Marilyn Monroe és II. Erzsébet királynő barátságának igaz története

2022. október 08.
Mit gondolt egymásról II. Erzsébet királynő és Marilyn Monroe, miután 1956-ban találkoztak? Azt tudjuk, hogy a filmsztár nagyon izgatott volt, amikor kiderült, hogy szemtől szemben állhat az angol királynővel.

Számos politikai vezetővel és fontos emberrel találkozott 70 évnyi uralkodása alatt II. Erzsébet királynő, ám az egyik legemlékezetesebb pillanat az volt közülük, amikor Hollywood legendás királynőjével, Marilyn Monroe-val állt szemtől szembe. 1956 nyarán Monroe négy hónapot töltött az Egyesült Királyságban akkori férjével, Arthur Miller íróval. Legújabb filmjét, A herceg és a táncosnőt forgatta, melyben Sir Laurence Olivier volt a partnere. Már a szigetországba érkezésekor nyilvánvaló volt, hogy Marilyn Monroe nem csak a film készítésén dolgozik majd: találkoznia kell a királynővel is. 

A pillanat, amikor a két teljesen különböző, viszont a maga nemében ikonikus nő végül találkozott, meghatározó pillanatnak bizonyult mindkettejük életében. 

marilyn-monroe-erzsebet-kiralyno-baratsag

II. Erzsébet kezet fog Marilyn Monroe-val

Marilyn Monroe alig várta a találkozást

Csak még tovább növelte Marilyn Monroe várakozását, hogy találkozhasson II. Erzsébettel, az a tény, hogy csupán négy mérföldre lakott a windsori kastélytól, míg Angliában tartózkodott. Életrajzírója szerint „az volt az álma, hogy teázzon a Buckingham-palotában” – írta Michelle Morgan a When Marilyn Met the Queen című könyvében. Sőt, megtalálták Marilyn Monroe tennivalóinak listáját is, amit az Englefield Greenben írt, és szerepel közte a találkozás a királynővel.

A teázásra végül sosem került sor Erzsébet királynővel, de Monroe találkozni azért találkozhatott az uralkodóval nem sokkal a forgatás befejezése előtt, 1956. október 29-én. Meghívást kapott, hogy vegyen részt a Royal Command Perfromance-on a londoni Leicester Square-en található Empire Theatre-ben, több más híres filmsztárral együtt. 

A Royal Command Performance (vagy a királynő show-ja, ahogy Monroe viccesen nevezte) előadása előtt Marilyn Monroe több órán át készülődött. Ahogy kilépett az autóból, ami a színházhoz szállította, azonnal villogni kezdtek a vakuk és rajongók sorfala várta az amerikai sztárt. Amikor beért a színházba, Monroe is csatlakozott a királynő fogadására váró többi színészhez. „A sor hosszú volt, és Marilyn valahol a felénél állt. Idegesen nézett előre és várta, hogy ő következzen, de ahogy a királynő közeledett, Marilyn láthatta, hogy megállt és Victor Mature színésszel csevegett” – írta Morgan. 

Amikor elérte Monroe-t II. Erzsébet, az uralkodó tetőtől talpig végigmérte. Monroe ekkor megfogta a királynő felé nyújtott kezét és tökéletesen pukedlizett. „Perceken át beszélgettek, szóba kerültek a szomszédok és a királynő szeretett Windsora is. „Nagyon szeretjük”, mondta Marilyn, „és ha engedélyt kapunk rá, a férjem és én szívesen biciklizünk a parkban”, írta le Morgan miről beszélgetett pontosan II. Erzsébet Marilyn Monroe-val.

Monroe még mindig az élmény hatása alatt hagyta el az előadás után a színházat. Amikor a kocsijához tartott, az újságírók megkérdezték tőle, milyen benyomást tett rá II. Erzsébet. „A királynő nagyon melegszívű – mondta Monroe. – Roppant bájos. Megkérdezte, hogy érzem magam Windsorban, és azt válaszoltam, hogy tessék?!, mire ő azt mondta, hogy hiszen én Englefield Greenben vagyok, Windsor közelében, akkor mi tulajdonképpen szomszédok vagyunk. Elmondta, hogy Arthurral sokat biciklizünk a parkban.”

Mit gondolt a királynő Marilyn Monroe-ról?

Egy későbbi, 1961-es újságcikkből derült ki, milyen érzéseket ébresztett II. Erzsébetben a találkozás Marilyn Monroe-val. Eszerint az 1956-os színházi eseményen annyira lenyűgözte Monroe, hogy az uralkodó minden egyes filmjét megnézte. II. Erzsébet úgy fogalmazott, hogy nagyon kedvesnek találta Marilyn Monroe-t, de sajnálta, hogy olyan ideges volt a találkozás miatt, hogy az összes rúzst lenyalta a szájáról. (Ezt az eseményről készült videófelvételek is alátámasztják, melyeken jól látható, hogy Marilyn Monroe többször is megnyalja a száját, miközben várja, hogy a királynő elérjen hozzá is a sorban.)

Amikor Marilyn Monroe a több hónapos angliai tartózkodás után visszatért Amerikába, megkérdezték tőle, mit élvezett a legjobban, míg ott volt. „A legcsodálatosabb az volt, hogy találkozhattam a királynővel, és a férjem új darabja” – válaszolta Monroe, utalva arra, hogy Arthur Miller új, A View from the Bridge című darabjának is Angliában volt az ősbemutatója.

Forrás: People Fotó: Getty Images

Olvass tovább!