10 meseszép vonatút Európában, ahova azonnal indulnánk

2021. április 18.
Ha utazni még nem is, tervezgetni, álmodozni bármikor lehet. Ezek a lélegzetelállító európai vonatutak annak is meghozzák a kedvét az induláshoz, aki egyébként otthonülő típus.

Hiába jártál már sok helyen Európában, ezek a vonatutak akkor is tartogatnak számodra újdonságot és sok szép meglepetést – vonatablakból szemlélve egész más a kilátás! Járj be vasúton hegyeket, völgyeket, kövess folyómedreket, és hagyd, hogy magával ragadjon számtalan természeti csoda!

europa vonatút vonattal svájc

Svájc

  • Útvonal: Zermattól St. Moritzig (290 km, 7,5 óra)

A Glacier expresszen utazni igazi „slowtravel” élmény, a vonat sebessége ugyanis sehol sem haladja meg a 38 km/h-t, ez azonban cseppet sem zavaró, hiszen a vakáció nem a rohanásról szól! Svájc síelők által kedvelt két pontját köti össze, az út hófedte csúcsok között, széles völgyeken át vezet, 291 hídon kel át a vonat, s ameddig a szem ellát, vadregényes alpesi erdők borítják a tájat!

gorogorszag vonattal vonatut vonat europa

Görögország

  • Útvonal: Diakoptótól Kalavritáig (22,5 km, 1 óra)

Az Odontotos Rack vasút 1895-ben épült, és a vadregényes Peleponnészosz-szurdokon át vezet. A vonatút a tengerparton fekvő Diakoptóból indul, és a hegyvidéki Kalavritában ér véget – az út platánerdőkkel szegélyezett, kézzel vájt alagutakon át vezet, 49 hidat érintve – lássuk be, ez egy 1 órás vonatút alatt nem kis teljesítmény!

svajc olaszorszag vonat vonattal vonatut europa

Svájc és Olaszország

  • Útvonal: Landquarttól Tiranóig (163 km, 5 óra)

A Bernina Expresszre akkor is érdemes felülnöd, ha jártál már erre, a vasútvonalat ugyanis a közelmúltban egy újabb 50 km-es szakasszal toldották meg. Az út Landquartból indul (vagy ott ér véget), átszeli a Prättigau-hegységet és érinti a Zügen-szurdokot. A vasútvonalon, melynek legmagasabb pontja a tengerszint felett 2253 méteren található, májustól októberig lehet utazni. Az Olaszországban végződő (vagy ott kezdődő) utazás nem extrahosszú, mégis olyan tájakat érint, amelyek örökre az emlékezetedbe égnek – főleg azok, amik a Brusio Spiral viaduktról lenézve tárulnak eléd!

ausztria vonat vonattal vonatut europa

Ausztria

  • Útvonal: St. Pöltentől Mariazellig (78 km, 2,5 óra)

Az osztrák Alpok egyik legkalandosabb terepén vezet az út, ami hivatalosan is két részre osztható: a hegyeken átívelő és a völgyeket bejáró szakaszra. Az előbbi St. Pölten és Frankenfels között található, zöldellő rétekkel és legelőkkel körülölve, míg az utóbbi felkapaszkodik az Erlauf-szurdokon, és az Ötscher-Tormäuer Natúrparkban ér véget. Érdemes legalább egy napot szentelni erre az izgalmas útvonalra! Június és szeptember között 100 éves nosztalgiavonaton utazhatsz!

vonat vonatut olaszorszag szardinia

Olaszország (Szardínia szigete)

  • Útvonal: Palauból Tempióba (59 km); Sindiából Bosába (33 km); Mandasból Laconiba (37 km); Mandasból Sadaliba (58 km); Arbatából Gairlochba (62 km)

A Trenino Verde, azaz a Zöld Kisvonat lehetővé teszi, hogy Szardínia festői szépségű szigetének minden zugát bejárd. A Mandas-Laconi vonal erdős tájakon szalad át, a Palau-Tempio vonal parafaligetekbe röpít, a Sindia–Bosa szakasz pedig a sziget belsejéből a nyugati partok felé veszi az irányt. Ne ess pánikba, ha a vezetőnek olykor le kell szállnia, hogy elzavarja a síneken kószáló birkanyájat – slowtravel élmény a javából!

