Elutazol vagy költözöl? Íme 6 gyógymód a honvágy leküzdésére

2024. április 05.
Mindegy, mióta nem jártál otthon vagy milyen messze kerültél tőle, bármikor elkezdhet hiányozni. A honvágy sokszor csillapíthatatlannak tűnik – de mutatunk néhány tippet, amivel legyőzheted a kínzó érzést.
gyógymód honvágy leküzdés

A honvágy minden előjel nélkül csaphat le a világ legszebb szegleteiben is, élj a szülővárosodtól néhány órányira, vagy akár a világ másik felén. Egyáltalán nem ritka jelenség: az emberek 50-75 százaléka már beszámolt arról, hogy legalább egyszer már átélt honvágyat

Mindenki a maga módján éli meg ezt az érzést, de a leggyakoribb tünetek közé tartozik a szorongás, a szomorúság, a depresszió, a düh vagy akár az apátia.

Egyesek még olyan fizikai tünetekkel is szembesülhetnek, mint a hányinger és a fejfájás.

Szerencsére számos különböző technikát alkalmazhatsz, hogy megbirkózz vele.

Adj magadnak némi rendszert

Az unalom miatt nagyon könnyű arra koncentrálni, hogy mi minden hiányzik otthonról. Az egyik módja ennek a problémának a leküzdésére az, ha egy kis struktúrát teremtünk egy napi rutin kialakításával. Adj meg magadnak olyan helyeket, ahol meghatározott időben kell lenned. Például minden reggel ugyanabba a kávézóba mész reggelizni, vagy minden héten részt veszel egy bizonyos jógaórán. Ez okot ad arra, hogy kimozdulj otthonról – és a gondolataidból –, így a honvágy kevésbé fog kísérteni.

Beszélj a honvágyadról valakivel

Beszélj valakivel az érzéseidről, az sokat segíthet, amikor rád tör a honvágy (Fotó: Canva)

Beszélj valakivel az érzéseidről, az sokat segíthet, amikor rád tör a honvágy (Fotó: Canva)

Nem mindig lehet hazatelefonálni, ha honvágyad van. Előfordulhat, hogy nagy az időeltolódás a tartózkodási helyed és a szeretteid lakóhelye között, vagy az otthoni barátaid nem mindig elérhetőek. De hasznos lehet, ha beszélsz valakivel arról, hogy mit érzel.

Próbálj meg barátokat szerezni ott, ahol élsz, és amikor csak lehetőséged nyílik rá, jelentkezz be az otthon maradt szeretteidnél, hogy tudasd velük, hogyan érzed magad. Ez segít megteremteni az összetartozás érzését még akkor is, ha nehezen találod a helyed az új környezetben.

Csomagolj fényképeket a szeretteidről

Az otthonról hozott fényképek és egyéb emléktárgyak sokat segíthetnek önmagad megnyugtatásában, ráadásul nem is foglalnak sok helyet. A fényképeket diszkrét helyen, például a pénztárcádban vagy egy könyvben tarthatod; más darabok, például egy féltve őrzött csecsebecse otthonról pedig a bőröndödben találhatnak búvóhelyet.

Érdemes lehet egy kis harapnivalót is magaddal vinni otthonról. Csomagolj be néhányat a kedvenc rágcsálnivalódból és italodból (de például a fűszer is jó ötlet), hosszabb utazások esetén pedig akár otthonról is küldhetnek utánad hazai finomságokat rejtő csomagot.

Ne félj segítséget kérni

Ha külföldre költöztél tanulás vagy munka miatt, vagy várhatóan hosszabb ideig távol leszel az otthonodtól, hasznos lehet, ha felveszed a kapcsolatot egy helyi szakemberrel (vagy ha van otthon terapeutád, nézd meg, hogy tudsz-e vele videóra vagy telefonra időpontot egyeztetni).

Teljesen normális, hogy a távollét alatt akár többször is rád tör a honvágy.

Nem baj, ha segítséget kérsz. Egy jó tanácsadó segíthet abban, hogy jobban megértsd és kezeld a honvágyadat.

Tölts egy kis időt magadat kényeztetve

Egy kis kényeztetés és magaddal való törődés sokat segít, ha honvágytól szenvedsz. Ez lehet egy hosszú habfürdőtől kezdve a konditerembe járáson át a sétáig és az egészséges étkezésig bármi. Mivel az öngondoskodás gyakran az első dolog, amit fokozott stressz alatt állva elveszítünk, fontos, hogy a honvágy idején prioritásként kezeljük.

Fedezd fel az új otthonodat

Ugyanúgy, ahogyan a rutin kialakításával el lehet terelni a gondolataidat a honvágyról, a felfedezés is segíthet. Vedd fontolóra, hogy elmész egy helyi túrára, kipróbálsz egy új éttermet a környéken, vagy a város utcáin sétálgatsz, hogy feldobd a hangulatodat. Az új hely csodálatának kialakítása az egyik leghatásosabb dolog, amit tehetsz magadért – és talán pont ez az, amire szükséged van ahhoz, hogy egy időre elfelejtsd a honvágyat.

Forrás: Mentalfloss Fotó: Canva