Több mint a traumái: 8 tény Marilynről, ami nem került bele a Szöszibe

2022. október 05.
Andrew Dominik filmje minden olyan dologtól megfosztotta Marilyn Monroe-t, ami árnyalhatta volna a képet, míg nem maradt más, csak a legendás ikon traumái. Pedig ő több volt ennél, sokkal több.

Hatalmas különbség van aközött, hogy valaki mellé állunk vagy áldozattá tesszük. Attól, hogy az igazságtalanságokat, amiket Marilyn Monroe-val tettek élete és karrierje során, minden látható módon a nézők arcába tolják, a Blonde még nem szolgáltat igazságot a színésznőnek. A túlélők nem egyenlők a traumáikkal. Marilyn Monroe életének nagyon fontos részei maradtak ki a róla készült legújabb filmből, pont azok, amik megmutatnák, milyen személy is volt valójában Marilyn Monroe.

Marilyn Monroe lerántotta a leplet Hollywood szexuális ragadozóiról

1952-ben társszerzője volt a színésznő a Wolves I Have Known (Farkasok, akiket ismertem) című cikknek, ami arról szólt, hogy feltörekvő fiatal színésznőként kikkel került szembe, akik szexuálisan kizsákmányolták, zaklatták. Évtizedekkel megelőzte korát azzal, hogy nyíltan beszélt Hollywood szexuális visszaéléseiről, a manipulációról és perverzióról, ami a legnagyobb filmes mogulokat jellemezte. 

marilyn-monroe-blonde-tenyek

Marilyn Monroe újságcikkben rántotta le a leplet Hollywood perverz producereiről

„Az első szexuális ragadozónak, akivel találkoztam, szégyellnie kellene magát már azért is, hogy tulajdonképpen egy gyereket próbált kihasználni” – írta Marilyn Monroe a cikkében. De ő nem csak áldozat volt. Kiállt magáért és leszögezte: „ugyan nagyon naiv voltam, hamar tudtam, hogy nem így akarok filmszerephez jutni”.

Marilyn harcolt azért, hogy férfi és női színészek egyenlő bért kapjanak

Amikor a Girl in Pink Tights című filmben játszott, kiderült, hogy filmbeli partnere, Frank Sinatra háromszor annyi fizetést kap a szerepéért, mint Marilyn. A színésznő tüntetőleg kivonult a díszletből, egyszerűen és csendben.

Az eset miatt a 20th Century Fox produkciós cég felfüggesztette Marilyn Monroe-t, ami nagy hibának bizonyult. A film csúfos bukás lett a színésznő nélkül, a filmet inkább a kukába dobták végül. Miután visszavették, magasabb bért garantáltak Monroe-nak és kizárólag főszerepeket.

Marilyn Monroe saját produkciós céget is alapított

1955-ben érezte úgy Marilyn Monroe, hogy ideje kilépni a szőke bombázó szerepéből. Ekkor alapította meg saját produkciós cégét fotós barátjával, Milton Greene-vel. A Marilyn Monroe Productionsnél igazságos fizetést és kreatív szabadságot adtak a színészeknek. 

A kritikusok imádták a filmjeiket. Az 1956-os Bus Stop című filmről azt mondták, „egyszer s mindenkorra leszámolt a butuska szőke szerepével”. Ezt támasztja alá a Golden Globe- és Oscar-jelölés a legjobb női főszereplő kategóriában.

Ella Fitzgerald karrierjét is Marilyn Monroe egyengette

Meglepő barátság volt a legendás énekesnő és a legendás színésznő között. Amikor a Mocambo nightclub nem akarta szerződtetni a jazzikont, mondván nem elég szép, Marilyn segített. „Sokkal tartozom Marilyn Monroe-nak. Személyesen hívta fel a Mocambo tulajdonosát, és azt mondta neki, hogy ha leszerződtet, akkor ő minden este az első asztalnál ül majd” – mondta az esetről Ella Fitzgerald

A színésznő nemcsak az egyhetes munkát szerezte meg az énekesnő számára, de azt is megígérte, hogy olyan legendákkal segít együtt dolgozni neki, mint Judy Garland és Frank Sinatra. 

