Casamassima, az olasz falucska, ahol minden ház kékben pompázik

2022. január 22.
Igazán varázslatos hangulat járja át azt a Dél-Olaszországban, egész pontosan Puglia régióban található falucskát, ahol minden házat a kék különböző árnyalataira festettek. Gyere, nézz körül virtuálisan Casamassimában!

Kék házairól leginkább Marokkó városkái híresek, ezeknél közelebb is megcsodálhatod azonban a türkiz épületeket, elég a napfényes Pugliáig utaznod. Itt található az a középkori falucska, Casamassima, ahol semmihez sem fogható látványban lehet részed. Mindössze 20 km-re található Baritól, a régió központjától, ahová Budapestről direkt járattal is utazhatunk.

Casamassima az olasz falucska, ahol minden ház kékben pompázik

Miért pont azúrkék?

Úgy tartják, hogy a 17. században vette kezdetét a házfalak kékítése: 1656 és 1658 között a lenyűgöző látnivalókat rejtő Barit is fékezhetetlennek tűnő pestisjárvány sújtotta, és a fertőzés rövid időn belül Casamassimát is elérte. A falucska lakói bezárkóztak a házaikba és naphosszat imádkoztak, hogy a betegség mielőbb továbbálljon. Két év leforgását követően valóban megszelídült a járvány, amit a helyi lakosok igazi csodának tartottak, és úgy vélték, hogy az imáik meghallgatásra találtak.

Odoardo Vaaz herceg templomot építtetett Casamassima főterén, ami a Chiesa del Purgatorio nevet kapta és a konstantinápolyi Szűzanya előtt tisztelgett. Elrendelték azt is, hogy a járvány után meszeljék le az összes házat, ám a falak ne fehér színben pompázzanak, hanem akácsak a Szűzanya palástja, kék színbe boruljanak.

Több történet is kering a köztudatban, egy másik szerint a casamassimai asszonyok érdeme, hogy minden ház kék színű lett: úgy tartják, hogy a mosáshoz nemcsak szappant, hanem kék port is használtak, hogy a napon száradt ruhák ne sárguljanak meg. Ezt a vizet aztán sajnálták kiönteni, ezért összegyűjtötték, és a házfalak tisztításkor és mázolásakor újrahasznosították. Ezzel magyarázzák azt is, hogy nem teljesen egységes az épületek színe, hiába kék mindegyik, ezerféle árnyalatban díszelegnek.

Casamassima az olasz falucska, ahol minden ház kékben pompázik

Mindig tartogat látnivalót

Hogy melyik állhat közelebb az igazsághoz, talán mindegy is, a lényeg, hogy ezek a kedves kis kék házak a mai napig fennmaradtak. Ezeken kívül is akad látnivaló: az óváros főterére egy antik kapun át vezet az út, amelynek különlegessége, hogy egy óratornyot építettek rá, így az alatt kell áthaladni, hogy a főtérre érj.

Kár kihagyni a Santa Chiara kolostort és a járvány végén emelt Chiesa del Purgatoriót is. Érdemes felkeresni a hercegi palotát, amiben a Vaaz-dinasztia tagjai laktak (ennek pontos neve Palazzo Ducale Vaaz). Különleges helyi hagyományokat elevenítenek fel a húsvét előtti hetekben, a nagyböjti időszakban: a Pupe della Quarantana nevet viselő ünnep hamvazószerdán kezdődik, ekkor 7 textilbábot helyeznek el a falucska különböző pontjain, és minden vasárnap búcsút vesznek egytől. Húsvét vasárnapján érnek az utolsóhoz, ezzel ér véget a visszaszámlálás.

Casamassimában nagy hagyománya van a papírmaséból készült szobrocskáknak is, karácsony előtt szép betlehemi jászólakat építenek belőlük az utcákon, de a farsangi időszakban is sok látványos maszkot láthatsz papírmaséból!

Míg gondolatban tervezgeted az utazást, készítsd el ezeket a szuper olasz tésztaételeket, pont olyan lesz, mintha ott falatoznál!

Casamassima az olasz falucska, ahol minden ház kékben pompázik

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?