Megjelentek III. Károly koronázásának pontos részletei

2023. január 23.
II. Erzsébet platinajubileumának hatalmas tavalyi ünnepségsorozata, majd az uralkodó halála után ismét egy nagy esemény érkezik a britek életébe: május 6-án megkoronázzák Károly királyt.
Megjelentek III. Károly koronázásának pontos részletei

Hétvégén nyilvánosságra hozták III. Károly koronázásának menetrendjét. A május 6-tól 8-ig tartó háromnapos ünnepséget több közösségi esemény mellett egy windsori koncerttel is megfejelik, amelyet a BBC élőben közvetít majd.

73 évesen Károly király volt a leghosszabb ideig hivatalban lévő trónörökös a brit történelemben, és megkoronázásakor ő lesz a valaha megkoronázott legidősebb uralkodó. Édesanyját mindössze 26 évesen koronázták meg 1953-ban.

Május 6. szombat

A hétvége a westminsteri apátságban kezdődik, ahol Károlyt és Kamillát egymás mellett koronázzák meg a Canterbury érseke által vezetett szertartáson. A hivatalos közlemény szerint az ünnepség „az uralkodó mai szerepét tükrözi, és a jövőbe tekint, miközben a régi hagyományokban és pompában gyökerezik”.

A People magazin szerint II. Erzsébet háromórás és 8000 látogatót fogadó koronázási ceremóniájával ellentétben Károlyé csak egyórás lesz, körülbelül 2000 látogató kíséretében. Az esemény a tervek szerint „vallásilag és kulturálisan sokszínűbb” lesz, és mentes lesz sok extravaganciától. Az istentiszteletet követően a királyi család részt vesz a Buckingham-palotába tartó körmeneten, majd a kastély erkélyéről köszöntik a népet.

Május 7. vasárnap

A tavaly júniusi platinajubileumi koncert sikere után a királyi család ismét megidézi a The Coronation Concert varázslatos világát a windsori kastély kertjében. A show zenei ikonokkal, sztárokkal, világszínvonalú zenekarral és táncosokkal várja vendégeit. A rendezvényen részt vesznek III. Károly és Kamilla egyes jótékonysági szervezeteinek önkéntesei, és ingyenes páros jegyeket is elérhetővé tesznek a nyilvánosság számára.

Szintén vasárnap lesz az országos The Coronation Big Lunch, amely arra ösztönzi a brit polgárokat, hogy vegyenek részt saját közösségeikben: teázzanak a szomszédokkal és bulizzanak az utcán.

Május 8. hétfő

A hétvége zárásaként az országos szintű Big Help Out kezdeményezéssel a család arra szeretné ösztönözni a briteket, hogy vegyenek részt önkéntes programokon.

Forrás: Marie Claire US, Fotó: Getty Images