Vízparton lakik a boldogság

2019. augusztus 02.
Biztos, hogy különleges hatása van az emberre a víz közelségének. Egy tengerbiológus szerint pedig a vízpart, legyen szó tóról, folyóról, tengerről vagy óceánról, egyenesen a boldogság forrása.

Dr. Wallace J. Nichols biológus figyelte meg, hogy a víz közelsége milyen jótékony hatással van az ember lelki egészségére. “Manapság állandóan a telefonunkon lógunk, rengeteget dolgozunk és a vakáció tényleges ideje is rövidebb, így stresszesebbek vagyunk. Ezzel szemben a víz közelsége képes olyan meditatív állapotot előidézni, melyben megnyugszunk, békét és általános boldogságot érzünk” – magyarázta a biológus. Nem véletlenül használják a vizet terápiára a poszttraumás stressz szindróma, függőségek, szorongásos zavarok vagy autizmus kezelésére.

Fokozza a kreativitást
A tanulmányok szerint a víz közelében nemcsak boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak vagyunk, hanem kreatívabbak is. Emellett úgy találták, hogy a vízparti házban jobban alszunk. “Számos kutatás bizonyította, hogy az emberek jobban alszanak a természet közelében, különösen vízparton. Nem csoda, hogy az alvást segítő eszközök is mindig az eső, az óceán vagy folyó csobogását játsszák” – magyarázta Dr. W. Christopher Winter alvásspecialista.

Csökkenti a vérnyomást
Egy tavalyi brit kutatás arra talált tudományos bizonyítékot, hogy a víz látványa javítja a pulzust és vérnyomást. Ráadásul nem is kellett, hogy a résztvevők egy tele akváriumot nézzenek halakkal és növényekkel, már az üres tartály látványa és a tudat is kiváltotta az előnyös hatást. “Az óceánjaink, vizeink, és az élet, amit tartalmaznak sokkal több egyszerű ökológiai és ökonómiai értéknél. Érzelmi előnyei vannak számunkra. A vizek tették lehetővé az életet a Földön, és teszik élhetővé a bolygót jelenleg is” – mondta a biológus. “Szeretem azt képzelni, hogy a világ jobb hely lesz, ha ezt mind látjuk. A víz gyógyszer, maga az élet mindenkinek.” 

Fotó: Unsplash