Káprázatos látnivalók Törökországban, amiket gyerekkel is érdemes útba ejteni

2021. június 19.
Törökország nem tartozik a kisgyerekes családok tipikus úti céljai közé, pedig minden adott ahhoz, hogy a szülők és a gyerekek is remekül töltsék a vakációt. Már rég nem kell az ételek, a közbiztonság és a higiénia miatt sem aggódni!

Ha Törökországot választjátok az idei vakáció helyszínéül, szinte biztos, hogy felejthetetlen élményekkel fogtok gazdagodni. Ennek a mesés látnivalókat rejtő országnak a lakói kedvesek és segítőkészek a turistákkal, és rendkívül gyerekszeretők. A török konyha igazán változatos, és a gasztronómiai kalandokra éhezőknek izgalmas kalandokat tartogat: a fogások többsége az általunk megszokotthoz képest intenzíven fűszerezett és meglehetősen csípős, rendelés előtt azonban jelezhetitek, hogy visszafogottabb változatban szeretnétek kipróbálni az adott fogást, amit ennek megfelelően fognak elkészíteni. A gyerekek is sok dolgot megkóstolhatnak, ki tudja, talán épp itt fognak rákapni a színes zöldségek és gyümölcsök fogyasztására!

Nyaralás Törökországban gyerekekkel - Így lehet beutazni

Törökország azért is sokak kedvence, mert viszonylag kevés pénzből is fantasztikus ételeket lehet fogyasztani, az éttermekben nem jellemző, hogy csillagászati összegeket kérnek az ennivalókért, ugyanakkor a török streetfoodot is érdemes legalább egyszer kipróbálni, tényleg semmihez sem fogható! Nem kell luxuskategóriás hotelt és éttermet választani ahhoz, hogy tisztaság vegyen körül, a mindennapos higiéniával kapcsolatos félelmeket tehát nyugodtan el lehet engedni Törökországgal kapcsolatban, nincs szükség semmilyen extraóvatosságra az utazás során, épp elegendő annyi, amennyi itthon is a mindennapok része.

Ami fontos, hogy csak palackozott vizet fogyasszatok, ne kérjetek jégkockát az italokba, ne egyetek nyers zöldséget, és a gyümölcsök csak hámozva kerüljenek a tányérra – ezekre minden távolabbi országban érdemes odafigyelni, NEM azért, mert az étel vagy a konyha piszkos lenne. A kézfertőtlenítő gélek és nedves törlőkendők ma már minden családban alapfelszerelésnek számítanak, ezek rendszeres használata és a gyakori kézmosás bőven elég ahhoz, hogy megússzátok a kellemetlen emésztőrendszeri panaszokat.

Beutazás Törökországba

A Konzuli Szolgálat internetes oldalán naprakész információkat találhattok a törökországi beutazással kapcsolatban, amelyeket érdemes rendszeresen figyelni – mind az indulás, mind a hazatérés előtt.

„2021. 05. 11-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is” – áll a Konzuli Szolgálat tájékoztatásában, amelyből az is kiderül, hogy védettségi igazolvány nélkül tesztelési és karanténkötelezettség van érvényben. Fontos ezen kívül, hogy – védettségi igazolványtól függetlenül – minden Törökországba készülő utasnak regisztrálnia kell Törökország Egészségügyi Minisztériumának honlapján!

Törökország Budapesttől 2–2,5 órás repülőúttal érhető el, de vadregényes vonatút is összeköti Isztambult és Budapestet. Törökország remek vakációs lehetőségeket kínálva, akár aktív pihenésre, akár a maximális kikapcsolódásról szóló nyaralásra vágytok. Az alábbi úti célok senkinek nem fognak csalódást okozni!

Látnivalók Isztambulban, Törökország fővárosában

Isztambul

Semmi kétség nem fér hozzá, a gyerekek nagyra értékelik a saját uszodával és jól felszerelt játszótérrel rendelkező hoteleket, amelyekből szép számmal akad Törökországban, ráadásul nem csak a tengerparti nyaralóhelyeken. A nyüzsgő fővárost azonban vétek kihagyni, ha más nem, pár napos kirándulás erejéig érdemes ezt is betervezni. A gyerekeknek szinte biztos, hogy nagy élményt jelent az isztambuli villamosozás – ami amúgy a felnőtteknek sem unalmas program! – vagy a Boszporusz híd közelében tett hajókirándulás. Az isztambuli Rahmi M. Koc Múzeumban egy igazi tengeralattjárót is szemügyre vehetnek a gyerekek, nagy sétát tehetnek az ingyenesen látogatható botanikus kertben vagy rácsodálkozhatnak a természet szépségeire a Kelebek Ciftligi lepkefarmon.

Pamukkale, Törökország

Pamukkale

Denizli városától 17 km-re található az UNESCO világörökség részét képező egyedülálló látványosság, a Pamukkale, aminek elnevezés szó szerint gyapotvárat jelent. Ezt a természeti képződményt a világ egyik ritka csodájaként tartják számon. Ragyogó fehér mészkőmedencékből áll, amik a föld alól feltörő, 35 °C körüli hőmérséklettel rendelkező termálvízzel telnek meg, vagyis nem csak szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak, hanem gyógyító hatással is rendelkeznek. Ha célba veszitek Pamukkalét, jó, ha tudjátok, hogy a hely védelme miatt csak kijelölt útvonalon szabad közlekedni. és csak bizonyos medencékben lehet  megmártózni, a cipőt pedig le kell venni – ez kifejezetten jólesik Pamukkaléban járva!

Kappadókia Törökország

Kappadókia

Bár Isztambul és Kappadókia között meglehetősen jó a közlekedés, ha nem áll rendelkezésre 6-7 nap, nem tanácsos mindkettőt útba ejteni – ha így tennétek, az csak arra lenne elég, hogy mindkettőbe épp hogy belekóstoljatok, és sok klassz élményről lemaradjatok. Kappadókiába a tavaszi időszakban és júniusban, illetve a szeptember-októberi időszakban a legjobb ellátogatni, akkor a klíma is igazán barátságos. (Az itteni télről már nem mondható el ugyanez, a hőmérséklet akár a –15 °C-ot is elérheti, és nem telik el egyetlen év sem havazás nélkül!) Bár a kappadókiai templomok és a Göreme Nemzeti Park tündérkéményei hóval fedve is csodásan festenek, sok látnivalót extranehéz megközelíteni zord időben. Azért is szerencsésebb az enyhébb időt választani, mert Kappadókia egyik legkalandosabb attrakciója a léghajós túra, amit minden gyerek nagyra értékel. A Kappadókiában található Göreme Nemzeti Park is szerepel az UNESCO Világörökségi listáján, amit elsősorban az úgynevezett tündérkéményeknek köszönhet: ezek a természet alkotta látnivalók különleges formájú, az ég felé magasodó oszlopokból állnak, és az egykor aktív tűzhányók munkájának következtében alakultak ki.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?