Összeomlott: pszichiátrián kezelik a Star Wars fiatal Anakinját játszó színészt

2024. március 14.
A gyerek Anakint alakító Jake Lloyd édesanyja nyilvánosan beszélt fiáról: elárulta, hogy a 35 éves férfi súlyos mentális problémákkal küzd és rehabon kezelik.

Valószínűleg sokan emlékeznek még a Star Wars előzményfilmjeihez tartozó Baljós árnyak egyik főszereplőjére, a fiatal Anakinra, akit Jake Lloyd alakított. A fiú később nem futott be valódi színészi karriert és a Star Wars sikerének lecsengése után nagyjából el is tűnt a nyilvánosságból – most azonban édesanyja, Lisa Lloyd előállt a történetével.

Az asszony a Scripp Newsnak mondta el, hogy mi történt fiával a Star Wars után. Elmondása szerint Jake Lloyd problémái a gimnáziumban kezdődtek: Lisa szerint a fiú személyisége elkezdett megváltozni, többféle „valóságról” beszélt, mintha létezne egy valódi és egy másik világ is. Amikor például édesanyja rákérdezett, hogy megcsinálta-e a házi feladatát, Jake Lloyd így felelt: „Nem is vagyok biztos benne, hogy meg kell csinálnom. Nem tudom, most melyik valóságban vagyok.”

Amikor kivizsgálták a Star Wars sztárját, megállapították, hogy valószínűleg bipoláris zavarban szenved – ekkor gyógyszerekkel kezdték el kezelni az akkor már kamaszkorú fiút. Lisa elmondása szerint azonban a készítmények nem működtek: a gimnázium után, 2007-ben Jake a chicagói Columbia College-ben kezdett, de az őszi szemeszter komoly gondokkal indult – Jake rendszeresen kihagyta az óráit, és arra panaszkodott anyjának, hogy valaki követi őt. Az orvosok ekkor paranoid skizofréniával diagnosztizálták a fiút, aki teljesen összetört a hír hallatán. A fiú évekig küzdött a diagnózissal és a gyógyszerekkel, amiket anyja elmondása szerint gyakran nem akart bevenni.

Az összeomlás után

2023 márciusában aztán Jake egyszer csak váratlanul leállította járművét egy háromsávos autópályán – ekkor a kiérkező rendőrök egy pszichiátriára szállították, ahol pszichotikus összeomlást állapítottak meg a fiúnál. Jake jelenleg is rehabilitációs intézményben gyógyul.

Anyja szerint a fiú azóta sokkal jobban van, és sokkal szociálisabb, mint korábban, de Lisa arról is beszélt, hogy Jake azóta is szeretettel gondol vissza a Star Wars-filmben való szereplésére, és hogy a franchise újabb részeit is követi és kedveli.

Forrás: People Fotó: Getty Images