Utazhatunk már idén nyáron, és ha igen, hova?

2021. április 14.
Egyelőre még életben vannak a szigorú járványügyi korlátozások, de ez gyakorlatilag bármelyik nap megváltozhat. Hogyan tervezzünk az előttünk álló nyárra, érdemes-e előre szállást foglalni, és milyen légitársaságokkal járunk a legjobban? Az esélylatolgatásban az Utazómajom munkatársa segített nekünk.

Egyelőre még nem tudjuk, meddig fogják meghosszabbítani a korlátozó intézkedéseket, de annyi talán biztosan kijelenthető, hogy mindenki nagy reményekkel várja az idei nyarat. A főleg óvatos belföldi utazásokkal töltött tavalyi nyár, és a rákövetkező szigorú bezárkozásra kényszerítő téli hónapok után most sokan bízunk benne, hogy idén tényleg visszakaphatjuk a régi életünket, és újra szervezhetünk külföldi utakat. Ez persze elsősorban az oltási terv menetén áll vagy bukik, amivel csak az a gond, hogy a legtöbbeknek fogalmuk sincs róla, mikor kerülhetnek sorra, ráadásul az is bizonytalan, hogy mikor mennyi (és milyen) vakcinát kaphat Magyarország.

utazas-koronavirus-oltas-utazomajom-nyar

Mindeközben néhányan attól tartanak, hogy a korlátozások feloldásával robbanásszerűen megnő az utazási kedv, ami felhajtja majd a repülőjegyek, szállások és szolgáltatások árait. Ezt a logikát követve célszerűnek tűnhet előre leszervezni az utazást, hiszen most sok helyen még nagyon kedvezőek az árak, azonban nem minden szolgáltató és légitársaság biztosít rugalmas feltételeket, arról nem is beszélve, hogy tényleg lehetetlen megjósolni, hogyan alakul majd a járványhelyzet néhány hónap múlva.  Hogyan tudunk a legbiztonságosabban előre tervezni, és milyen úti célokban érdemes gondolkodni idén nyáron?

Rugalmas opciók

Bár a vírus az egész világot érinti, az egyes országok nagyon eltérően kezelik a helyzetet, így azt a kérdést is, hogy mennyire nyissanak a külföldiek felé. Vannak például olyan országok, ahová már most is karanténkötelezettség nélkül utazhatunk, és olyanok is, ahol negatív teszttel kiválthatjuk a kötelező karantént. „Azok az országok, ahol nagy a turizmusnak való kitettség, hamarabb nyitottak. Ez azt gondolom, hogy a gazdasági okokat figyelembe véve ez természetes – magyarázza Tóth Ákos, az Utazómajom munkatársa. – Vannak helyek, ahol a lazítások ellenére sem emelkedtek az esetszámok, de olyanok is, ahol a szigorú intézkedések mellett sem rózsás a helyzet. Jelenleg a legvonzóbb úti célok közé tartozik a magyarok körében a Maldív-szigetek, Egyiptom, Dubai, Mexikó és Dominika, de emellett tárt karokkal várja a turistákat többek között Zanzibár, Kuba, Costa Rica, St. Lucia, vagy akár Aruba is. Ezen desztinációk közül sokan kérnek negatív koronavírustesztet, azonban nincs karanténkötelezettség. Mivel egyre több légitársaság járatára már egyébként is csak negatív teszttel lehet felszállni, így azt gondolom, hogy ez még beleférhet.”

Olvastad már?

Persze a járvány ideje alatt már megtanultuk, hogy az intézkedések tényleg napról napra változhatnak. Ákos szerint jó hír, hogy a légitársaságok és a szállások minden korábbinál megengedőbbek a jelenlegi helyzetben, így rengeteg rugalmas lehetőség közül válogathatunk. „Szinte kivétel nélkül minden jelenleg foglalt repjegy díjmentesen módosítható vagy lemondható, bár vannak légitársaságok, például a WizzAir, ahol ennek külön költsége van – teszi hozzá. – Ez azt jelenti, hogy ha egy másik időpontban szeretnénk utazni, akkor átírási költség nélkül átfoglalhatunk egy új járatra, az esetleges különbözet megfizetése mellett. Szállások esetében is most mindennél fontosabb a díjmentesen lemondható szoba választása. Így gyakorlatilag nulla kockázattal tudjuk bebiztosítani az utazásunkat nagyon jó áron.” Ákos az áremelkedéstől tartók félelmét is megerősíti: mivel sok légitársaság és szálláshely ment csődbe, jelentős drágulásra számíthat az, aki nem cselekszik időben. „A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha egy desztináció a nyitásra szánja el magát, akkor azt kivétel nélkül megrohanják a turisták, hiszen jelenleg sokkal kevesebb hely közül tudnak választani. Azok a szolgáltatók, akik átvészelték a járványt a kisebb kínálat miatt, még nagyobb profitra tehetnek szert, és kihasználhatják a csökkenő árversenyt, emiatt jelentős drágulásra számítok.”

