnő és Durek Verrett

Aki azonban számunkra most még fontosabb, az Harald király nem kevésbé lázadó szellemű lánya, Márta Lujza hercegnő, aki 2019-ben maga jelentette be, hogy lemondana címéről. Első férjétől, Ari Behntől, akivel három közös gyereke született, elvált, majd 2019-ben hozzáment Durek Verrett amerikai sámánhoz (!), amit sokan, köztük Márta Lujza apja sem, nem néztek jó szemmel. Az ellenérzéseket csak tovább táplálta, hogy az első férj, Ari Behn 2019 karácsonyán öngyilkos lett.

Svédország

A svéd XVI. Károly Gusztáv 2019-ben fosztotta meg 5 unokáját a hercegi címüktől, miután bejelentették, hogy nem várják el tőlük a jövőben a hivatalos királyi teendők ellátását. Ezzel elvesztették az Ő Királyi Fensége címeket, de a királyi család tagjai maradtak. A hivatalos közlemény szerint a döntés célja annak megállapítása, hogy „a királyi család mely tagjaitól várható el az államfői tisztséghez kapcsolódó hivatalos feladatok ellátása”.

Károly Fülöp herceg feleségével, és két fiukkal, Alexanderrel és Gábirellel

A svéd királyi család tagjai higgadtan fogadták a döntést, legalábbis az érintettek nem fejezték ki ellenérzésüket nyilvánosan, sőt Magdolna svéd királyi hercegnő az Instagramon is közzétette, hogy elégedettek a döntéssel. Ahogyan a posztban fogalmaz, „Jó, hogy a gyerekeinknek mostantól meglesz a lehetősége arra, hogy úgy alakítsák saját életüket, ahogyan ők akarják.” Ezután Magdolna bátyja, Károly Fülöp is megosztott egy képet azzal, hogy boldog, amiért Alexandernek és Gábrielnek szabadabb választásai lehetnek az életükben.

Japán

Tavaly a japán Mako hercegnő egybekelt szerelmével, Kei Komuróval, akivel egyetem óta alkottak egy párt. Ennek következtében Mako hercegnő elvesztette címét, jóllehet, ő nem a családja akarata miatt, hanem mert férje, Komuro civil. A japán királyi család férfi tagjai nem veszítik el királyi státuszukat, ha így járnak el – viszont a nők igen. A pár kihagyta a királyi esküvő szokásos szertartásait, és az esküvő után Mako Komuro a királyi család női tagjainak járó pénzt is visszautasította.

Mako hercegnő

A pár az USA-ba költözött, ahol Mako Komuro a New York-i Metropolitan Múzeumban dolgozik, férje pedig ügyvéd. A volt hercegnő egy közleményben kért elnézést: „Sajnálom, ha a döntésemmel bárkit is kellemetlen helyzetbe hoztam, és nagyon hálás vagyok azoknak, akik továbbra is támogatnak. Számomra Kei pótolhatatlan – az esküvő fontos volt mindkettőnknek.” Az ifjú házasok a „japán Harry és Meghan” beceneveket kapták.

Spanyolország

I. Fülöp spanyol király megfosztotta fiatalabbik nővérét, Krisztina infánsnőt címétől 2015-ben, miután adócsalás miatt perbe fogták őt és férjét. Így többé már nem birtokolja a Palma de Mallorca hercegnője címet. A cím még az apjáról szállt rá, aztán 1997-ben hozzáment Iñaki Urdangarinhoz.

szofia-spanyol-kiralyno-krisztina-spanyol-infansno

Zsófia spanyol királyné és Krisztina

Urdangarint többek között adócsalással, hűtlen kezeléssel és sikkasztással 6 év 3 hónapra börtönre és több mint 500 000 eurós pénzbírság kifizetésére ítélték. Krisztina infánsnő szintén vádlott volt az ügyben, őt 265 000 eurós pénzbírság kifizetésére kötelezték.

Egyesült Királyság

Harry és Meghan elveszítették Ő Királyi Fensége státuszukat, mikor 2020-ban az Egyesült Királyságból Kaliforniába költöztek, és ezzel szakítottak a királyi családdal. Státuszuk jelenleg valahol a „királyi család tagjai” és a „celebek” között helyezkedik el.

Meghan Markle és Harry herceg

Meghan Markle és Harry herceg

Királyi címeikről önként mondtak le, de továbbra is Sussex hercege és hercegnéje maradtak. Az még mindig vita tárgya, hogy gyerekeik, a 3 éves Archie és az 1 éves, Kaliforniában született Lilibeth megkapják-e királyi címeiket.

A néhai királynő sokat tett a királyi család jövőbeli bizonyítása érdekében. Nyolc unokája közül csak négynek van hercegi vagy hercegnői címe: Harrynek, Vilmosnak, Eugéniánek és Beatrixnak. A másik négy, Zara Tindall, Peter Phillips, Louise Windsor és Jakab severni algróf nem hercegek vagy hercegnők.

Zara és Mike Tindall

Közhely, de igaz, hogy a változás elkerülhetetlen, és ez már a mélyen gyökeredző tradíciókra épülő királyi családokat és monarchiákat sem kerülheti el. Joggal merül fel a kérdés: mi marad belőlük, mivé válnak az akarva-akaratlan bekövetkező változások és modernizálások után?

Források: Tatler, Marie Claire UK Szerző: Németh Míra gyakornok

Olvass tovább!