Marilyn Monroe nyíltan kiállt az LMBTQ+-közösség mellett

Marilyn Monroe karrierje folyamatos küzdelem volt a férfitekintetek kereszttüzében. Muszáj volt tudatosan használnia a női vonzerejét és lázadó szellemét a szexista előítéletekkel szemben. Ez a harc hozta közel az LMBTQ+-közösséghez. 

A halála után kiadott Conversations with Marilyn Monroe című memoárban William J. Wetherby, akivel a The Misfits forgatásán találkozott, azt mondta, a színésznő teljes mértékben támogatta színész kollégáját, Montgomery Cliftet, aki meleg volt. „Címkék. Az emberek imádnak címkéket aggatni egymásra. Ettől érzik magukat biztonságban. Próbáltak már engem is leszbikusnak beállítani, csak nevettem rajta. Nincs olyan szex, ami rossz, ha szeretetből ered.”

Tehetsége Golden Globe-díjat hozott Marilyn Monroe-nak

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, milyen tehetséges színésznő volt Marilyn Monroe. Ezt a kritikusok is elismerték, számos díjat kapott karrierje során. Ezek közül az egyik az 1960-as Golden Globe volt, amit a Van, aki forrón szereti főszerepéért kapott a vígjáték kategóriában. 

Marilyn Monroe megszakította a nászútját, hogy katonáknak énekeljen

marilyn-monroe-blonde-tenyek

Tizenhétezer katona előtt énekelt Marilyn Monroe Koreában

Rengeteg rajongói levelet kapott amerikai katonáktól Marilyn Monroe. Amikor Charles W. Christenberry tábornok felkérte, hogy lépjen fel Koreában az ott állomásozó katonák előtt, lelkesítse őket a koreai háború idején, Marilyn nem mondott nemet. „Tizenhétezer katona előtt léptem fel. Ennyien kiabáltak torkuk szakadtából, amikor a színpadra léptem. Csak álltam és mosolyogtam rájuk. Havazni kezdett, de olyan melegem volt, mintha a tűző napon álltam volna – mondta arról a napról Marilyn Monroe. – Most először életemben nem féltem. Csak boldog voltam. Úgy éreztem, hazaértem.”

Marilyn Monre nagy benyomást tett II. Erzsébet királynőre

marilyn-monroe-blonde-tenyek

II. Erzsébetet annyira elbűvölte Marilyn, hogy a rajongója lett

Az 1956-os A herceg és a táncosnő című film forgatásáról ment magángéppel Londonba a színésznő, hogy találkozzon II. Erzsébet királynővel. Gondosan megválasztotta öltözékét: egy elegáns arany laméruhát vett fel, mély dekoltázzsal, hozzá illő köpennyel és hosszú kesztyűvel. Bár az udvari etikett szakértői aggódtak, hogy a királynő esetleg rossz néven veszi a mély kivágást, baráti csevegés bontakozott ki Marilyn Monroe és II. Erzsébet között a rövid találkozón. Sőt, a királynő annyira élvezte Marilyn Monroe társaságát, hogy a rajongója lett és minden filmjét megnézte. 

Marilyn Monroe sokat jótékonykodott

Gyermekkorát árvaházakban és nevelőszülőknél töltötte, és Marilyn Monroe sosem felejtette el, honnan jött. Minden alkalmat megragadott, hogy hányattatott sorsú gyerekeket támogasson. 1955-ben lett a World Adoption International Fund nagykövete, hogy segítsen otthont találni árvaházban élő gyerekeknek. 1957-ben elárvereztette fülbevalóját a The Milk Fund for Babies nevű szervezet javára. Ők New Yorkban élő szegény gyerekek szükségleteit segítettek fedezni. 

Amikor Marilyn Monroe 1962-ben meghalt, vagyona negyedét a londoni Anna Freud Gyermekkórházra hagyta. Halála előtti utolsó, 36. születésnapjára pedig adományokat kért az izomdisztrófia (másnéven izomsorvadás) gyógymódjának megtalálására. 

Forrás: Diet Prada Fotó: Getty Images

Olvass tovább!