Ezt az egy leckét mindannyiunknak meg kéne tanulnunk Matthew Perrytől

2023. november 23.
A színész nem akarta, hogy az öröksége a Jóbarátokról vagy az önéletrajzáról szóljon.
Ezt az egy leckét mindannyiunknak meg kéne tanulnunk Matthew Perrytől

Halála előtt Matthew Perry arról beszélt, hogy szeretné, ha az emberek emlékeznének rá – és nem azért, mert Chandler Binget játszotta a Jóbarátokban. A színész korábban nyíltan beszélt arról, hogyan küzdött meg az alkoholizmussal és a kábítószer-függőséggel, és azt akarta, úgy maradjon meg mások emlékezetében, hogy milyen sokat segített másoknak abban, hogy józan életet éljenek.

Egy 2022-es interjúban Perry úgy fogalmazott: „Azt akarom, hogy ez legyen az első dolog, amit megemlítenek velem kapcsolatban, és életem hátralévő részében úgy fogok élni, hogy ezt bizonyítsam.” És így is tett: egykori malibui otthonát rehabilitációs intézménnyé alakította, 2013-ban pedig díjat kapott a Fehér Háztól aktivista tevékenysége miatt.

Matthew Perry arra emlékeztet minket, hogy bár sokan az önéletrajzunk alapján ítélnek meg minket, nekünk kell eldöntenünk, mi a fontos – márpedig ezek gyakran nem a karrierünk főbb pontjai.

Lauren Appio pszichológus, coach és szervezeti tanácsadó szerint a színész segített megkönnyíteni mások életét, és egy jobb világot hagyott maga után, mint amelyben ő élt. „Mit akarsz, mit mondjanak rólad az emberek a temetéseden?” – tette fel a kérdést Appio arra utalva, hogy a résztvevők valószínűleg nem arról fognak anekdotázni, miként dolgoztunk hajnalokig.

Az, hogy másokban jó érzést kelts, sokkal kifizetődőbb, mint az önéletrajzodban elért eredmények. Perry számára ezt az jelentette, hogy segített másoknak józan maradni. A kaliforniai klinikai pszichológus, Ryan Howes megjegyzi, hogy amikor a kliensei a munkájukat értékelik, leggyakrabban azt emelik ki, milyen hatással voltak az emberekre közvetlen vagy közvetett módon.

Amikor az említett interjúban Perryt arról kérdezték, ő hogyan profitál a segítségnyújtásból, a színész azt mondta, melegséggel tölti el a szívét, ahogy látja, hogy fellángol a tűz egy másik ember szemében. 

Az önzetlenség a kutatások szerint is csökkenti az elszigeteltséget, növeli a boldogságot és összetartozás-érzést. És ez bizony egy olyan örökség, amire az emberek emlékezni fognak.

Forrás: Huffpost, Fotó: Getty Images