Először indul apukaként az olimpiára – Éremre fáj a foga Szilágyi Áronnak

2024. július 17.
Szilágyi Áron háromszoros olimpiai, háromszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok magyar kardvívó ott lesz a 2024-es párizsi olimpián és nagy dobásra készül.
Olimpia 2024 Szilágyi Áron
  • Szilágyi Áron 18 évesen járt először az olimpián.
  • Egyetlen érem van, ami még hiányzik a gyűjteményéből.
  • Szilágyi Áron most először fog apaként a pástra állni olimpián.

Szilágyi Áron mindössze 18 éves volt első olimpiáján Pekingben, 2008-ban. Most, 16 évvel később legalább ugyanakkora, ha nem nagyobb lendülettel és energiával készül az ötkarikás játékokra. A még mindig csak 34 éves Szilágyi Áron az egyetlen a sportág történetében, aki három egymást követő olimpián is aranyérmet tudott szerezni egyéni kardvívásban. Sokan lamentálnak rajta, hogy vajon idén tudja-e fokozni ezt a bravúrt.

Szilágyi Áron ötödik olimpiájára készül

Áron 9 éves korában kezdett vívni a Vasas SC vívó szakosztályánál, edzője Gerevich György lett, akinek édesapja, Gerevich Aladár a hétszeres olimpiai bajnok kardvívó volt. A 2008-as pekingi olimpián Szilágyi Áron még csak ismerkedett a közeggel, a maga 18 évével a magyar küldöttség egyik legfiatalabb tagja volt. 

Saját bevallása szerint az első olimpián fontos leckét tanult. Az akkor még olimpiaszempontból tapasztalatlan Szilágyi Áront lenyűgözte a sportesemény légköre, ő maga is igyekezett minél több sportág versenyeit megnézni. Nagy tanulság volt számára, hogy bármennyire is lelkes más sportok iránt, és szeretné támogatni a honfitársait, elsősorban a saját versenyére kell fókuszálni. Áron Pekingben egyéniben 15., míg csapatban 7. helyen végzett.

Ugyanakkor a sportoló többször is hangsúlyozta olimpiai sikerei után, hogy a világ legnagyobb sporteseményére kvalifikálnia magát egy atlétának önmagában óriási teljesítmény, és minden indulónak büszkének kell lennie magára.

Szilágyi Áron olimpiai bravúrjai

A 2012-es londoni olimpiára már tapasztaltabban érkezett az akkor még mindig csak 22 éves Szilágyi Áron. A versenyen magabiztosan menetelve, a döntőben olasz ellenfelét legyőzve, 20 évvel az utolsó magyar kard aranyérem születése után ismét nyerni tudott.

@magyarsikereksportban Szilágyi Áron 2012-es Olimpiai döntője kardvívásban.🥇🇭🇺 #olimpia #london #2012 #szilágyiáron #kardvívás #hajramagyarok #olimpicgames ♬ Ava Max-Salt - 明洋

A 2016-os olimpiára címvédőként érkezett, ahol könnyed és felszabadult vívással nyerte meg második olimpiai aranyérmét. Ezzel Szilágyi Áron lett a játékok történetének ötödik olyan versenyzője, akinek sikerült az egyéni címvédés.

A hivatalosan 2020-as (valójában a Covid miatt 2021-es) tokiói olimpián a sportoló félelmetesen jó formában, óriási magabiztosságot mutatva nyerte meg harmadik egyéni aranyérmét kardvívásban. Ilyenre előtte mindössze négy vívó volt képes, akik közül ketten, Fuchs Jenő és Kárpáti Rudolf szintén magyarok voltak. 

Szilágyi Áron párhuzamos életei

De Szilágyi Áron igyekszik több lábon állni és tudatosan áll hozzá sporton kívüli életéhez is. Első, pszichológusi diplomáját 2017-ben szerezte meg a Károli Gáspár Református Egyetemen, másodjára pedig az ELTE nemzetközi tanulmányok alapképzésén diplomázott 2020-ban. 

A sportoló saját bevallása szerint is fontos életében a sportdiplomácia, nagyon érdekli ez a terület is. A 2024-es párizsi olimpia során fognak új tagokat választani a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba, a tagságra pedig Szilágyi Áron is beadta a jelentkezését, amit el is fogadtak. Jelenleg Gyurta Dániel tölti NOB tagsági mandátumát, az ő helyére léphet majd Áron, ha beválasztják a tagok közé. 

A sportdiplomácia mellett Szilágyi Áron létrehozta a Magyar Sportolók Érdekvédelmi fórumát, melynek célja többek között az, hogy az élsporttól visszavonult atlétáknak segítséget nyújtsanak a civil életben való helytállásban.

„Olyan hazai sportrendszerért dolgozunk, amely nem csak világszínvonalú feltételeket teremt a nemzetközi térben versenyképes eredmények eléréséhez, de arra is figyel, hogy a visszavonult sportolók átállása a civil életre minél zökkenőmentesebb legyen. Bajnoki címektől függetlenül nekem sem lesz egyszerű megtalálnom a sikeres civil önmagam!” – írja Áron a szervezet honlapján.

Először érkezik apukaként olimpiára

Szilágyi Áron 2017-ben vette feleségül szerelmét, Szántó Bettit. A páros régóta együtt volt már, sok helyre eljutottak közösen. Bettit a munkája az Egyesült Királyságba szólította, a tokiói olimpia után pedig Áron követte, és ő is Angliába költözött. 

Szántó Betti és Szilágyi Áron 2022-ben

Szántó Betti és Szilágyi Áron 2022-ben

Ezután két évvel, 2023 áprilisában a pár Instagramon jelentette be, hogy első gyermeküket várják, és ezzel együtt visszahelyezik a székhelyüket Magyarországra. 

Azóta megszületett kisfiuk, Leó, aki egészen újfajta lendületet adott Áron felkészüléséhez. Az olimpikon elmondta, hogy fia születése óta a család és a velük töltött minőségi idő került az első helyre. Kiemelte, hogy mennyire hálás feleségének, amiért helytáll a baba mellett, ezzel is támogatva az ő felkészülését. 

A sportoló azt mondta, hogy még hiányzik a gyűjteményéből a kard csapat olimpiai aranyérme, és nagyon örülne neki, ha Párizsban pótolni tudnák ezt a hiányt.

Forrás: Eurosport, Index, aronszilagyi.com, wikipedia     Fotó: Getty Images, Centrál archív