5 tipp, hogy a nyaralás alatt is fitt maradj

2020. augusztus 09. |

A legtöbben nyaralás alatt egyáltalán nem sportolnak, pedig hihetetlenül feltöltő élmény a tengerparton vagy épp a Balaton partján edzeni. Egyensúlyba kerülhetsz a természettel és önmagaddal, egyszerre gondoskodva testi és lelki egészségedről.

Az alábbi 25 perces köredzés, amely csupán 5 gyakorlatból áll, minden egyes izomcsoportot megmozgat és felpörgeti a pulzust. Bár mindegyik alapgyakorlatnak számít, az instabil homokos talaj miatt plusz kihívásra számíthatsz.

A köredzésben 45 másodperc munka és a gyakorlatok között 15 másodpercnyi pihenő áll rendelkezésedre. Ahogy végeztél egy körrel, azaz mind az 5 gyakorlattal, a jól megérdemelt pihenés után máris jöhet a következő kör. Az 5 kör elvégzéséhez összesen 25 percre lesz szükséged. Természetesen, ha mindez már gyerekjáték számodra, beiktathatsz plusz köröket, illetve megragadhatsz egy nagy ásványvizes flakont, ezzel helyettesítve a súlyzót.

1. gyakorlat: V-felülés

A V-felülés kiválóan megdolgoztatja az egyenes has-, a ferde has-, a csípőhorpasz- és a gerincfeszítő izmokat is. Helyezkedj el hanyatt fekvésben úgy, hogy a kezeid és a lábaid legyenek kinyújtva. Majd emeld meg egyszerre a felsőtested és a lábaidat, a hasizmok erejével. A V pozíciót elérve érintsd meg az ujjaiddal a lábfejeid, tartsd meg a felső holtpontot néhány másodperc erejéig, majd térj vissza a kiindulóhelyzetbe. Figyelj arra, hogy a gyakorlat közben sose vegyél lendületet! Ha haladó vagy, nehezíthetsz úgy, hogy a lábaid nem rakod vissza a talajra.

edzes-nyaron

2. gyakorlat: guggolás

A guggolás remek gyakorlat, így nyaralásra is feltétlenül vidd magaddal! Nemcsak a négyfejű combizmot és a farizmot, de a combhajlítókat, a csípőizmokat, sőt a hasizmokat is edzi. Állj csípőszéles terpeszben, majd guggolj le mélyen, míg a combok vízszintes helyzetbe nem kerülnek. A karjaidat nyújtsd ki, hogy párhuzamosak legyenek a talajjal. A holtponton tartsd meg a guggolást, majd állj fel. A gyakorlat közben figyelj rá, hogy a térdeid ne essenek befele, mindig inkább egy kicsit kifele nézzenek, a hátad pedig végig maradjon egyenes.

3. gyakorlat: szűk fekvőtámasz

A másik alapgyakorlat, amit érdemes elővenni, az a fekvőtámasz, amely egyszerre erősíti a mell-, a kar-, a hát-, a has-, a fenék- és a lábizmokat. Vedd fel a kéztámaszos plank pozíciót, a csuklóid kerüljenek közvetlenül a vállaid alá. Hajlítsd be a karjaid, és lassan ereszkedj le a talaj felé. Próbáld meg minél kontrolláltabban leengedni magad, ne engedd, hogy a tested súlya elvigyen, és lehuppanj a talajra. Az alkarod maradjon szorosan a tested mellett, az alkarod és a felkarod 45 fokos szöget zárjon be. Tartsd meg ez a pozíciót néhány másodpercig, majd told vissza magad. Figyelj arra, hogy a hasizmokat tartsd végig megfeszítve. A helyes légzéstechnika nagy segítségedre lehet, leereszkedésnél szívd be a levegőt, felfele pedig préseld ki.

További két tippért kattints IDE!

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?