Meghatóan emlékezik a divatvilág Tatjana Patitzra, a tegnap elhunyt világhírű szupermodellre

2023. január 12.
A ‘90-es évek egyik legikonikusabb modellje volt.

56 éves korában, áttétes mellrák miatt elhunyt Tatjana Patitz, a ‘90-es évek legendás szupermodellje. Patitz Hamburgban született észt anya és német apa gyermekeként, majd fiatal korában családjával Skanörbe, egy idilli dél-svédországi tengerparti városba költöztek. 1983-ban, 17 éves korában vett részt élete első modellversenyén Stockholmban, ahol harmadik helyezést ért el. Nyereménye egy párizsi utazás és egy korlátozott idejű szerződés volt.

tatjana-patitz-elhunyt-szupermodell

A tragikus hírt elsőként a Vogue hozta le, nem véletlenül: Patitz is szerepelt a magazin brit kiadásának az első topmodelleket felvonultató, 1990-es januári címlapján Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista és Cindy Crawford társaságában. Később velük szerepelt George Michael Freedom! ’90, a Duran Duran Skin Trade és a Korn Make Me Bad című videóklipjében, majd a Vogue mellett a Harper’s Bazaar és a Marie Claire címlaplánya lett, és dolgozott a Chanel és a Versace divatházaknak is.

„Tatjana az elegancia európai szimbóluma volt, akárcsak Romy Schneider és Monica Vitti. Sokkal kevésbé volt látható társainál, titokzatosabb, felnőttebb, elérhetetlenebb volt, és ennek megvolt a maga vonzereje” – emlékezett vissza Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztője.

Patitz utoljára augusztusban posztolt az Instagramjára, halálhírét tegnap reggel ügynöke is megerősítette. Az egész divatvilág gyászolja, a ‘90-es évek modellvilágának krémje megható üzenetben búcsúzik tőle. „Szomorúan hallom, hogy elhunyt a gyönyörű Tatjana Patitz – írta Cindy Crawford Instagramon a közös képük mellé. – Úgy érzem, hogy együtt nőttünk fel. Olyan sokszor voltunk együtt a fotózásokon és a backstage-ben. Lágy szavúnak, érzékenynek, kedvesnek, érdeklődőnek ismertem, és soha nem tudom elfelejteni azokat a szúrós szemeket. Az állatok és a természet iránti szeretete ragadós volt. Részvétem a családjának – különösen a fiának, akit imádott.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cindy Crawford (@cindycrawford) által megosztott bejegyzés

A dán szupermodell, Helena Christensen is egy közös képükkel emlékezett meg kolléganőjéről. „Gyönyörű Tatjana, olyan isteni lélek voltál. Mindig kecses és nyugodt, azokkal a csodálatos mosolygó szemekkel. Fiatal korunktól kezdve annyi helyre utaztunk együtt, hihetetlen emlékeken osztozunk. Szerettem melletted lenni, mindig békét éreztem, és mindig sokat nevettünk” – írta az 54 éves modell.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Helena (@helenachristensen) által megosztott bejegyzés

„Nyugodj békében és örök szépségben legédesebb, Tatjana. A szíved olyan kedves és gyengéd volt mindenkihez. Elbűvölő volt az erő a szemedben és a mögöttük lévő fény. Emlékszem, mennyire szeretted, szeretted a kedves fiadat és az állatokat. Együttérzek a fiaddal és a szeretteiddel” – írta Amber Valletta, a Vogue és a Versace modellje.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Amber Valletta (@ambervalletta) által megosztott bejegyzés

„Egy angyal elhagyott minket, Tatjana Patitz… A halálodról hallani a legszomorúbb hír, amit csak el tudtam képzelni… Nagyon hiányzol” – emlékezett meg róla Eva Herzigova.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Eva Herzigova (@evaherzigova) által megosztott bejegyzés

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!