Donald Sutherland nem csak utánozhatatlan színész volt, hanem hihetetlenül sármos is

2024. június 21.
Tegnap 88 éves korában elhunyt Donald Sutherland. Legemlékezetesebb pillanataival tisztelgünk az utánozhatatlan és sármos színész emléke előtt.
Donald Sutherland nem csak utánozhatatlan színész volt, hanem hihetetlenül sármos is
  • 88 éves korában elhunyt Donald Sutherland.
  • Donald Sutherland nemcsak tehetséges színész, hanem hihetetlenül sármos férfi is volt.
  • Donald Sutherland a hírnevét háborúellenes aktivizmusra használta.

Tegnap 88 éves korában elhunyt Donald Sutherland. A színész egy igazi kaméleon volt, mindemellett pedig háborúellenes aktivista is, aki hét évtizedet felölelő karriert tudhat magáénak. Amikor fia, Kiefer Sutherland bejelentette apja halálhírét, „a filmtörténet egyik legfontosabb színészének” nevezte őt, és igaza is volt.

Az idősebb Sutherland filmes karrierje az 1960-as évek elején kezdődött, az azóta eltelt idő alatt pedig több mint 150 filmet forgatott. Utolsó alakítását a tavalyi westernsorozatban, Az igazság emberei: Bass Reevesben láthattuk. Önéletrajzában több klasszikus szerepel, köztük az 1970-es háborúellenes szatíra, a M*A*S*H, az 1973-as thriller, a Ne nézz vissza!, és az Éhezők viadala is.

Donald McNichol Sutherland 1935. július 17-én született a Kanada keleti partján fekvő Saint Johnban. Szülei, Dorothy és Frederick a helyi gáz-, villany- és busztársaságot vezették. Már egészen fiatalon szeretett volna bekapcsolódni a szórakoztatóipar pezsgő körforgásába, az első munkáját mindössze 14 évesen szerezte meg: DJ-ként dolgozott a helyi CKBW rádióállomásnál. 1952-ben a Torontói Egyetemre járt, ahol a UC Follies komikustársulat tagjává vált. 1956-ban kettős diplomát szerzett, mégpedig mérnök és dráma szakon, de nem volt kérdés, hogy melyik terület érdekelte jobban. Hamarosan az Egyesült Királyságba költözött, hogy a London Academy of Music and Dramatic Art-on folytasson színészi tanulmányokat.

Donald Sutherland színházban kezdte pályafutását, majd néhány kisebb szerepet kapott a brit televízióban, mielőtt megszerezte első filmszerepét: egy fiatal katonát és egy öregembert is alakított az 1964-es The Castle of the Living Dead című olasz horrorban. A sztár annyira értékelte a lehetőséget, hogy 1966-ban született fiát az őt leszerződtető producerről, Warren Kieferről nevezte el.

A világsztár 1967-ben robbant be Hollywoodban, mégpedig Robert Aldrich A piszkos tizenkettő című filmjének megjelenése után. Három évvel később még nagyobb hírnevet szerzett, amikor feltűnt a Csináljátok, de nélkülem! című Gene Wilder-vígjátékban, majd további két háborús filmben: a Kelly hőseiben, valamint a M*A*S*H-ben.

Sutherland növekvő hírnevét arra használta fel, hogy háborúellenes aktivistává váljon, ami bizony nem tetszett az Egyesült Államok vezetésének. Második felesége (első feleségével, Lois May Hardwickkel való házassága 1959-től 1966-ig tartott), Shirley Douglas szintén meghatározó kampányarc volt. Sutherland olyannyira kivívta az USA ellenszenvét, hogy – mint az 2017-ben kiderült – a CIA kérésére felvették őt az NSA figyelőlistájára. De nem hagyta magát eltántorítani!

A színész később változatos műfajú filmekben szerepelt, a borzongató thrillertől egészen a sci-fiig. 1980-ban Sutherland széles körű elismerést vívott ki Robert Redford Oscar-díjas filmjében, az Átlagemberekben nyújtott alakításáért, de később játszott vámpírvadászt is a Buffy, a vámpírok rémében.

2015-ben, 80 évesen az Éhezők viadala második részének megjelenése alkalmából azt mondta a BBC-nek, hogy eltökélt szándéka a végsőkig dolgozni. „Ez egy szenvedély” – mondta Sutherland. „A színészek nyugdíjazását úgy mondják: HALÁL. Mi most a legemlékezetesebb pillanataival tisztelgünk a világsztár emléke előtt, amelyek bizonyítják, hogy színész mindig is hihetetlenül sármos volt.

Ilyen sármos volt Donald Sutherland:

1. Donald Sutherland apaszerepben

https://www.instagram.com/p/C8cgckJJ548/?utm_source=ig_embed&ig_rid=afb7c5ed-7bb0-41ad-9923-6db5828ffac9

A színész halálhírét fia, Kiefer Sutherland jelentette be egy régi közös képükkel. „A filmtörténet egyik legfontosabb szereplőjeként” hivatkozott édesapjára.

2. Donald Sutherland aktivistaként

Donald Sutherland aktivistaként

Donald Sutherland háborúellenes aktivistaként is beírta magát a köztudatba.

3. Donald Sutherland nagy alakítása

Donald Sutherland és Mary Tyler

Donald Sutherland elképesztően sármosan festett Mary Tyler oldalán az Oscar-díjas Átlagemberek forgatásán.

4. Donald Sutherland a Piszkos tizenkettőben

Donald Sutherland portréja A piszkos tizenkettő forgatásáról

Donald Sutherland a A piszkos tizenkettővel írta be magát örökre a köztudatba és Hollywood történelmébe. A színész itt is hihetetlenül sármos volt.

5. Donald Sutherland az Éhezők viadalában

Donald Sutherland 80 éves kora felett is mindenkit elkápráztatott.

Forrás: Independent, Fotó: Getty Images