Sarolta hercegnő jövője még hosszú évekig bizonytalan maradhat

2023. november 19.
Saroltának még sokat kell várnia, mire megkaphatja a neki járó királyi titulust.
Vilmos herceg imádnivaló becenevet adott Sarolta hercegnőnek

Sarolta hercegnőre egy igen rangos királyi cím vár, ám azt csak akkor kaphatja meg, ha apjából, Vilmosból egyszer király lesz. A titulusaival kapcsolatos problémákat a többi között az okozza, hogy a királyi lánygyermekek még manapság is hátrányban vannak fivéreikhez képest.

Sarolta sosem lesz valódi hercegnő

Ahogy arról korábban már részletesebben is írtunk, György és Lajos automatikusan megkapják majd a duke címet, amikor elég idősek lesznek, Saroltából azonban nem lehet duchess.

A brit nemesi család tagjainak angol nyelvű megnevezésében szereplő „duke” (férfiak esetében) illetve „duchess” (a nőknél) titulusokat ugyanis nagyon eltérően osztogatják a két nem esetében. Míg Sarolta testvérei, György és Lajos idővel automatikusan megkapják majd a duke (azaz herceg) címet, Sarolta nem lehet duchess – ezt ugyanis a hivatalos protokoll szerint csak férfiak örökölhetik, nőknek pedig csak akkor jár, ha beházasodnak, vagyis egy herceghez (duke-hoz) mennek feleségül.

Sarolta hercegnő megsérült nagyapja ünnepségén, de senki sem vette észre

Csak apja uralkodása esetén lesz királyi hercegnő

Van egy másik hercegnőket illető titulus is, amit Saroltának lehetősége van megkapni, viszont ennek van egy komoly feltétele. A Princess Royal, vagyis királyi hercegnő megnevezést kizárólag az uralkodó lánya birtokolhatja – Sarolta tehát csak akkor kaphatja meg, ha Vilmosból egyszer király lesz. 

A királyi hercegnő titulust 1642-ben használták a brit királyi családban először, és az első királyi hercegnő Mária hercegnő volt, I. Károly király lánya. A szabály szerint egyszerre csak egy nő viselheti a Princess Royal titulust, és mindig az uralkodó legidősebb lánya kaphatja meg. A titulus azonban senkinek nem jár automatikusan, az uralkodónak kell azt odaadományoznia. Érdekesség, hogy 1642 óta összesen hét nő viselhette ezt a megszólítást, és jelenleg Erzsébet királynő lánya, Anna hercegnő a Princess Royal.

Anna hercegnő 1987 júniusában kapta meg a titulust, és egészen haláláig viselni fogja. Ahhoz tehát, hogy Saroltából egyszer Princess Royal lehessen, egyszerre több kitételnek kell teljesülnie: apját királlyá kell koronázni; meg kell várni, míg Anna hercegnő eltávozik; és Vilmosnak oda kell adományoznia a címet.

Forrás: Mirror Fotó: Getty Images