Tényleg nem illik ajándékokat továbbadni?

2022. december 25.
Illik, nem illik? Protokollszakértő mutatja meg, mely ajándékokat adhatjuk tovább bátran, és melyeket soha.

Egyesek úgy tartják, tiszteletlenség, mások szerint viszont a tudatosság egyik célszerű eleme a számunkra nem tetsző vagy egyszerűen fölösleges ajándékok továbbadása. A pénzügyi válság miatt a szakemberek szerint a továbbajándékozás népszerűbb lesz, mint valaha. De azért ennek is megvan a szabályrendszere! Ugyanis nem mindegy, milyen ajándékot szeretnénk továbbadni…

A protokollszakértő arra figyelmeztet minket, hogy a továbbajándékozás nem egyenlő a lomtalanítással, csak akkor ajándékozzunk tovább egy tárgyat, ha az valóban örömet okozna valakinek.

ajandek-tovabbadas

Ezeket bátran továbbadhatjuk:

Az etikettszakértő szerint tovább lehet ajándékozni az új konyhai eszközöket, például az üvegnyitót, a kávéfőzőt vagy a fokhagymanyomót, ha nekünk nincs szükségünk rá. Ezek nem túl nagy eszközök, friss házasoknak vagy egyetemistáknak, újonnan költözőknek szuper ajándék lehet.

Ugyanez a helyzet a bontatlan üveg borokkal is, vagy éppen más bontatlan alkoholos itallal. Azt azért ellenőrizzük, hogy nincs-e valami személyes üzenet beleírva a boros ajándéktáska címkéjére, illetve mindig emlékezzünk vissza arra is, hogy pontosan kitől kaptuk ajándékba eredetileg. Ha ezt elmulasztjuk, kínos pillanatoknak lehetünk részesei.

A nem személyes, de praktikus vagy szép dísztárgyak továbbajándékozásának sincs semmi akadálya. Gyertya, váza, képkeret továbbajándékozásával nincs probléma. A képkeret azért is jó választás lehet, mert közös kép előhívatásával személyessé is tudjuk tenni.

Ezeket viszont soha:

Saját készítésű tárgyat tilos továbbajándékozni. Legyen szó kézzel kötött ruháról vagy amatőr festményről, ezeket nem illik továbbadni, hiszen valaki személyre szabottan nekünk készítette!

Az örökölt tárgyaknak szintén erős érzelmi jelentősége van, ezek nem helyettesíthetők, és érzelmeket sérthet a továbbadásuk.

Ugyanez igaz a céges ajándékokra is. Ezeket általában egyedileg feliratozzák, tehát tartalmazza a cég logóját, így nem megfelelők továbbadáshoz. Az ilyen tárgyon látszódik, hogy ingyen jutottunk hozzá, legyen szó bögréről, tollról vagy kulacsról, ne ajándékozzuk el soha másnak.

Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?