Ennek kapcsán rögtön felmerülhet a kérdés, hogy hova szervezzünk utazást idén. A népszerű turistaközpontok valószínűleg még mindig sokakat csábítanak, de vajon akarunk-e a vírushelyzetben olyan helyre utazni, ahol jó eséllyel nagy tömegre számíthatunk? A biztonság mérlegelése persze mindenkinek egyéni döntés, amibe belejátszhat a személyes egészségügyi állapota, vagy az oltottság kérdése is. Az Utazómajom szakértője szerint a legnagyobb biztonságban a szigeteken lehetünk, ugyanis a vírust ezeken a helyeken a legkönnyebb kordában tartani. Mivel egy szigetre csak vízi vagy légi úton lehet belépni, a vírus behurcolása könnyebben ellenőrizhető – ha ilyen helyen nem sok turistát tömörítő hotelt, hanem egy csendesebb apartmant választunk, akkor viszonylag nagy biztonságban tudhatjuk magunkat. „Ha vendéglátóhelyekre megyünk, célszerű szabadtéren asztalt foglalni, illetve a szabadban túrázni, napozni, felfedezni. Erre tökéletes lehet a Karibi-térség, vagy a közeli Azori-szigetek, esetleg Madeira” – sorolja Ákos.

utazas-koronavirus-oltas-utazomajom-nyar

Vagyis ebben az évben a nagyvárosok helyett érdemesebb lehet a természeti szépségekre szavazni, felfedezni az olasz vagy a francia vidéket, vagy akár egzotikusabb tájakat. Persze mindezt csak akkor, ha tényleg lesz lehetőségünk utazni.

Vakcinaútlevél és felkészülés a legrosszabbra

Ahogyan már korábban felmerült, az utazás feltétele lehet az oltottság: ezt erősíti meg az a viszonylag friss hazai bejelentés is, miszerint plasztikkártyával igazolják már a vírussal szembeni védettséget, ami potenciálisan egyfajta vakcinaútlevélként is működhet majd. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy csak az utazhat, aki be van oltva, pláne, ha valaki hajlandó bevállalni a kötelező karantént – ez persze a legtöbbeknek inkább a hazautazás után férhet bele, így érdemes mindig követni a hazai és a kinézett országra vonatkozó intézkedéseket is. Ákos azért mindenkit óvatosságra int, és azt javasolja, hogy idén senki ne élje magát bele az utazásba. „Egészen az indulásig számolni kell azzal, hogy a körülmények nem lesznek megfelelőek. Ez az esetek jelentős többségében nem jár anyagi veszteséggel, azonban lelkileg sokan nehezen tudják elviselni – magyarázza. – Kis szerencsével azonban kedvező áron úgy tudjuk megnézni a kedvenc bakancslistás látványosságunkat, ahogyan erre máskor nem lenne lehetőség: nagyon kevés turistával. Mindenképpen célszerű több forrásból tájékozódni a beutazással kapcsolatos feltételekről: van, ahol csak tesztet kérnek, van, ahol nyomtatványt is ki kell tölteni, van, ahová fel kell töltenünk az utazás előtt az adatokat, és olyan hely is, ahová csak applikáció letöltése után engednek be.”

Ákos szerint egyébként a járványügyi helyzet javulásával hamar helyreáll majd a turizmus, elsősorban épp azért, mert az emberek nagyon ki vannak már éhezve az utazásra. Az Utazómajom az Instagramon végzett gyors felmérést, amiből az derült ki, hogy a válaszadók 86 százaléka azonnal útnak indulna, ha megszűnnének a korlátozások. Bár a koronavírus és a karantén sokak anyagi biztonságát rengette meg, az utazásra, az élményekre olyan erős az igény és a pszichológiai szükséglet, hogy sokan még erejükön felül is bevállalnának egy utat. Ha valaki nagyobb biztonságra vágyik, és kisebb büdzséből gazdálkodna, az gondolkodhat belföldi utazásban, de egyelőre még külföldi utakat is találunk tényleg nagyon kedvező áron.

Most még tehát nincs nagyon más, mint a remény, hogy idén valami szép helyen, vagy legalább a lakáson kívül tölthetjük a nyarat. Ha pedig mégis előre szerveznénk, mindenképpen tájékozódjunk alaposan, és csak olyan foglalásokat intézzünk, amiket biztonságosan, anyagi veszteség nélkül is lemondhatunk, ha nem úgy alakulna a helyzet, mint ahogy terveztük.

Fotó: Unsplash.com

Olvass tovább!