Ő Jenna Ortega, a modern Wednesday Addams

2022. november 29.
Nyolcévesen fedezték fel, majd több horrorfilm után a múlt héten az új, modern Wednesday Addamsként mutatkozott be a Netflixen. Jenna Ortegát generációja egyik legígéretesebb színésznőjeként tartják számon, és még csak nemrég töltötte be huszadik életévét.

A gyereksztár

A kaliforniai Coachellában született hat testvér közül a negyedikként, és itt töltötte gyermekkorát is mexikói származású édesapjával és mexikói–Puerto Ricó-i származású édesanyjával. Szülei sokat támogatták őt abban, hogy elérhesse az álmait. Jenna Ortega szerint csodálatos nevelést kapott, és szülei esélyt adtak neki a kiegyensúlyozott életre.

jenna-ortega-modern-wednesday-addams

A fiatal színésznő már 10 éves korától kezdve olyan sorozatokban kapott szerepet, mint az USA-ban rendkívül népszerű Days of our Lives vagy a CSI: New York. A hírnevet azonban a Disney Channel A zűr közepén című sorozata hozta meg neki, amelyben Harley Diazt alakította, majd a Szeplőtelen Jane-ben kapta meg a fiatal Jane, a Netflix Te című thrillersorozatában pedig Ellie szerepét.

De Jenna Ortega nemcsak sorozatokban, hanem a mozivásznon is megmutathatta tehetségét. Feltűnt az Igen nap című vígjátékban 2021-ben, és olyan kasszasikerekben is, mint az Insidious – A gonosz háza és a Vasember 3.

Felfelé ívelő csillag

Jenna Ortegára mintha ráöntötték volna Wednesday Addams szerepét, hiszen a fiatal színésznő korábban már több horrorfilmben is brillírozott: 2020-ban A bébiszitter – A kárhozottak királynője című Netflix-horrorfilmben, idén pedig a Sikolyban, amelyben jövőre is visszatér majd.

Idén már láthattuk őt az HBO-s Utóhatás főszerepében, de Magyarországon az Addams Family remake-je tette őt igazán ismertté. Ortegának egyébként fiatal kora ellenére már olyan önéletrajza van, hogy még castingon sem kellett részt vennie ahhoz, hogy megkapja a sorozat főszerepét. Elmondása szerint személyesen Tim Burton írt neki egy e-mailt, majd hívta fel telefonon, mielőtt aláírta a szerződést.

Az emberi jogok harcosa

2021 áprilisában Ortega interjút adott az angol Cosmopolitan magazinnak, amelyben kiemelte, hogy mennyire alulreprezentált a mozifilmekben a latin-amerikai közösség, és ha mégis mutatják őket, akkor nagyon sztereotipikusan vannak ábrázolva. „Soha nem akarok takarítónőt játszani, sem egy kartellvezér lányát. Sokkal szívesebben alakítok egy hatalommal rendelkező személyt, egy erőteljes pozitív karaktert” – mondta Ortega, aki tavaly könyvet adott ki It’s All Love: Reflections for Your Heart & Soul címmel, amelyben depressziója mellett arról is mesélt, hogy milyen volt hollywoodi gyereksztárként felnőni.

A fiatal színésznő gyakran emeli fel a hangját az emberi jogokért, nemrég Instagramján tisztelgett az iráni Mahsa Amini előtt, akinek halála az egész világot megrázta, miután életét vesztette nem sokkal azután, hogy a rendőrég őrizetbe vette, amiért „nem megfelelően viselte” hidzsábját. Ortega posztolt az amerikai abortusztörvény bevezetése utáni tüntetésekről és szívügyének tekinti az AIDS/HIV elleni küzdelmet is. A tehetséges színésznő ugyanis a halálos betegségben vesztette el nagypapáját, ezért most az UNAIDS nagyköveteként harcol az AIDS és fertőzöttek megbélyegzése ellen.

Forrás: Marie Claire France, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!