Károly király komoly döntést készül hozni Harry gyerekeivel kapcsolatban

2022. december 19.
Károly királytól függ, megkaphatják-e a gyerekek a hercegi rangot.

Több mint három hónap telt el azóta, hogy édesanyja halála után Károlyból király lett, aki állítólag a mai napig nem döntötte el, mi legyen Harry herceg és Meghan Markle gyermekeinek, Archie-nak és Lilibetnek a királyi státuszával.

karoly-kiraly-brit-gyarmatbirodalom-borzalmak

Károly másik három unokája, György, Sarolta és Lajos mindhárman megkapták születésükkor a herceg/hercegnő rangot, mivel édesapjuk, Vilmos herceg a második volt a trónöröklési sorrendben. Bár ugyanez Harry gyerekeiről nem mondható el –  Archie és Lilibet a születésükkor nem kaptak automatikusan királyi címet –, a helyzet Károly király trónra lépésével megváltozott. Az V. György király által 1917-ben kiadott protokoll szerint ugyanis az uralkodó gyermekei és unokái automatikusan jogosulttá válnak a herceg és hercegnői címekre.

Ez tehát azt jelenti, hogy Károly trónra lépésével Archie-ból és Lilibetből is automatikusan herceg, illetve hercegnő vált. A királynak viszont ezen jogában áll változtatni.

„Annak ellenére, hogy Harry és Meghan 2020-ban függetlenedtek a királyi családtól, II. Erzsébet halálával a gyermekeikből – a 3 éves Archie-ból és az 1 éves Lilibetből – herceg és hercegnő lett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Károly király ne változtathatná meg a gyerekek státuszát, ha úgy dönt, hogy eltörli ezeket a címeket” – írta a Mirror.

Sokatmondó, hogy a királyi család honlapján a mai napig nem frissítették az öröklési sorrendet (tehát azt, hogy Erzsébet halálával Archie és Lilibet is előrébb léptek a rangsorban), és nem jelezték a nevük mellett a hercegi címüket sem. A Mirror szerint Károly azután fog dönteni az unokák sorsáról, ha néhány hét múlva megjelenik Harry herceg botrányosnak ígérkező memoárja.

Forrás: marieclaire.com Forrás: Getty Images

Olvass tovább!