Az olimpiai faluban nem lesz légkondi – Mi vár a sportolókra?

2024. július 03.
A 2024-es párizsi olimpián a fenntarthatóság és környezetvédelem olyannyira hangsúlyos, hogy az olimpiai faluba nem telepítenek légkondicionáló berendezéseket. Mi vár a nyár közepének legforróbb időszakában a sportolókra? Hogyan védhető ki légkondi nélkül a hőség?
2024-es párizsi olimpia nem lesz légkondicionáló
  • A fenntarthatóság az első számú szempont a 2024-es párizsi olimpián, ennek része, hogy nincs légkondicionáló az olimpiai faluban.
  • Ez nem jelenti azt, hogy saját izzadságukban fürödnek a sportolók a nyár közepén Párizsban.
  • Mire számíthatnak az olimpikonok a 2024-es párizsi olimpián a meleg szempontjából?

Ha a tavalyi év időjárását nézzük, akkor a 2024-es olimpia napjai – július 26-tól augusztus 11-ig, majd ezt követően a paralimpia – az év legnagyobb forróságát hozhatják idén is. Ugyanakkor az olimpiai faluban légkondicionáló nem hűti a levegőt a sportolóknak, mivel a párizsi olimpián minden korábbinál hangsúlyosabb célkitűzés a fenntarthatóság és környezetvédelem. 

„A fenntarthatóbb olimpiai játékok szervezése és a lehető legjobb feltételek biztosítása a sportolók számára a NOB és az egész olimpiai mozgalom számára a legfontosabb prioritások” – mondta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szóvivője. „Úgy véljük, hogy a 2024-es párizsi olimpiai falu innovatív és környezetbarát hűtési megoldásai révén mindkét célt el fogja érni.” Ez megnyugtató is lehetne a sportolóknak, hiszen ezek szerint nem maradnak hűtés, legfeljebb légkondicionáló nélkül.

Az olimpiai falu Párizs északi részén áll majd. 15600 sportoló és kísérő száll meg itt az olimpia ideje alatt, majd 9 ezer sportoló és kísérő érkezik a paralimpiára. Az olimpia után az egész falut egy karbonsemleges, környezetbarát lakóparkká alakítják.

Ha idén is olyan meleg lesz, mint tavaly nyáron július végén, hogyan nem főnek meg a sportolók az olimpia alatt Párizsban

Mi hűti az olimpiai falut és a sportolókat?

Sok vita előzte meg a döntést, hogy a 2024-es párizsi olimpián nem lesz légkondicionáló az olimpiai faluban. Végül a szervezőbizottság arra jutott, hogy egy innovatív, környezetbarát hűtőmegoldást terveznek, hogy a lehető legkisebb legyen az ökológiai lábnyoma, de a hőmérséklet is kényelmes szinten legyen a szobákban még akkor is, ha odakint a tavalyi perzselő hőség ismétlődik meg.

Egy vízhűtéses rendszert építettek az olimpiai falu alá, amivel élhető szinten tartja a hőmérsékletet. Ha a Louvre-nak és a Mona Lisának megfelel egy ilyen hűtőrendszer, talán az olimpikonoknak is jó lesz? Ugyanis a múzeum is hasonló rendszerrel működik.

Emellett tanulmányozták a hőhullámokat, szimulálták az olimpiai falu körülményeit, majd meghatározták, hogy a hőmérsékletet 22,5 és 23,8 Celsius-fok közé kell hűteni. A geotermikus energia biztosítja, hogy 24 fok fölé éjszaka sem megy a hőmérséklet. Persze itt szükség lesz a sportolókra is, hiszen a szimuláció során azzal számoltak, hogy az olimpiai falu lakói besötétítik nappalra az ablakokat.

Az amerikai olimpiai csapat – és biztosan lesznek még egy páran – már jelezte, hogy nekik ez így túl meleg lesz, és viszik magukkal a saját légkondicionálóikat. De az országok többsége elfogadta a fenntartható olimpiai falu adottságait és így készülnek a 2024-es párizsi olimpiára.

Biztonságos ez az olimpiai sportolóknak?

A szakemberek úgy vélik, hogy mivel a sportolók jelentős része nagy melegben készül az olimpiára, hiszen a szabadban versenyzik, így ott egyébként sincs légkondicionáló, ezt képesek elviselni. Viszont a sportversenyeken kívül hűtött szobákban laknak otthon is az olimpikonok, így ez megzavarhatja a felkészülést és befolyásolhatja a teljesítményüket.

A hőmérsékletnél is komolyabb probléma lehet a páratartalom. Mivel a magas páratartalom mellett az ember nem izzad olyan hatékonyan, így sokkal inkább kitett a hőgutának nagy melegben.

Forrás: Popsugar, fotó: Getty Images, Unsplash