5 alkalom, amikor az angol királyi család tagjai megszegték a protokollt

2022. június 04.
Attól, hogy az angol királyi család tagjai, még ők is emberek, így velük is megesik, hogy megszegik a protokollt – ráadásul nem is olyan ritkán!

Semmi meglepő nincs abban, hogy mint minden királyi családban, úgy II. Erzsébet királynő háza táján sincs hiány a szabályokból, amik közül némelyik meglehetősen vicces vagy épp idejét múlt. Többek között ezért fordul elő, hogy a családtagok időnként, akarva vagy akaratlanul, megszegik a protokollt.

II. Erzsébet királynő mérges

Eugénia hercegnő

Az angol királyi család tagjai nem működtethetnek saját oldalt a közösségi médiában, minden fontos közlendőjüket a hivatalos fiókjukban tehetik közzé, ami csak a Buckingham-palotának (vagyis II. Erzsébetnek), Károlynak és Kamillának, valamint Vilmosnak és Katalinnak van. Eugénia hercegnővel kivételt tettek, létrehozhatta saját Instagram-profilját, a posztolásnál azonban volt, hogy megfeledkezett a szabályokról: soha nem lenne szabad belülről megmutatnia a Buckingham-palotát, egy, az édesapjáról, András hercegről készült fotón azonban egészen sokat láttatott a meseszép palotából. Emiatt „elő is vették” a hercegnőt, és megrovásban részesült.  

eugenia hercegno civil munka

Annyira nagy botrányt azért nem csaptak, mert nem kellett törölnie a posztot. Ez volt az:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Princess Eugenie (@princesseugenie) által megosztott bejegyzés

Harry herceg

Az angol királyi család tagjainak biztonsági okokból tilos szelfit készíteni az emberekkel, és az sem megengedett, hogy ölelkezzenek. A szabályok néhány apróbb részletre is kitérnek, például arra, hogy nem szabad megérinteni a koronások haját, szakállát. Harry herceg, aki a közelmúltban újra találkozott a királynővel, fittyet hányt erre az előírásra, amikor 2018-as ausztráliai látogatása alkalmával megengedte az akkor 5 éves Luke Vincent nevű kisfiúnak, hogy alaposan szemügyre vegye és megtapogassa az arcszőrzetét.

Harry herceg és Luke Vincent

Meghan Markle

Az angol királyi család tagjai számára nem megengedett az aláírások osztogatása, ezzel is csökkentve annak az esélyét, hogy valaki profin megtanulja a kézjegyük hamisítását. Ezt azonban megszegte Harry herceg felesége, Meghan Markle, amikor egy 10 éves kislánynak dedikálta a könyvét: az aláírás mellé szívecskéket és egy mosolygós fejet is rajzolt. Nem sokkal később szárnyra kelt a hír, hogy Meghannak nem sikerült helyesen leírni a kislány, Caitlin Clark nevét.

Meghan Markle és Harry herceg

Katalin hercegné

Vilmos és Harry unokatestvére, Eugénia hercegnő esküvője szolgáltatott alkalmat arra, hogy lencsevégre kapják Katalint hercegnőt, amint – az illemszabályok szerint – túl közel került a férjéhez, Vilmos herceghez nyilvános helyen. A hercegné Vilmos combján pihentette a kezét, ami túl merész gesztusnak számít. Azért ez már tényleg vicces, nem?

Katalin hercegné, Vilmos herceg és Harry herceg Eugénia hercegnő esküvőjén

II. Erzsébet királynő

Bizony, jól látod, időnként ő is szabályt szeg, sok esetben azonban jó ügyért teszi! Karácsony napján mondhatni menetrend szerint hagyja figyelmen kívül a protokollt. Az előírások szerint  ugyanis az ebédlőben csak a királyi család tagjai ülhetnek asztalhoz. II. Erzsébet viszont minden évben berendeli a konyhából a rangidős séfet, aki minden jelenlévővel koccinthat a nagy nap alkalmából. Egyes források szerint férje, Fülöp herceg gyakran lejárt a konyhába, hogy ott étkezzen a dolgozókkal.

II. Erzsébet királynő karácsonykor

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?