Édeshármas és apakomplexus: mi igaz és mi nem a Marilyn Monroe életét bemutató Blonde-ból

2022. szeptember 29.
Már fent van a Netflixen a Blonde, ami Marilyn Monroe életének fiktív elemekkel dúsított változatát mutatja be, és leginkább azt, ki is volt a szőke szexbomba kreált imidzse mögött. Viszony Kennedyvel, édeshármas traumatizált színészpalántákkal, abuzív anya és apakomplexus – elmondjuk, mi igaz és mi kitaláció!

Szeptember 28-án premierezett a Netflixen a Blonde, ami nem hagyományos életrajzi film, hanem Joyce Carol Oates azonos című regényének adaptációja. Andrew Dominik filmje az ikon Marilyn Monroe perszónája mögé rejtett lányt, Norma Jeant mutatja meg nekünk, aki kétségbeesetten kereste a szeretetet és az elfogadást, és sosem tudott igazán azonosulni sem a magabiztos csábító, sem az ostoba, de gyönyörű szőkeség szerepeivel. A Blonde-ban persze rengeteg a valóság, azonban így, a fikciós elemek keveredésével már nehéz szétszálazni, hogy mi igaz és mi nem Marilyn Monroe életéből.

Édesanyja mentális betegséggel küzdött?

Az Ana De Armas főszereplésével készült film fájdalmasan erős nyitójelenete Marilyn Monroe édesanyjának sötét küzdelmeit mutatja be: a filmben a nő látszólag mély depressziótól szenved, elveszítette a kapcsolatot a valósággal, és meg is kísérli megölni saját gyermekét. Annyit biztosan tudunk, hogy Marilyn édesanyját paranoid skizofréniával diagnosztizálták, és a diagnózis után gyakorlatilag folyamatosan pszichiátriai intézetekben élt – így a kapcsolatot is elveszítette lányával. Monroe-ra először édesanyja egyik legjobb barátnője vigyázott, de egy idő után kikerült a háztartásból, mivel az asszony férje molesztálta a fiatal lányt. A filmben bemutatott fojtogatás és a lángok képei azonban már valószínűleg csak a fantázia szüleményei.

Tényleg egy édeshármas tagja volt?

Valószínűleg ez izgat mindenkit: a film első felében hipnotikus szexjelenetet láthatunk Norma Jean (Ana de Armas) és két színészlegenda fia, Cass Chaplin (Xavier Samuel) és Eddy Robinson Jr. (Evan Williams) között. Valójában nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy Robinson és Monroe valaha is többek lettek volna ismerősöknél, bár Monroe és Chaplin rövid kapcsolatáról szóló pletykák valóban feltűntek annak idején hollywoodi pletykalapokban. A film szerint Robinson nem sokkal a halála előtt felhívta Marilynt azzal a hírrel, hogy Chaplin meghalt: a valóságban Chaplin közel hat évvel túlélte Monroe-t.

ana-de-armas-marilyn-monroe-blonde-film-valosag-fikcio

Marilyn Monroe-nak apakomplexusa volt?

A filmbéli Norma Jean szinte minden férfit daddynek szólít, és megszállottan keresi a gyerekkorából hiányzó apakaraktert. Tény, hogy Marilyn Monroe énekelte az Everybody Needs a Da-Da-Daddy című dalt az 1948-as Ladies of the Chorus című filmben, de vajon tényleg „apunak” hívta a szeretőit? Az első férjét, James Doughert állítólag megerősítette ezt: „Apunak hívott.” Amikor becsomagolta az ebédemet a munkahelyemre, gyakran volt benne egy kis cetli: „Legkedvesebb papa – Mikor ezt elolvasod, én aludni fogok, és rólad álmodom majd. Szeress és csókolj, kisbabád.” Lehetséges persze, hogy csak vicces becenévként használta a szót, de az is tény, hogy Marilyn több ízben is jóval idősebb férfiakat választott. Azt persze, hogy legbelül mit érzett, sajnos sosem fogjuk megtudni.

Valóban abortusza volt?

A Blonde szinte szadista érdeklődéssel mutatja be Norma Jean filmbeli abortuszait: az egyik azután történik, hogy az ikon terhes lesz Cass vagy Eddy gyermekével, a másik pedig John F. Kennedy elnökkel való viszonya során. Még a hüvely belsejéből is látunk felvételt a filmben. Természetesen nem lehet biztosan tudni, hány abortusza volt Monroe-nak, vagy volt-e egyáltalán ilyen. Marilyn: Norma Jeane című könyvében Gloria Steinem meg volt győződve arról, hogy Monroe „vagy tucatnyi” abortuszon esett át. Az abortuszok egyébként sem voltak ritkák a hírességek körében Hollywood fénykorában. Marilynnek azonban valóban volt több vetélése is – termékenységi problémái mögött endometriózisa és vélt abortuszai is állhattak.

Viszonya lehetett John F. Kennedy elnökkel?

Biztosan mindenki fel tudja idézni, ahogyan Marilyn Monroe érzékien kiejti a „Happy Birthday Mr. President” című szavakat. Gyakorlatilag onnantól kezdve keringtek pletykák Monroe és Kennedy elnök kapcsolatától, hogy Norma Jean igazán nagy sztár lett, ezeket pedig csak tovább tüzelte az ikonikus szülinapi dal előadása. Noha nincs bizonyíték, a pletykák azt sugallják, hogy Monroe és Kennedy között volt valamiféle fizikai kapcsolat. Az biztos, hogy ismerték egymást: Jerry Blaine, a titkosszolgálat egykori ügynöke azt mondta a People-nak, hogy JFK-val volt, amikor az elnök 1961-ben találkozott Monroe-val Peter Lawford Santa Monica-i házában, majd a gálát követően egy New York-i bulin. Blaine azonban azt mondta, „nem voltak egyedül”, és „soha nem látott bizonyítékot viszonyra. De – tette hozzá –, nem tudom, mi történt zárt ajtók mögött.”

Tényleg egy abuzív kapcsolatban élt?

Ez sajnos nagyrészt igaz. A Monroe-nál 12 évvel idősebb Joe DiMaggio megpróbálta irányítani az ikon karrierjét, és eltiltotta őt attól, hogy olyan szerepeket vegyen fel, amelyek megerősítették a szőke bombázó szexualizált képét. A férfi arra biztatta feleségét, hogy színészkedés helyett inkább főállású háziasszony legyen. Azt is szerette volna, hogy szerényebben öltözködjön, és ne legyen túl feltűnő a nyilvánosság előtt. És ha Monroe megszegte ezeket a szabályokat, DiMaggio fizikailag bántalmazta őt. Fia, Joe DiMaggio Jr. visszaemlékezésében azt írja: „Apám és Marilyn sikoltozásának hangjára ébredtem. … Néhány perc múlva hallottam, ahogy Marilyn lerohan a lépcsőn, ki a bejárati ajtón, apám pedig utána fut. Utolérte, megragadta a hajánál fogva, úgy rángatta őt vissza a házba.” Ennek ellenére DiMaggio és Monroe közel maradtak egymáshoz kilenc hónapos házasságuk felbomlása után is. Amikor Monroe meghalt, DiMaggio volt az, aki azonosította a holttestét, és ő szervezte a temetést is.

Forrás: Vulture, Slate Fotó: Netflix

Olvass tovább!