Ilyen elképesztő kastélyokban laknak a brit királyi család tagjai

2024. augusztus 16.
A néhai Erzsébet királynő és a férje, Fülöp herceg az életük legnagyobb részében a Buckingham-palotában lakott. A brit királyi családnak azonban a Buckingham-palotán kívül is rengeteg luxusingatlan van a birtokában – van például külön rezidenciájuk a nyári pihenéshez és a nagy közös karácsonyokhoz. És természetesen minden királyi családtagnak van egy olyan lakhelye is, amit az otthonuknak hívhat.
  • A brit királyi család birtokában rengeteg csodás ingatlan van.
  • Mindegyik családtagnak van egy saját otthona.
  • Lássuk a brit királyi család csodás kastélyait!

Persze otthon alatt a brit királyi család esetében általában méregdrága kastélyokat, palotákat, villákat és egyéb monumentális birtokokat kell érteni. A következőkben megmutatjuk, milyen elképesztő helyeken laknak a brit királyi család egyes tagjai.

 

Ezekben az otthonokban laknak a brit királyi család tagjai!

1. Erzsébet királynő egykori otthona – Buckingham-palota

Buckingham-palota volt a néhai királynő otthona

A Buckingham-palota volt a néhai királynő otthona

A hétköznapokban a Buckingham-palota volt a néhai királynő és Fülöp herceg otthona, míg a hétvégéket általában a windsori kastélyban töltötték. Minden év augusztusában és szeptemberében a skóciai Balmoral kastélyban ütötték el az idejüket, majd karácsonyra a Sandringham-házba utaztak, a norfolki Sandringham mellé.

2. Károly király és Kamilla királyné otthona – Clarence-ház

A Clarence-ház maradt Károly király elsődleges otthona

A Clarence-ház maradt Károly király elsődleges otthona

Károly király és felesége, Kamilla királyné az idejük nagy részét a Clarence-házban töltik. A Clarence-ház 1953-tól egészen 2002-ig Erzsébet édesanyjának, az anyakirálynénak volt az otthonra, amit a halála után Károly herceg kapott meg 2003-ban. 

Bár az uralkodók hagyományosan a Buckingham-palotában élnek, az információk szerint a koronázása után is a Clarence-ház maradt Károly király elsődleges otthona. A négyemeletes ház az évek során számos átalakításon és felújításon esett át – leginkább azután, hogy a második világháborúban a bombázások során megsérült. 

Érdekesség, hogy 2003-tól 2011 áprilisáig Vilmos herceg, 2003-tól 2012 márciusáig pedig Harry herceg hivatalos rezidenciája is a Clarence-ház volt.

3. Vilmos herceg és Katalin hercegné otthona – Kensington-palota

Katalin hercegné és Vilmos herceg otthona a Kenstington palota

Katalin hercegné és Vilmos herceg otthona a Kensington palota

A Kensington-palota egykor Viktória királynő otthona volt, innen költözött át később a frissen elkészült Buckingham-palotába. Az esküvőjük után Diana hercegnő és Károly ide költözött be, majd a válással Lady Di „kapta meg” az ingatlant, és itt maradhatott a fiúkkal, a még gyerek Vilmossal és Harry herceggel. Nem csoda hát, hogy Vilmos herceg is ide költözött be, és itt alapított családot Katalin hercegnével. 

4. Harry herceg és Meghan Markle egykori otthona – Frogmore Cottage

Harry herceg és Meghan Markle egykori otthona, a Frogmore Cottage

Meghan Markle és Harry herceg egykori otthona, a Frogmore Cottage

Harry herceg 2013-ban költözött be Kensington-palota egyik apartmanjába, majd amikor megismerte Meghan Markle-t, és 2017-ben eljegyezték egymást, együtt átköltöztek a Kensington-palotához tartozó Nottingham Cottage-ba. Meghan Markle és Harry nagyjából 2 évig élt itt, majd amikor megszületett az első gyerekük, a kis Archie, úgy döntöttek, hogy új otthont szeretnének növekvő családjuknak. (A rossz nyelvek szerint Meghan Markle Katalintól is minél messzebb szeretett volna költözni.)

Ekkor Harry és Meghan maguk mögött hagyták a Kensington-palotát és átköltöztek a windsori kastély szomszédságában található Frogmore Cottage-be. A hercegi pár végül csak néhány hónapot töltött a frissen felújított új otthonukban. Mikor úgy döntöttek, hogy függetlenedni szeretnének a királyi családtól, a tengeren túlra költöztek. 

5. A brit királyi család karácsonyainak helyszíne – Sandringham-ház

A brit királyi család karácsonyainak helyszíne a Sandringham-ház

A brit királyi család karácsonyainak helyszíne a Sandringham-ház

Erzsébet királynő 2022-ben bekövetkező halálával a sandringhami birtok Károly királyra szállt – ő a brit uralkodók ötödik generációja, aki nem államfőként, hanem magánemberként birtokolja az otthont.

A brit királyi család 1862-ben szerezte meg a birtokot, amikor az akkor 20 éves VII. Eduárd, az akkori walesi herceg és leendő felesége, Alexandra dániai hercegnő vidéki otthonként megvásárolták. Házasságkötésük után 3 héttel, 1863 márciusában költöztek be, majd lebontották és újjáépítették a régi ingatlant, hogy létrehozzák a ma ismert Sandringham-házat.

A királyi család hagyományosan a Sandringham-házban tölti a karácsonyokat.

Forrás: People Fotó: Getty Images