Ezt olvastad már?

franciaorszag europa vonatut

Franciaország

  • Útvonal: Clermont-Ferrandtól Nîmesig (304 km, 6,5 óra)

Igazi építészeti csodákat láthatsz, ha ezen a vonalon utazol: 106 alagútban kanyarog, több mint ezer hídon kel át, melyek közül a leglátványosabb a 46 méter magas Chamborigaud viadukt. Kevésbé szédítő élményekben lehet részed Auvergne szőlőültetvényeinek közelében, a Cévennes Nemzeti Park gesztenyeerdőiben és a végállomáshoz közeli Allier folyó mentén. Tavasszal és kora nyáron a nyíló vadvirágok teszik még mesésebbé a tájat!

irorszag vonat vonattal vonatut europa

Észak-Írország

  • Útvonal: Derry/Londonderrytől Coleraineig (55 km, 38 perc)

Nincs szükség luxuskörülményekre ahhoz, hogy emlékezetes utazásban legyen részed, a panoráma ugyanis annyira pazar, hogy nem is számít, mivel utazol: homokdűnékkel tarkított, szélfújta partokon és pengeéles sziklák mellett robog a vonat, áthaladva Írország leghosszabb vasúti alagútjain. Ha igazán szépet akarsz látni, szállj le a Benone beachen, és sétálj egy nagyot a környéken!

portugalia vonattal vonat vonatut

Portugália

  • Útvonal: Portoból Pocinhóba (160 km, 3,5 óra)

Jobban jársz, ha a portói hajókirándulások helyett a Linha do Douro vasútvonalat választod, ugyanis sokkal messzibb tájakra juthatsz el vele. A hajók nem nagyon mennek tovább Pinhãónál, ez a vonatút azonban továbbhalad a sziklás vidékeken, és mesés szőlőbirtokok között barangol. Teljesen mindegy, hol foglalsz helyet, a kilátás ugyanis mindenhonnan páratlan! Pinhão vasútállomását csodás csempemozaikok díszítik, ezt mindenképp érdemes közelebbről szemügyre venned!

torokorszag magyarorszag vonat

Törökország – Magyarország

  • Útvonal: Isztambulból Budapestre, Bulgárián és Románián át (1832 km, 7 nap)

A Danube Express Transylvania kastélyai nevet viselő útvonala rendkívül érdekes városokon halad át, luxuskörülményeket biztosítva az utazóknak. Maga a vonatút is gyönyörű, de az teszi igazán kalandossá a kiruccanást, hogy az egyes megállók felfedezésére is adódik lehetőség. A városnézés során középkori falvakat és kastélyokat fedezhetsz fel, majd a vonatra visszaszállva fényűző kabinokban utazhatsz tovább. Nyugodtan elegyedj szóba másokkal, biztos, hogy sosem hallott történeteket mesélnek az újdonsült ismerősök!

anglia vonat vonatut vonattal

Anglia

  • Útvonal: Whitbyből Pickeringbe (38,6 km, 1 óra 45 perc)

Hangos füttyszóval és nagy robajjal indul ez a gőzvonatos utazás, ami a North York Moors Nemzeti Parkban ér véget. Mielőtt elkezdődne a nagy kaland, Whitbyben érdemes időt szánnod arra, hogy megnézd a közelmúltban újranyitott apátságot. Igazi időutazásnak tűnhet ez a vonatozás, ami valószerűtlenül zöld legelőkre kalauzol.

szlovenia trieszt olaszorszag vonat vonattal vonatut

Szlovénia és Olaszország

  • Útvonal: Jesenicéből Triesztbe (150 km, 3 óra)

A Bohinj vasútvonal immár több mint 110 éve köti össze Szlovéniát és Olaszországot, az ég felé magasodó hegycsúcsokat és sziklás tengerpartot érintve. Az Osztrák–Magyar Monarchia stratégiai útvonalat álmodott erre a területre, ami mára a túrázók és bringások kedvelt úti célja lett. Leglátványosabb pontjai: Most na Soci, Bledi-tó és Nova Gorica szőlőskertjei. Május és november között nosztalgiavonaton utazhatsz Jesenice és Nova Gorica között, melyen a személyzet Monarchia korabeli ruhát visel.

Forrás: Wanderlust Fotó: Getty Images

Ezt olvastad már?