62 éve hunyt el Marilyn Monroe – a halála körül továbbra is rengeteg a kérdőjel

2024. augusztus 05.
Marilyn Monroe 62 évvel ezelőtt hunyt el, azonban továbbra is rengeteg kérdőjel övezi halálának körülményeit. Az elmúlt évtizedekben rengeteg összeesküvés-elmélet látott napvilágot, most pedig összeszedtünk ezekből néhányat.
62 éve hunyt el Marilyn Monroe - a halála körül továbbra is rengeteg a kérdőjel
  • Marilyn Monroe az egyik leghíresebb nő, aki valaha élt a Földön
  • 36 éves korában bekövetkezett hirtelen halála sokkolta a világot.
  • Még ma is találgatások tárgya, mi történhetett azon a bizonyos éjszakán.

@marieclairehun

62 éve hunyt el Marilyn Monroe 🖤 Az énekesnő halála körül továbbra is rengeteg a kérdőjel. Olvass bővebben a témáról a marieclaire.hu-n! #marilynmonroe

♬ original sound – lov u – lov u

Marilyn Monroe halála után a médiában napokig csak azt találgatták, hogy vajon túladagolás okozta-e a halálát. 

Marilyn Monroe utolsó évei enyhén szólva is viharosak voltak, hiszen 1961-ben elváltak harmadik férjével, Arthur Miller drámaíróval, ráadásul a hírek szerint házasságuk során három vetélést szenvedett el, termékenységi problémái mögött endometriózisa és vélt abortuszai is állhattak. 

A híres énekesnő holttestére 1962. augusztus 5-én a hajnali órákban találtak rá, és látszólag nem volt nyoma szabálytalanságnak. Az újságok másnap arról számoltak be, hogy Marilyn Monroe öngyilkos lett. Az elmúlt évtizedekben számos összeesküvés-elmélet előkerült az énekesnőről, azonban a mai napig nem lehet tudni, hogy melyik igaz. Monroe halálának évfordulója alkalmából összeszedtük azokat az elméleteket, amelyek az énekesnő haláláról keringenek. 

Marilyn Monroe halálról szóló összeesküvés-elméletek

Marilyn Monroe halálról szóló összeesküvés-elméletek

Marilyn Monroe halála

1. összeesküvés-elmélet: Robert F. Kennedy meggyilkoltatta Marilyn Monroe-t, hogy elfedje a viszonyukat

A színésznő számos botrányba keveredett élete során, legnagyobb port talán Robert F. Kennedyhez és az akkori amerikai elnökhöz, Robert Kennedy fivéréhez, John F. Kennedyhez fűződő szerelmi viszonya volt. Emiatt gondolják úgy az összeesküvés-elméletek rajongói, hogy Marilyn Monroe halálában az amerikai kormánynak is benne lehet a keze.

2. összeesküvés-elmélet: Robert F. Kennedy a saját kezével gyilkolta meg Marilyn Monroe-t

A másik összeesküvés-elmélet 1975-ben jelent meg. Az elmélet ismét Robert Kennedyt állítja pellengérre, ugyanis Anthony Scaduto író szerint Monroe-t nem azért ölték meg, hogy Kennedy eltitkolja a viszonyt, hanem azért, mert naplót vezetett, amely rengeteg negatív információt tartalmazott a Kennedy családról.  

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

3. összeesküvés-elmélet: Marilyn Monroe halála baleset volt, de a valódi körülményeket Robert F. Kennedy és sógora, Peter Lawford eltitkolta.

1985-ben Anthony Summers újságíró megírta Monroe életrajzát, a könyvhöz pedig több száz interjút vett fel. Summers úgy véli, hogy Monroe véletlen túladagolás következtében halt meg, azonban Robert Kennedyt és sógorát, Peter Lawfordot hibáztatja, amiért lehetővé tették, hogy az énekesnő alkoholt és kábítószert fogyasszon. Elméletileg Monroe-nak mindkét férfival viszonya volt és abban is reménykedett, hogy egyikük majd feleségül veszi. 

4. összeesküvés-elmélet: Marilyn Monroe-t véletlenül ölte meg az orvosa és házvezetőnője

Az 1993- as Marilyn Monroe: A Biography című könyvében Donald Spoto azt állítja, hogy Monroe meghalt, miután házvezetőnője, Eunice Murray klorálhidrátos gyógyszert adott be, amely halálos kölcsönhatásba léphetett azzal a vényköteles gyógyszerrel, amelyet Monroe már szedett. 

5. összeesküvés-elmélet: A maffia ölte meg Marilyn Monroe-t

Két maffiafőnök azt állította, hogy Monroe karrierje többnyire a maffia beavatkozásának köszönhetően volt sikeres. Azt mondják, hogy az énekesnőt a CIA is felhasználta arra, hogy elcsábítsa és kompromittálja a világ vezetőit, köztük Indonézia elnökét. Állítólag a maffiafőnök négy bérgyilkost küldött Monroe meggyilkolására, részben az őt elhallgattatni akaró CIA parancsára. 

Forrás: mentalfloss.com Fotó: Getty Images