Te is meg fogsz lepődni a királyi család legkülönösebb ünnepi szokásain

2023. december 24.
A brit királyi család tagjainak a hétköznapokban is specifikus szabályokhoz kell tartaniuk magukat. Ez karácsonykor sincs másképp.
Az angol királyi család különös ünnepi szokásai

Mindenkinek megvannak a maga hagyományai karácsonykor. Lehet, hogy nálatok egyenpizsamát húz a család, esetleg csúnya karácsonyi pulcsiban nyomja. Mások teljesen puccba vágják magukat, mikor összegyűlnek a nagymamánál ünnepi ebédre. Egyesek bejglit esznek, mások zserbót. De az biztos, hogy minden évben ugyanúgy mennek a dolgok. Így van ez a brit királyi családnál is – és ahogy mindenkinek, úgy nekik is megvannak a maguk sajátságos kis szokásai.

Minél rosszabb, annál jobb

Már ami az ajándékokat illeti. A királyi család annak ellenére, hogy a világ egyik legbefolyásosabb famíliája, nem drága, fényűző ajándékokkal lepik meg egymást. Sőt, kifejezetten szabály, hogy béna, gagyi, de legfőképpen minél viccesebb dolgok figyeljenek a karácsonyfa alatt. Néhány évvel ezelőtt (még jóval a Meghan Markle-éra előtt) Katalin hercegné például egy „Legyen neked is saját barátnőd”-szettet adott az akkor épp szingli Harry hercegnek. Aki a nagymamáját, Erzsébet királynőt egy szemtelen feliratú zuhanysapkával lepte meg.

Számít a mennyiség

Ha láttad a Spencert, akkor nem fog meglepni az az infó, hogy a karácsonyi vacsora előtt és után a család minden tagjának súlyát megmérik. Ez a hagyomány egészen az 1900-as évek elejéig nyúlik vissza, VII. Edward király vezette be. Az uralkodó tudni akarta, hogy rendesen megetették-e a vendégeit, így bevezette a mérlegre lépés tradícióját. Mivel a karácsonyi vacsorák eleve inkább óriási lakomáknak felelnek meg a királyi családban, kételkednénk, hogy nem laknának jól a résztvevők…

Az angol királyi család különös ünnepi szokásai

Erzsébet királynő az utolsó pillanatig fent hagyta a karácsonyi díszeket

Nem mindegy a játék

Az ünnepek alatt a családtagok imádnak társasjátékozni, de nem mindegy, hogy mit. Általában Most mutasd meg-et szoktak játszani, ami egyébként Erzsébet királynő személyes kedvenc társasa volt. Van egy valami, amit azonban határozottan tilos elővenni, ez pedig a Monopoly. Persze ez nem mindig volt így. Azonban a játékok olyannyira elfajultak, a királyi család tagjai pedig annyira komolyan vették a versengést, hogy a királynő kénytelen volt betiltani. Vajon Károly király megpróbálkozik egy kör Monopolyval?

A jóból nem árt meg a sok

Így gondolta legalábbis Erzsébet királynő, aki egészen februárig fent hagyta az ünnepi dekorációt – és nem valószínű, hogy ezt a hagyományt egyhamar megtörik. A néhai királynő oka ugyanis az volt a karácsonyfa és a dekor kései leszedésére, hogy az édesapja, VI. György király 1952. február 6-án hunyt el, és így emlékezett rá az ünnepek alatt. 

Forrás: Global News, Fotók: Getty Images