5 tipp, hogy a nyaralás alatt is fitt maradj

2020. augusztus 09.
A legtöbben nyaralás alatt egyáltalán nem sportolnak, pedig hihetetlenül feltöltő élmény a tengerparton vagy épp a Balaton partján edzeni. Egyensúlyba kerülhetsz a természettel és önmagaddal, egyszerre gondoskodva testi és lelki egészségedről.

Az alábbi 25 perces köredzés, amely csupán 5 gyakorlatból áll, minden egyes izomcsoportot megmozgat és felpörgeti a pulzust. Bár mindegyik alapgyakorlatnak számít, az instabil homokos talaj miatt plusz kihívásra számíthatsz.

A köredzésben 45 másodperc munka és a gyakorlatok között 15 másodpercnyi pihenő áll rendelkezésedre. Ahogy végeztél egy körrel, azaz mind az 5 gyakorlattal, a jól megérdemelt pihenés után máris jöhet a következő kör. Az 5 kör elvégzéséhez összesen 25 percre lesz szükséged. Természetesen, ha mindez már gyerekjáték számodra, beiktathatsz plusz köröket, illetve megragadhatsz egy nagy ásványvizes flakont, ezzel helyettesítve a súlyzót.

1. gyakorlat: V-felülés

A V-felülés kiválóan megdolgoztatja az egyenes has-, a ferde has-, a csípőhorpasz- és a gerincfeszítő izmokat is. Helyezkedj el hanyatt fekvésben úgy, hogy a kezeid és a lábaid legyenek kinyújtva. Majd emeld meg egyszerre a felsőtested és a lábaidat, a hasizmok erejével. A V pozíciót elérve érintsd meg az ujjaiddal a lábfejeid, tartsd meg a felső holtpontot néhány másodperc erejéig, majd térj vissza a kiindulóhelyzetbe. Figyelj arra, hogy a gyakorlat közben sose vegyél lendületet! Ha haladó vagy, nehezíthetsz úgy, hogy a lábaid nem rakod vissza a talajra.

edzes-nyaron

2. gyakorlat: guggolás

A guggolás remek gyakorlat, így nyaralásra is feltétlenül vidd magaddal! Nemcsak a négyfejű combizmot és a farizmot, de a combhajlítókat, a csípőizmokat, sőt a hasizmokat is edzi. Állj csípőszéles terpeszben, majd guggolj le mélyen, míg a combok vízszintes helyzetbe nem kerülnek. A karjaidat nyújtsd ki, hogy párhuzamosak legyenek a talajjal. A holtponton tartsd meg a guggolást, majd állj fel. A gyakorlat közben figyelj rá, hogy a térdeid ne essenek befele, mindig inkább egy kicsit kifele nézzenek, a hátad pedig végig maradjon egyenes.

3. gyakorlat: szűk fekvőtámasz

A másik alapgyakorlat, amit érdemes elővenni, az a fekvőtámasz, amely egyszerre erősíti a mell-, a kar-, a hát-, a has-, a fenék- és a lábizmokat. Vedd fel a kéztámaszos plank pozíciót, a csuklóid kerüljenek közvetlenül a vállaid alá. Hajlítsd be a karjaid, és lassan ereszkedj le a talaj felé. Próbáld meg minél kontrolláltabban leengedni magad, ne engedd, hogy a tested súlya elvigyen, és lehuppanj a talajra. Az alkarod maradjon szorosan a tested mellett, az alkarod és a felkarod 45 fokos szöget zárjon be. Tartsd meg ez a pozíciót néhány másodpercig, majd told vissza magad. Figyelj arra, hogy a hasizmokat tartsd végig megfeszítve. A helyes légzéstechnika nagy segítségedre lehet, leereszkedésnél szívd be a levegőt, felfele pedig préseld ki.

További két tippért kattints IDE!

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images