Benedict Cumberbatch családját rabszolgatartás miatt jóvátétel fizetésére kötelezhetik

2023. január 02.
Elképzelhető, hogy a színész családjának jogi követelésekkel kell szembenéznie.

Egy barbadosi munkacsoport jóvátételt kér a rabszolgatartók gazdag leszármazottaitól. A The Telegraph szerint a munkacsoport egyik tisztviselője azt sem zárta ki, hogy célba veszik Benedict Cumberbatch családját, ugyanis az angol színész őseinek cukorültetvénye volt Barbadoson, ahol 250 rabszolgát dolgoztattak.

benedict-cumberbatch-rabszolgatartas-jovatetel

A Caricom Jóvátételi Bizottságához (Caricom) tartozó Barbadosi Nemzeti Munkacsoport korábban Richard Drax brit konzervatív képviselőt célozta meg a kampánnyal, mert a politikus őseinek szintén hatalmas cukorültetvénye volt a szigeten. David Comissiong, a szervezet nagykövete és a munkacsoport alelnöke a múlt hónapban azt mondta a The Guardiannek, hogy a korábbi rabszolgatartó családok ellen akár peres eljárást is indíthatnak, ha nem vállalják a jóvátétel fizetését. Az üggyel a lehető legmagasabb szinten foglalkoznak, a barbadosi kormány gondolkodik a lépéseken.

A szervezet most a Cumberbatch család ellen is jóvátételi követelést indít. David Denny, a mozgalom egyik vezető kampányarca úgy nyilatkozott, hogy „jóvátételt kell kérni a fehér ültetvénytulajdonosok minden olyan leszármazottjától, akik részesültek a rabszolga kereskedelemből származó javakból, beleértve a Cumberbatch családot is.”

Cumberbatch őse, Abraham Cumberbatch még a 18. században vásárolta meg a clelandi ültetvényt, ahol a rabszolgaság 1834-es eltörléséig mintegy 250 rabszolgát dolgoztattak. A The Daily Mail szerint a színész családja ezután 6000 fontot kapott a brit kormánytól, ami ma körülbelül 1 millió dollárt ér.  A sztár egyébként nem titkolja el családjának múltját, már 2018-ban is beszélt ősei történetéről: „Nem kell messzire tekinteni, hogy meglássuk a rabszolgatartó múltat. Részei voltunk az cukoriparnak, ami megdöbbentő.”

A sors fintora, hogy az angol színész éppen egy rabszolgatartót alakított a 2013-as, Oscar-díjas 12 év rabszolgaság című filmben, de ő játszotta William Pitt egykori brit miniszterelnököt is A szabadság himnusza című 2006-os filmben, ami a rabszolgaság eltörléséért folytatott harcról szól – a The Daily Mail értesülései szerint Cumberbatch egyfajta bocsánatkérésként tekintett erre a szerepre családjának múltja miatt. A napilap korábban arról is beszámolt, hogy Cumberbatch édesanyja egyszer azt tanácsolta, hogy fia inkább ne használja hivatásszerűen a hivatalos vezetéknevét, mert emiatt egy jóvátételi kampány célpontjává válhat.

Forrás: Insider, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!